Dark Mode Light Mode

Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών: Διαφωνούν με το νέο νόμο αλλά ελπίζουν στην καλή συνεννόηση

Ο κ. Μαυρουδάκης είναι πρόεδρος του σωματείου παραγωγών λαϊκών αγορών Ν. Καβάλας. Τόσο το συμβούλιο όσο και τα μέλη του σωματείου αντέδρασαν έντονα στο πρόσφατο νομοσχέδιο, το οποίο τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή κι έγινε νόμος του κράτους.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Μαυρουδάκης εξηγεί τις διαφωνίες, τις υποστηρίζει αλλά ταυτόχρονα σημειώνει ότι εφόσον υπάρχει καλή συνεννόηση μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή.

Η συνέντευξη

Ερ: Επηρεάζονται αρνητικά οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών από το νέο νομοσχέδιο;

Απ: Επηρεαζόμαστε αρνητικά, περισσότερο απ` όλους τους κλάδους. Δυστυχώς ψηφίστηκε το νομοσχέδιο εδώ και μια εβδομάδα. Η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα τα πήρε πίσω ή τα τροποποίησε ο Υπουργός προς το καλύτερο θα έλεγα. Δεν παύει όμως να είναι ένας νόμος πολύ δύσκολος για εμάς τους παραγωγούς  και τους πωλητές των λαϊκών αγορών αλλά επίσης και για τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι πολύ δύσκολο ή και ακατόρθωτο να εφαρμοστούν όλα αυτά. Βέβαια θέλει και πάρα πολύ χρόνο για να γίνει. Είναι ένας νόμος ο οποίος δεν μπορεί να μας κρατήσει μέσα στη λαϊκή. Όλη η διαδικασία του στησίματος από εδώ και πέρα των λαϊκών αγορών, το πως θα πρέπει να λειτουργούν, είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό να γίνει. Έχουμε μάθει εμείς οι Έλληνες στα δύσκολα τα τελευταία 12-13 χρόνια και προσαρμοζόμαστε θα έλεγα αλλά το πιο δύσκολο για μας είναι ότι κάθε υπουργός θα μπορεί να κάνει 16 τροποποιήσεις μέσα στο νόμο ανά πάσα ώρα και στιγμή μόνο με μια υπουργική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο για μας, γιατί δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Εμείς οι παραγωγοί έχουμε επενδύσει απίστευτα ποσά, χρόνο και κόπο σε αυτή τη δουλειά, με θερμοκήπια, με ψυγεία, με μηχανήματα, με χωράφια δηλαδή πάρα πολλά λεφτά. Το να μη ξέρω τι με ξημερώνει αύριο δεν είναι καθόλου καλό και το καταλαβαίνουμε όλοι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας.  Δεν ξέρουμε το αύριο, από τη στιγμή που υπάρχει ένας νόμος μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα στη λαϊκή αγορά. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να ανεβάσουμε στη σελίδα του καταναλωτή τα προϊόντα μας, τις τιμές κτλ. Είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν μπορεί να ευνοήσει τη λαϊκή. Όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι η λαϊκή είναι ένας χώρος ο οποίος όσο περνάει η ώρα πέφτουν οι τιμές. Αυτό γίνεται εδώ και 90 χρόνια. Αλλιώς ξεκινάνε το πρωί οι τιμές κι αλλιώς είναι το μεσημέρι. Μπορεί να φτάσουν το μεσημέρι και στη μισή τιμή του προϊόντος. Άρα δεν εξυπηρετεί  πουθενά αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση, κάποιος παραγωγός, κάποιος έμπορος, στη διάρκεια της ημέρας να ανεβάζει την τιμή ώστε να είναι παράνομος.

Ερ: Απ` ότι ξέρουμε ότι αυτός ο νόμος θα ισχύει από το Φεβρουάριο, ο χρόνος που μεσολαβεί είναι μια ευκαιρία να το διορθώσετε μέσα από τη διαβούλευση, από πίεση; Ή ότι ήταν να υποχωρήσει… υποχώρησε η κυβέρνηση;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει κάτι μέσα  από καλή συνεννόηση. Δε νομίζω ότι χρειάζεται πίεση. Με καλή συνεννόηση και από τις πλευρές μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε κάποια πράγματα να αλλάξουνε προς το καλύτερο. Το θέμα είναι πόσο θέλει να βοηθήσει ο Υπουργός. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι δεν θέλει να βοηθήσει. Για αυτό είπα ότι η καλή θέληση μπορεί να τα αλλάξει όλα. Χρειάζεται καλή θέληση και από τις δυο πλευρές. Να διορθωθούν κάποια πράγματα τα οποία είναι ανέφικτα να γίνουν. Σίγουρα και εμείς θέλουμε να εκσυγχρονισθούν οι λαϊκές. Η ζωή αλλάζει συνέχεια.  Διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από 40 ή 50 χρόνια και αλλιώς είναι τώρα. Πρέπει να υπάρξουν κάποια πράγματα προς το καλύτερο. Σκεφτείτε ότι οι πωλητές και παραγωγοί των λαϊκών αγορών σηκωνόμαστε από τις 3 τα χαράματα για να πάμε με κρύο, με χιόνι, με βροχή, με ήλιο, με ζέστη στη λαϊκή αγορά, να στήσουμε ένα πάγκο, να βγάλουμε ένα μεροκάματο και να γυρίσουμε στις οικογένειες μας. Το να μου βάζεις εμένα να κάνω άλλα τόσα πράγματα, τα οποία τα περισσότερα είναι πολύ δύσκολα. Σκεφτείτε ότι μέσα στη λαϊκή η πλειοψηφία των παραγωγών είναι πάνω από 60 ετών. Κακό αυτό αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ένας άνθρωπος πάνω από 55-60 ετών δεν μπορεί να χειριστεί ένα iphone ή ένα ταμπλετ. Δεν έχει πρώτα απ` όλα.

Ερ: Πάντως βασικό είναι να υπάρχει ενότητα. Να είστε όλοι μαζί πίσω από ίδιες απόψεις οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, στην Καβάλα αλλά και σε άλλες περιοχές.

Απ: Υπάρχει αυτή η ενότητα όχι μόνο στις λαϊκές αλλά και σε όλους τους κλάδους. Όλη η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη στα δύσκολα. Στην Καβάλα συγκεκριμένα η ενότητα των παραγωγών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το αποδείξαμε στις 25 Οκτωβρίου στη διαμαρτυρία που κάναμε στη Νομαρχία και το Επιμελητήριο. (φωτογραφία) Ήμασταν το 95% των παραγωγών.  Γύρω στους 149 παραγωγοί ήταν εκεί. Μόνο 7-8 παραγωγοί δεν συμμετείχαν σε όλο αυτό. Πριν 1,5 χρόνο που αναλάβαμε το σωματείο μας είχε 45 μέλη και σήμερα φτάνει στα 127. Είμαστε ενωμένοι, προσπαθούμε για το καλύτερο. Όσο πιο δύσκολα έρχονται, τόσο πιο ενωμένοι γινόμαστε εμείς οι παραγωγοί. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα να είναι καλό για όλους.

Το αποτέλεσμα αν είναι καλό δεν θα είναι μόνο για τους παραγωγούς αλλά και για όλους τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Επίσης για τον κόσμο, για το καταναλωτικό κοινό που κατεβαίνει στις λαϊκές. Στην ουσία αυτό όλο το νομοσχέδιο κάνει κακό και στους καταναλωτές. Σίγουρα και αυτοί θα πληρώσουν πιο ακριβά τα προϊόντα. Αγνώστου προελεύσεως προϊόντα. Μια ακρίβεια δεν είναι καλό για  κανέναν.

Προηγούμενο άρθρο

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Παύλος Παυλίδης

Επόμενο άρθρο

Στο Νοσοκομείο γυναίκα που φέρονταν να κοιμάται σε είσοδο πολυκατοικίας!