Dark Mode Light Mode

Παράταση ως το τέλος 2021 στο έργο του φράγματος Μαρμαρά!

Πριν από λίγες ημέρες εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜΘ επισκέφθηκαν το σημαντικό έργο κατασκευής του φράγματος Μαρμαρά, το οποίο σε γενικές γραμμές τελειώνει.

Σχεδιάστηκε στη δεκαετία του 90. Εκτελείται από το 2007.

Πρόσφατα η Περιφέρεια ΑΜΘ δέσμευσε χρήματα για να εκπονηθεί η μελέτη του απαραίτητου συνοδευτικού αρδευτικού έργου. Αυτό σημαίνει ότι το φράγμα θα εξυπηρετήσει πλήρως τις εκτάσεις της περιοχής μετά από τουλάχιστον 5 χρόνια αφού: 2 χρόνια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η σύνταξη της μελέτης του έργου άρδευσης, η κατασκευή του οποίου ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί 3 χρόνια μετά. Ως τότε θα υπάρχει ένα φράγμα, θα είναι γεμάτο νερό μα τα οφέλη του θα υπάρχουν αλλά θα είναι περιορισμένα.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συγκροτηθεί φορέας διαχείρισης του φράγματος, ο οποίος σημαίνει χρήματα. Ακόμη και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εικάζεται ότι ο απαραίτητος φορέας διαχείρισης θα μπορεί να περιλαμβάνει κι άλλα φράγματα τόσο στο Ν. Καβάλας όσο και στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Το συγκεκριμένο ωστόσο θα είναι το εντυπωσιακότερο και το μεγαλύτερο. Γνώστες του θέματος ισχυρίζονται ότι το φράγμα είναι εφικτό να αρχίζει να γεμίζει σιγά σιγά με νερό του χρόνου το Καλοκαίρι. Νερό από τον χείμαρρο Μαρμαρά.

Εφόσον το χρονοδιάγραμμα δεν είναι κοντινό, η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας αποφάσισε πρόσφατα κι έδωσε παράταση στο αρχικό έργο (κατασκευή του φράγματος) έως το τέλος του 2021! Αναμενόμενο προκειμένου να καλυφθούν ως τότε όλες εκκρεμότητες που υπάρχουν, βασικότερη των οποίων να υπάρξει φορέας διαχείρισης.

Την απόφαση υπογράφει ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών κ. Καραβάς κι αυτή μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εγκρίνουμε την χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του υποέργου: «Κατασκευή φράγματος Μαρμαρά (Ακροποτάμου), (Εργασίες αποπεράτωσης)» μέχρι τις 31-12-2021χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου».

Ηλεκτρονικά σχολίασε την εξέλιξη του έργου και το απαραίτητο αρδευτικό δίκτυο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης. Το κείμενο του αναφέρει: «Το έργο θα ολοκληρωθεί χωρίς να υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των υδάτων του φράγματος με σκοπό την άρδευση των καλλιεργειών. Αυτό το έργο πνοής για το δυτικό τμήμα του Ν. Καβάλας δεν έγινε μόνο για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, δυστυχώς οι απαιτούμενες μελέτες και τα έργα που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν για την μεταφορά και αξιοποίηση των υδάτων που θα συγκρατεί το φράγμα του Μαρμαρά καθυστερούν πολλά χρόνια. Ας ελπίσουμε να ολοκληρωθούν και αυτά σε εύλογο χρονικό διάστημα, έστω και καθυστερημένα».

Προηγούμενο άρθρο

Αισιοδοξία επαγγελματιών Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου

Επόμενο άρθρο

Προς το παρόν αναβολή του Night City Run