Dark Mode Light Mode

Παραδέχεται την καθυστέρηση αποποιείται όμως τις ευθύνες

Πρέπει να κάνουμε αρκετή ακόμη υπομονή προκειμένου να δούμε στην πράξη και σε λειτουργία το Μουσείο Καπνού, στα τετραγωνικά μέτρα που θα διατεθούν γι’ αυτό στη Δημοτική Καπναποθήκη. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγει κάποιος εφόσον ενημερωθεί για όσα έγιναν και όσα υπολείπεται να γίνουν, από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τον προκάτοχό της Κωστή Σιμιτσή.
Μιλώντας χθες στην ΠΡΩΙΝΗ ο πρώην δήμαρχος επεσήμανε: «Η συνεργασία μας για την εκπόνηση της μελέτης, που παραδόθηκε πρόσφατα στο δήμο Καβάλας, άρχισε με συνάντηση επί της θητείας μου το 2013. Τότε εξηγήσαμε στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης & Εμπορίας Καπνού τι θα γίνει την πλατεία Καπνεργάτη και πως θέλουμε να λειτουργήσει το Μουσείο Καπνού στη Δημοτική Καπναποθήκη. Η μελέτη που δώρισαν στην Καβάλα μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα κόστιζε στο δήμο ποσό 250.000 ευρώ. Με τη βοήθεια του Γιάννη Βύζικα εξασφαλίσαμε τη χορηγία και συμφωνήσαμε τα επόμενα βήματα στις αρχές του 2014. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον Γιάννη Κύζη, ένα σπουδαίο μουσειολόγο της χώρας που έλκει την καταγωγή του από την Καβάλα. Στη συνέχεια πήρξε καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης διότι η διοίκηση Τσανάκα δεν αποδέχονταν τη δωρεά. Ίσως δεν μπορούσε. Τελικά την αποδέχθηκε μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Αργήσαμε δύο περίπου χρόνια. Στο εξής πρέπει να ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες. Το Μουσείο Καπνού λειτουργώντας στη Δημοτική Καπναποθήκη θα είναι ένα ξεχωριστό μουσείο για ολόκληρη την Ευρώπη».
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα παρουσίασε τη δική της εκδοχή για την καθυστέρηση που σημειώθηκε και για το τι μέλλει γενέσθαι, διευκρινίζοντας: «Φαίνεται ότι ο κ. Σιμιτσής τους έπεισε ότι εγώ δε θα προχωρούσα επί των σχεδίων, όταν ανέλαβα τη διοίκηση του δήμου. Έτσι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης & Εμπορίας Καπνού ήταν επιφυλακτικά. Έθεταν όρους προκειμένου να πληρώσουν τη μελέτη. Τελικά τη χρηματοδότησαν με κόστος 40.000 ευρώ. Η μελέτη θα έρεπε να είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2017, ίσως και λίγο νωρίτερα. Δε φταίω εγώ που καθυστέρησε».
Σύμφωνα με τη δήμαρχο η μελέτη πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την Εφορία Νεοτέρων Μνημείων που εδρεύει στην Ξάνθη, στη συνέχεια από το υπουργείο πολιτισμού κι αμέσως μετά να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Πιστεύω ότι δε θα προκύψει καθυστέρηση στην πολεοδομία Καβάλας, δήλωσε η κ. Τσανάκα, συμπλήρωσε δε ότι για να διεκδικήσει η εφαρμογή της μελέτης χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα πρέπει πρώτα η περιφέρεια ΑΜΘ να δημοσιεύσει πρόσκληση.

Προηγούμενο άρθρο

Διήμερη επίσκεψη στην Καβάλα του Πάνου Ρήγα

Επόμενο άρθρο

«Στήριξη της ΤΟΜΥ με προβολή της»