Dark Mode Light Mode

«Πάνω απ’ όλα το Επιμελητήριο»

Επιβεβαιώνει την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου ο Μάρκος Δέμπας.

Η δήλωση του περιλαμβάνει και μια ευχή, οι εκλογές να γίνουν στο τέλος του έτους. Να μην λάβουν νέα αναβολή. Ο κ. Δέμπας σχολιάζει κι άλλα θέματα της τοπικής επικαιρότητας.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος;

Απ: Ξεκίνησε λίγο συντηρητικά. Μετά από εκείνο το «μπαμ» που έγινε την περίοδο του Πάσχα, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Όλος ο Μάιος και ο Ιούνιος στις πρώτες μέρες του δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικοί. Όπως τους περίμενε ο κόσμος του τουρισμού. Βλέπουμε όμως ότι από τις 15 Ιουνίου και μετά να έχουν γεμίσει τα καταλύματα της περιοχής μας. Εννοώ της Θάσου, της Κεραμωτής, της Καβάλας κτλ.

Ερ: Η φορολόγηση με τα τεκμήρια πως πάει; Γκρινιάζουν τα μέλη του Επιμελητηρίου;

Απ: Και σωστά γκρινιάζουν! Είναι τραγικό είναι αυτό το οποίο βλέπουμε. Το λέγαμε και πριν 8 μήνες όταν ψηφίστηκε αυτό το λανθασμένο, το άδικο νομοσχέδιο με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων μας με τεκμήρια. Φαίνεται τώρα στις φορολογικές δηλώσεις. Φαίνεται και στις μικρές επιχειρήσεις που τους έρχονται μετά τις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτι επιβαρύνσεις πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Είχαμε την ευκαιρία στην συνέλευση της Κορίνθου να συναντήσουμε ως Επιμελητήρια τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δήμα. Εκεί όλα τα Επιμελητήρια θέσαμε ουσιαστικά το αίτημα της κατάργησης του νόμου για τα τεκμήρια. Πήραμε μια δέσμευση ότι θα υπάρξουν άμεσα συναντήσεις και συζητήσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα από το Φθινόπωρο θα υπάρξουν βελτιώσεις, αλλαγές μετά από τις παρεμβάσεις μας, τις οποίες επεξεργάζεται το Υπουργείο.  Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον 10-12 σημεία, τα οποία αδικούν τις επιχειρήσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο περί δικαίων και αδίκων που τους τσουβαλιάζει όλους. Νομίζω ότι είναι θετική η πρώτη αντίδραση του Υφυπουργού, ότι θα έχουμε σύντομα κάποιες εξελίξεις.

Ερ: Τα έργα του Δήμου και του Επιμελητηρίου στην αγορά του Αγίου Νικολάου πήραν και τα δυο παράταση.

Απ: Από τη δική μας πλευρά το έργο μας είναι οι όψεις των κτιρίων (βιτρίνες καταστημάτων). Κυρίως οι τέντες… Εκεί έγινε ένας κακός χαμός! Υπό την έννοια ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε τοποθετήσει σε 75 επιχειρήσεις, καταστήματα, νέες ομοιόμορφες τέντες. Έχουμε μπροστά μας περίπου ακόμη 10, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη δική μας παρέμβαση. Εμείς σαν Επιμελητήριο σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει. Μένουν οι παρεμβάσεις, τα έργα του Δήμου. Η εκτίμηση μας ήταν ότι θα τελειώναμε τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Δυστυχώς κάποια πράγματα πήγανε πίσω εξαιτίας των καθυστερήσεων. Των σημείων με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έτσι σταμάτησαν οι εργασίες. Θέλω να πιστεύω ότι και αυτά θα τελειώσουν γρήγορα. Είναι καλοκαίρι και οι τουρίστες βλέποντας αυτήν την κατάσταση στον Άγιο Νικόλαο, αποθαρρύνονται εντελώς.

Ερ: Μέσα στον Ιούλιο θα τελειώσει το έργο; Φαίνεται λίγο δύσκολο…

Απ: Εκτιμώ ότι πρέπει να κλείσουμε φρεάτια, τα οποία δυσκολεύουν την πρόσβαση. Ας έχουμε σε πρώτη φάση τη τσιμεντόστρωση όλων των σημείων και από εκεί και πέρα εφόσον δυσκολεύεται η κατάσταση να κάνουμε ότι πρέπει για να μη δυσκολεύουμε την πρόσβαση των τουριστών και όχι μόνο.

Ερ: Εκλογές θα γίνουν στο Επιμελητήριο μέχρι τέλος του έτους;

Απ: Προσωπικά πιστεύω ότι θα γίνουν. Δε βλέπω κάποιο λόγο να μη γίνουν. Βέβαια έτσι λέγαμε και πέρσι και τελικά δεν έγιναν. Εμείς θα είμαστε υποψήφιοι. Υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία πρέπει να τα ολοκληρώσουμε. Βέβαια αυτό δεν θα το πω εγώ αλλά θα μας το πει ο ίδιος ο επιχειρηματίας. Έχουμε μέρες μπροστά μας.

Ερ: Ακούστηκαν πολλά για τον Μάρκο Δέμπα, ότι θα πάει για υποψήφιος βουλευτής, για υποψήφιος δήμαρχος κλπ.

Απ: Υπήρχε πρόταση για να είμαι υποψήφιος βουλευτής αλλά αρνήθηκα λόγω του Επιμελητηρίου. Έδωσα προτεραιότητα στο Επιμελητήριο. Δεν ήθελα να αφήσω ξαφνικά το Επιμελητήριο για να πάω κάπου αλλού. Δεν θεωρώ ως βήμα το Επιμελητήριο, για να λέγεται ότι σκεφτόμαστε κάτι άλλο. Πάνω απ’ όλα είναι το Επιμελητήριο, οι επιχειρήσεις μας… Τις προσωπικές μας επιδιώξεις τις βλέπουμε για πολύ πιο μετά.

Προηγούμενο άρθρο

«Οι δρόμοι στένεψαν, οι θέσεις στάθμευσης λιγόστεψαν»

Επόμενο άρθρο

Οριστική ανάκληση της παραίτησης του διευθυντή του Ογκολογικού