Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου αποκάλυψε χθες- μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής- ότι το Υπουργείο Οικονομικών κι ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης δέχονται να συζητήσουν την παραχώρηση του παλιού Νοσοκομείου στον Δήμο Καβάλας αρκεί αυτός να μην αμφισβητήσει δικαστικά το «νέο» ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σύμφωνα με το οποίο το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο. Αν υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη τότε η συζήτηση για τη παραχώρηση σταματά, είπε (κατά τον κ. Παπαφιλίππου) ο κ. Αλεξιάδης την Πέμπτη το απόγευμα στα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.
Η πιο πάνω εξέλιξη δεν ήταν αναμενόμενη. Ο Δήμος Καβάλας σκόπευε από τη μια να συζητήσει την παραχώρηση του ακινήτου κι από την άλλη να κινηθεί στη δικαιοσύνη ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σχετικά με την ιδιοκτησία του. Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής σχολιάζοντας τον νέο όρο Αλεξιάδη είπε ότι ο Δήμος Καβάλας συνεχίζει να θεωρεί δικό του το παλιό Νοσοκομείο. «Εμείς δεν θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, αν θέλει αν το κάνει το δημόσιο» κατέληξε. Η δε Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα φάνηκε αισιόδοξη ότι θα βρεθεί φόρμουλα και η παραχώρηση να γίνει και το ιδιοκτησιακό να κριθεί στο δικαστήριο. Χθες ο κ. Παπαφιλίππου δήλωσε ότι ως πρόσωπο υποστηρίζει αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου για κοινωφελή σκοπό. Είναι δηλαδή αντίθετος στο ξενοδοχείο.
Δηλώσεις Παπαφιλίππου για συνάντηση με Τρύφωνα Αλεξιάδη
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας επισκέφθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Στη συνάντηση του με τους τρεις βουλευτές και τη νομαρχιακή επιτροπή επανέλαβε ότι το δημόσιο δέχεται να παραχωρήσει το παλιό νοσοκομείο στον δήμο Καβάλας, αρκεί να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση. Νωρίτερα ο κ. Αλεξιάδης έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του με την κ. Τσανάκα για το παλιό νοσοκομείο.
Το πρωί της Παρασκευής από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου μας ενημέρωσε για τη συνάντηση με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη επισημαίνοντας: «Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση με τον κ. Αλεξιάδη θέτοντας σειρά προβλημάτων που απασχολούν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα την τοπική κοινωνία. Ειδικότερα για το κτήριο του παλιού νοσοκομείου, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι πραγματικό.
Η πρόταση του υπουργείου οικονομικών είναι είτε να παραχωρηθεί δωρεάν για κοινωφελή σκοπό, είτε να παραχωρηθεί για επιχειρηματική χρήση στο δήμο αρκεί φυσικά να υπάρξει προγραμματική συμφωνία μεταξύ δήμου και δημοσίου και να εξασφαλίζεται κάποιο όφελος για το δημόσιο. Εάν ο δήμος προχωρήσει σύντομα τη διαδικασία τότε και το υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει αναλόγως. Το θέμα εξαρτάται απολύτως από το δήμο.
Εκτιμώ ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου το θέμα να προχωρήσει γρήγορα, αρκεί βεβαίως να μην προκύψει δικαστική διεκδίκηση για το κτήριο. Το αρμόδιο γνωμοδοτικό συμβούλιο του υπουργείου έχει αποφανθεί ότι το παλιό νοσοκομείο ανήκει εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δημόσιο. Εάν υπάρξει δικαστική διεκδίκηση εκ μέρους του δήμου θα παγώσει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και θα πρέπει να αναμένεται η δικαστική απόφαση αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κάτι που πιστεύω ότι είναι απολύτως ορθό, διότι κάθε διαπραγμάτευση θα είναι ανέφικτη ενόσω θα εκκρεμεί αγωγή του δήμου».
Ρωτήσαμε το Γιώργο Παπαφιλίππου σε ποιον πιστεύει πως ανήκει το κτήριο του παλιού νοσοκομείου κι εκείνος μας απάντησε: «Το θέμα είναι καθαρά νομικό κι εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση, το αρμόδιο όργανο για την επίλυση της διαφοράς είναι το δικαστήριο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, το κτήριο θα πρέπει να αξιοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό όπως για παράδειγμα να στεγάσει ένα ξενώνα για πάσχοντες και υπερήλικες, ή για ΑμΕΑ.
Το ελληνικό κράτος σαφώς και δεν αρνείται μια εμπορική επένδυση όπως η λειτουργία ενός ξενοδοχείου, ωστόσο η οποιαδήποτε παραχώρηση δημόσιας ιδιοκτησίας προϋποθέτει αφενός επιχειρησιακό σχέδιο του αιτούντος κι αφετέρου συμμετοχή του κράτους στη μορφή της εκμετάλλευσης».
Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ενημέρωσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα τεθεί προς διαβούλευση, προκειμένου να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες για τα δημόσια κτήματα.
ΤΣΑΝΑΚΑ & ΣΙΜΙΤΣΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα σε χθεσινές ραδιοφωνικές δηλώσεις της σημείωσε: «Το θέμα είναι καθαρά νομικό κι έτσι το εξετάζουμε. Δεν υπάρχει κάποιος υπουργός που θα υπογράψει την παραχώρηση δημοσίου κτήματος όχι για κοινωφελή σκοπό, ενώ δεν υπάρχει και δήμαρχος που δε θα διεκδικήσει κάτι το οποίο θεωρεί ότι ανήκει στο δήμο Καβάλας. Άρα πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική φόρμουλα ώστε και ο υπουργός να μπορέσει να βοηθήσει την Καβάλα αλλά και η δημοτική αρχή να μην απεμπολήσει τα δικαιώματα του δήμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις λύσεις δίνουν μόνο τα δικαστήρια. Αν θα πρέπει να περιμένουμε μια 20ετια για τη δικαστική απόφαση τότε το πουλάκι θα έχει πετάξει.
Επομένως κι επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Αλεξιάδης επιθυμεί να βοηθήσει την Καβάλα, οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη νομική φόρμουλα που δε θα προκαλέσει προβλήματα είτε στον υπουργό είτε στο δήμο. Αυτονόητα, ο υπουργός δεν ενεργεί μόνος αλλά συμβουλεύεται τους νομικούς συμβούλους του, που δεν είναι καβαλιώτες και ορθά μεριμνούν για τα συμφέροντα του υπουργείου. Λύση βρίσκεται πάντοτε αρκεί να υπάρχει καλή θέληση, ψυχραιμία και καθαρό μυαλό».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής σχολιάζοντας ραδιοφωνικά το θέμα παρατήρησε: «Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί η διεκδίκηση στα δικαστήρια αφού ο δήμος Καβάλας έχει ήδη εγγράψει το ακίνητο στο κτηματολόγιο κι άρα αποδεικνύεται πως είναι ιδιοκτήτης. Εάν για παράδειγμα εμφανιστεί ένας υποψήφιος αγοραστής κι ερευνήσει στο υποθηκοφυλακείο το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα διαπιστώσει ότι το παλιό νοσοκομείο είναι γραμμένο στο δήμο Καβάλας.
Η γνωμοδότηση της γνωμοδοτικής επιτροπής του άρθρου 10 του υπουργείου είναι απλά μια γνωμοδότηση. Η γνωμοδότηση που έγινε δεκτή από το γενικό γραμματέα δημόσιας περιουσίας εγγράφηκε στο ειδικό περιουσιολόγιο του υπουργείου οικονομικών αλλά δεν μπήκε στο κτηματολόγιο. Προκειμένου να μπει στο κτηματολόγιο θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να ασκήσει αγωγή εις βάρος του δήμου Καβάλας.
Θυμίζω ότι στις αρχές του 2014 το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την ανάκληση της παραχώρησης του δήμου το 1954. Εκτιμώ ότι ο όρος που έθεσε ο κ. Αλεξιάδης, να μην οδηγηθεί η διεκδίκηση στο δικαστήριο προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα του δήμου, μπορεί να ξεπεραστεί. Ο κ. Αλεξιάδης ως πρώην εφοριακός έχει μάθει να διαφυλάσσει και να προστατεύει τα συμφέροντα του κράτους. Από την πλευρά του βεβαίως ορθά πράττει.
Στη διάρκεια της διετούς θητείας της κ. Τσανάκα επανειλημμένα την προέτρεψα να μην επαναλάβει το δικό μου λάθος αντιμετωπίζοντας το θέμα με πάσα νομιμότητα, αλλά αν δράσει βασιζόμενη στην άρση παραχώρησης, να μπει κυρίως στο γυάλινο κτήριο και να παραχωρήσει χώρους έστω και προσωρινά στις δημοτικές παρατάξεις, σε κοινωφελείς οργανισμούς και σωματεία. Έτσι θα αποδεικνυόταν η παρουσία του δήμου στο δικό του κτήριο.
Η όποια δικαστική εξέλιξη της διεκδίκησης πιστεύω ότι δεν επηρεάζει το σχεδιασμό της διοικήσεως και των δημοτικών παρατάξεων. Ο σκόπελος των δικαστηρίων μπορεί να αποφευχθεί αρκεί όμως να αντιληφθούν το ζήτημα και όλοι οι τοπικοί βουλευτές ώστε να βοηθήσουν το δήμο».