Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτός. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο υπάρχει κι είναι εντυπωσιακός. Ένας πανύψηλος κάκτος στο κέντρο της Καβάλας, στην ταράτσα κτίσματος επί των οδών Βενιζέλου και Δοϊράνης.
Φυτεύτηκε αρχικά σε γλάστρα. Αυτό έγινε πριν από περίπου 30 χρόνια. Κι όταν άρχισε να αναπτύσσεται (ίσως περισσότερο από το συνηθισμένο), μεταφέρθηκε και βρίσκεται ακόμη και σήμερα μέσα σε ένα ντεπόζιτο νερού.
Σε μια μικρή δεξαμενή που υπάρχει στην ταράτσα του κτίσματος. Του κτιρίου που παλιά φιλοξενούσε την πιάτσα ταξί 36-60. Φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί κι άλλο. Είναι κάκτος με την ειδική ονομασία «αθάνατος».
Οι πληροφορίες για αυτόν αναφέρουν:
«Τον λένε αθάνατο, γιατί πάντα αφήνει “απογόνους” για να διαιωνίσει το είδος του, ωστόσο ξέρουμε πολύ λίγα γι αυτόν, αν και είναι ένα φυτό που συναντάμε ευρέως στην Κρήτη σε μέρη φωτεινά με καλή αποστράγγιση.
Το επιβλητικό παρουσιαστικό του δεν μπορεί παρά να τραβήξει το βλέμμα όμως υπάρχουν και τόσα άλλα που καθιστούν αυτό το φυτό άξιο προσοχής, όπως για παράδειγμα το ότι μπορεί συγκεκριμένο είδος αθανάτου να μας δώσει, μετά από επεξεργασία τεκίλα και το περίφημο γλυκαντικό αγαύη.
Αρχικά ο αθάνατος σχηματίζει μία ροζέτα από φύλλα, το μήκος των οποίων μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα. Μετά από 10-20 χρόνια κάνει την εμφάνιση του ένας ανθικός ποδίσκος, όπως λέγεται, που σ εμάς μοιάζει με κορμό. Αυτός ο ποδίσκος φθάνει ακόμα και τα 10 μέτρα ύψος ενώ από ένα σημείο κι έπειτα το σχήμα του είναι σαν πολυέλαιος, με μικρά κίτρινα-πράσινα και εύοσμα άνθη».