Dark Mode Light Mode

Παραγωγική η γεώτρηση της ΔΕΥΑΚ στις Κορυφές

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την πετυχημένη γεώτρηση στις Κορυφές, η οποία από ερευνητική γίνεται παραγωγική. Αντίθετα δεν είχαν ως τώρα αποτέλεσμα οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο Βουνοχώρι και στους Φιλίππους.

Αυτή των Φιλίππων θα συνεχιστεί. Ο κ. Χρόνης μίλησε και για ένα ακόμη νέο, τα πρώτα χρήματα του ΤΑΡ που αναμένονται στη ΔΕΥΑΚ για τμήμα έργου που αφορά τη σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης (ουσιαστικά με τις πηγές Κεφαλαρίου).

Η συνέντευξη

Ερ: Πείτε μας για τη γεώτρηση στις Κορυφές που από ερευνητική διαβάσαμε ότι γίνεται παραγωγική. Τι σημαίνει αυτό;

Απ: Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκε νερό, βρέθηκαν αρκετές ζώνες υδροφορίας στη γεώτρηση αυτή. Προχωράμε στη σωλήνωση της γεώτρησης ούτως ως ώστε να μπορέσει να μπει το υποβρύχιο το οποίο θα ανεβάσει το νερό επάνω.  Όταν λέμε υποβρύχιο εννοούμε την αντλία. Το νερό θα το ανεβάσει στην επιφάνεια και από εκεί θα γίνει ένας αγωγός που θα στέλνει απευθείας το νερό από την γεώτρηση αυτή στη δεξαμενή των Κορυφών. Επίσης θα γίνει και μια διακλάδωση που θα μπορέσει να δώσει το νερό και προς την Παλιά Καβάλα. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε γενικά προβλήματα λειψυδρίας και στην Παλιά Καβάλα και στις Κορυφές. Επειδή υπήρχε χειμώνας που δεν είχε πολλές βροχές είχαν πρόβλημα. Οπότε αναγκαζόταν η υπηρεσία να ανεβάζει νερό με το βυτίο. Θα λυθεί μόνιμα αυτό το πρόβλημα με αυτή τη γεώτρηση γιατί βρέθηκε νερό πάνω από 50 κυβικά την ώρα, που μπορεί να δώσει. Σκεφτείτε τα αντλιοστάσια που στέλνουν νερό πάνω στις Κορυφές είναι δυναμικότητας 20 κυβικών την ώρα δηλαδή βρέθηκε υπερδιπλάσια ποσότητα ουσιαστικά και θα μας λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Ερ: Επωφελούνται τα δυο χωριά Κορυφές και Παλιά Καβάλα από αυτή την γεώτρηση;

Απ: Έτσι ακριβώς Κορυφές και Παλιά Καβάλα. Συν τις άλλοις εμείς θα γλυτώσουμε χρήματα, γιατί για να πάει το νερό αυτή τη στιγμή στις Κορυφές, χρησιμοποιούνται τρία αντλιοστάσια ύδρευσης. Οπότε απευθείας από την γεώτρηση θα μπορούμε να στείλουμε το νερό με ένα αντλιοστάσιο και με το ίδιο αντλιοστάσιο  θα μπορούμε να στείλουμε  ανάποδα, στην κατηφόρα το νερό προς την Παλιά Καβάλα.

Ερ: Προφανώς όσον αφορά την ποιότητα θα γίνεται και κάποια επεξεργασία;

Απ: Η ποιότητα του νερού  είναι πάρα πολύ καλή. Δεν υπάρχει στην περιοχή νιτρορύπανση γιατί είναι στο βουνό επάνω.  Δεν έχουμε πρόβλημα με αρσενικό γιατί δεν περνάει από πετρώματα σχιστολιθικά. Εκεί τα πετρώματα είναι ασβεστολιθικά οπότε είναι πάρα πολύ καλή η ποιότητα και δεν έχουμε κανένα θέμα. Δε χρειάζεται δηλαδή περεταίρω επεξεργασία. Μόνο χλωρίωση θα γίνεται.

Ερ: Έγινε η ερευνητική γεώτρηση στους Φιλίππους;

Απ: Στους Φιλίππους έγινε. Φτάσαμε στα 220 μέτρα όπως μας έλεγε η μελέτη που είχε κάνει το Αριστοτέλειο. Δε βρέθηκε νερό στα 220 μέτρα Ξαναήρθε το Αριστοτέλειο, έκανε κάποιες μετρήσεις και θα προχωρήσουμε μέσα σε αυτό τον μήνα, θα συνεχίσουμε την γεώτρηση για άλλα 100 μέτρα. Θα φτάσουμε στα 320 μέτρα.

Ερ: Το σημείο των Κορυφών που βρέθηκε νερό, είχε υποδειχθεί από τη μελέτη του Πανεπιστημίου;

Απ: Ναι βεβαίως από τη μελέτη του Πανεπιστημίου και εκείνο το σημείο. Στις Κορυφές φτάσαμε στα 220 μέτρα. Η υδροφορία ξεκινάει από πολύ ψηλά, περίπου στα 55 μέτρα.

Ερ: Πρόγραμμα γεωτρήσεων στην ευαίσθητη περιοχή του Κρυονερίου, του Ζυγού, έχετε;

Απ: Κάναμε μια γεώτρηση ακόμη στο Βουνοχώρι, πήγαμε άλλα 220 μέτρα και εκεί. Η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε άκαρπη. Δε βρέθηκε νερό εκεί ικανό για να υδροδοτήσει την περιοχή, οπότε θα ψάξουμε σε άλλο σημείο πάλι στο Βουνοχώρι, Λιμνιά και Λυκόστομο. Σε αυτά τα τρία χωριά ενδιάμεσα.

Ερ: Διαβάσαμε για ένα φωτοβολταϊκό που θέλει να κάνει η ΔΕΥΑΚ στο Βιολογικό. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Απ: Όχι αυτό το φωτοβολταϊκό η πρόταση είναι να γίνει στη Λιμνιά επάνω που έχει μια μεγάλη έκταση ο Δήμος Καβάλας. Θα είναι δυναμικότητας ένα μεγαβάτ. Θα καταλαμβάνει 23 στρέμματα συνολικά. Αυτό θα είναι σαν υποέργο σε ένα άλλο μεγάλο έργο που έχουμε υποβάλει ως πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού του έργου είναι 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Αφορά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα αντλιοστάσια λυμάτων και ύδρευσης στην ΔΕΥΑ Καβάλας. Μιλάμε για τα αντλιοστάσια λυμάτων της πόλης της Καβάλας, τα αντλιοστάσια λυμάτων της Καβάλας και του Χαλκερού, τα αντλιοστάσια λυμάτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και τα αντλιοστάσια ύδρευσης που υπάρχουν σε όλη τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων και σε Χαλκερό.

Ερ: Πάντως για πρώτη φορά ακούμε ότι η ΔΕΥΑΚ θέλει να επωφεληθεί αυτής της τεχνολογία των φωτοβολταϊκών δηλαδή να μαζεύει τον ήλιο και μετά την ενέργεια πως θα την διοχετεύει, πως θα επωφελείται;

Απ: Για να μπορέσεις να υποβάλεις για ενεργειακή αναβάθμιση σε αντλιοστάσια, θα πρέπει να βρεις ένα τρόπο να φέρεις και ρεύμα από αναλώσιμες πηγές. Τι θα γίνεται λοιπόν; Θα παράγουμε ρεύμα εμείς ρεύμα από το φωτοβολταϊκό στη Λιμνιά, θα στέλνουμε στη ΔΕΗ, θα καταναλώνουμε ενέργεια από το πρόγραμμα αυτό, θα βάλουμε καινούριες αντλίες που θα έχουν λιγότερη ενεργειακή κατανάλωση, θα καταναλώνουμε ρεύμα και ουσιαστικά θα συμψηφίζεται η κατανάλωση μας με την παραγωγή ρεύματος. Πλέον έτσι πρέπει να κινηθούμε. Το μεγάλο κόστος που έχει η ΔΕΗ αφορά την ενέργεια.

Ερ: Μας είχατε πει ότι τον Ιούνιο θα υπάρχουν νέα από τον ΤΑΠ και τις εκκρεμότητες της ΔΕΥΑΚ.

Απ: Βεβαίως. Ο ΤΑΠ ήδη έχει αποδεχθεί να μας δώσει τα 208 χιλιάρικα που ζητάμε για το πρώτο τμήμα του αγωγού που θα υδροδοτήσει την Δημοτική Ενότητα Φιλίππων από τις πηγές Κεφαλαρίου. Μιλάμε για 2 χιλιόμετρα που θα περάσουν μέσα από τον Αμυγδαλεώνα. Υποβάλαμε το αίτημα εμείς στις αρχές Απριλίου, ήρθε την περασμένη εβδομάδα η έγκριση από τον ΤΑΠ ο οποίος θα χρηματοδοτήσει αυτό το κομμάτι του έργου. Ουσιαστικά είναι το πρώτο τμήμα της υδροδότησης από τις πηγές Κεφαλαρίου. Αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη του ο ΤΑΠ σε σχέση με αυτά που είχε συμφωνήσει. Το πρώτο τμήμα θα υλοποιηθεί τώρα. Την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε τη σύμβαση εμείς με τον ανάδοχο που έχει πάρει το έργο, την αντικατάσταση του δικτύου.

Ερ: Ο ανάδοχος θα πληρώνεται κατά κάποιο τρόπο από τον ΤΑΠ;

Απ: Ο ΤΑΠ θα τα δώσει στη ΔΕΥΑΚ και η ΔΕΥΑΚ θα τα δώσει στον ανάδοχο.

Ερ: Αυτή η συμφωνία που είχε γίνει τότε συμπεριελάμβανε και το Δημόσιο. Το ίδιο ποσό που θα δίνει ο ΤΑΠ, θα δίνει και το Δημόσιο.

Απ: Έτσι ακριβώς. Το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος θα κατέβει Αθήνα έτσι και αλλιώς και θα έχει συναντήσεις για αυτό το θέμα. Έχει ήδη συναντηθεί δυο φορές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτά θα τα ανακοινώσει ο Δήμαρχος. Θα συναντηθεί ξανά και νομίζω ότι θα υπάρχει μια συμφωνία ανάμεσα στον ΤΑΠ, το Δήμο, το Υπουργείο και τη ΔΕΥΑΚ ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο έργο.  Αυτό θα γίνει επίσημα μέσα στον Ιούνιο. Δεν έχει αλλάξει κάτι.  Αυτό προχωράει.

Ερ: Υπήρχε μια διένεξη αυτές τις μέρες με το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ για τις ώρες εργασίας, για το νέο κανονισμό κτλ. Διευθετήθηκε αυτό το θέμα;

Απ: Δεν υπάρχει καμία διένεξη με το προσωπικό. Το προσωπικό όπως δούλευε σύμφωνα με τις συμβάσεις που είχε, συνεχίζει και δουλεύει και τώρα. Δεν σταμάτησε αυτό και δεν άλλαξε κάτι πάνω σε αυτό. Απλά έγινε μια παρανόηση, μια  σπέκουλα ουσιαστικά, ότι εμείς θέλουμε να μειώσουμε το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ. Δεν ισχύει αυτό.

Προηγούμενο άρθρο

Η απεργία και η συγκέντρωση μετατέθηκαν για τις 10 Ιουνίου

Επόμενο άρθρο

Γενική συνέλευση και εκλογές στο σωματείο των καθαριστριών