Γράφει η Ζωή Χειμωνίδου
Το Οφρύνιο βρίσκεται στη δυτική άκρη του Νομού Καβάλας και συνορεύει δυτικά και βόρεια με το Νομό Σερρών με όριο τον ποταμό Στρυμώνα και το όρος Παγγαίου, ανατολικά με τα χωριά Γαλυψώ και Ορφάνι και νότια έχει την καλύτερη παραλία του κόλπου Ορφανού-Στρυμωνικός κόλπος – Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα).
Κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μ.Ασίας με την πλειοψηφία να προέρχεται από το Οφρύνιο (ερενκιου) 16χλμ. από το Τσανάκαλε και 8χλμ. από την Τροία. Πόλη που αναφέρεται από τον Στράβων και τον Ξενοφώντα και κατοικείται μέχρι σήμερα νέα τουρκική ονομασία του – Ίντεπε.
Οι πρόσφυγες του Οφρυνίου διάλεξαν την όμοια σχεδόν περιοχή για να κατοικήσουν με τη θάλασσα στα 3χλμ. Στο ύψωμα στους πρόποδες του Παγγαίου έκτισαν το χωριό. Ο Γιώργος Μαριέτος, από το 1979 έως το 1982 διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Οφρυνίου, ενός χωριού στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, το οποίο κατοικήθηκε το 1923 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.
Περιγράφει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πώς επικράτησε το τοπωνύμιο Τούζλα στην παραθαλάσσια περιοχή, που απέχει περίπου 5,5 χιλιόμετρα από το χωριό και την περίοδο εκείνη είχε μόνο 14 σπίτια.
«Ως πρόεδρος είχα αναγνωρίσει την περιοχή σαν οικισμό και έπρεπε να πάρουμε απόφαση πώς να τον ονομάσουμε. Εγώ επέμενα να λέγεται “Παραλία Οφρυνίου”, οι δε σύμβουλοι πρότειναν την ανεπίσημη τότε ονομασία, που οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε ένας βάλτος κι από εκεί έβγαζαν αλάτι. Και έτσι ονομάστηκε “Παραλία Οφρυνίου (Τούζλα)”».
«Τουζ» στην τουρκική γλώσσα λέγεται το αλάτι και «τούζλα» είναι η αλυκή. Με την πάροδο των χρόνων ωστόσο, η …αλμύρα «διάβρωσε» την παρένθεση και έτσι η Παραλία Οφρυνίου έμεινε μόνη στην ταμπέλα. Η …παρένθεση με την Τούζλα ωστόσο, ζει έως και σήμερα σε τουριστικά έντυπα και καμπάνιες.
πηγή: infonews24.gr