Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας, το Βιβλιοπωλείο «Μερτζιανίδη» και οι εκδόσεις «Πατάκη» σας προσκαλούν στην παρουσίαση των βιβλίων της Ελένης Δικαίου, συγγραφέως εφηβικής λογοτεχνίας, με τίτλους:
- Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;
- Ο άνεμος στα μαλλιά της
- Θα σε ξαναδώ, φιλαράκι μου
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων(4ος όροφος) της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
- Τα βιβλία θα παρουσιάσουν οι μαθητές/τριες του 6ου Γυμνάσιου Καβάλας
- Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αλεξάνδρα Γερακίνη, φιλόλογος στο 6ο Γυμνάσιο Καβάλας.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα…
Η Ελένη Δικαίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Τελειώνοντας το Λύκειο εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στις Δημόσιες Σχέσεις του ΟΤΕ. Με τη λογοτεχνία άρχισε να ασχολείται απ΄ τα μαθητικά της χρόνια στέλνοντας συνεργασίες αρχικά στο περιοδικό Η ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ και αργότερα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Το 1990 γράφει για πρώτη φορά ένα μυθιστόρημα για νέους Τα κοριτσάκια με τα ναυτικάμε θέμα το αναγκαστικό ξερίζωμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόπο καταγωγής των δικών της. Το βιβλίο βραβεύτηκε από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών και λίγο μετά την έκδοσή του κυκλοφόρησε στα Γαλλικά από τις Εκδόσεις L΄ ECOLE DES LOISIRS με τον τίτλο: QUE DEMAIN SOIT UN JOURDEBONHEUR έχει δε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα διδασκαλίας του INSTITUT NATIONAL DE LANGUES ET DE CULTURES ORIENTALES (PARIS).
Από τότε και ύστερα η Ελένη Δικαίου ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία για εφήβους και παιδιά. Έχει γράψει μυθιστορήματα και βιβλία για μικρότερα παιδιά. Κάποια από αυτά έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι θεοί δεν πεθαίνουνε στην Πέλλα Βραβείο Κέντρου Τέχνης του Παιδιού (υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων) 1992
Μου μαθαίνετε να χαμογελάω , σας παρακαλώ; Έπαινος από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ -Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 1992
Θα σε ξαναδώ φιλαράκι μου Προτάθηκε για το βραβείο JANUSZ KORCZAK 1998
Αναγραφή στον κατάλογο του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Παν/μίου του Όσλο.
Το βιβλίο είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) OUTSTANDING BOOKS FOR YOUNG PEOPLE WITH DISABILITIES 1999.
Αναζητώντας τους χαμένους ήρωες Τιμητική Διάκριση από το Πανεπιστήμιο της PADOVA στον διαγωνισμό για το PREMIO EUROPEO PIER PAOLO VERGERIO 1999
Η κοιλάδα με τις πεταλούδες Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2006, Αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνούς οργάνωσης βιβλίων για τη Νεότητα) 2008. Έχει διασκευαστεί θεατρικά και παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2008 στα 43αΔΗΜΗΤΡΙΑ Θεσσαλονίκης.
Εκτός από το παραπάνω και άλλα έργα της έχουν διασκευαστεί και έχουν παρουσιαστεί θεατρικά: Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά, Ο Ιάσονας και Αργοναύτες, Τα φαντασματάκια της γυάλινης αυλής, κλπ.
Παράλληλα η Ελένη Δικαίου ασχολείται με την Ελληνική Μυθολογία. Έχει γράψει τη διπλή σειρά βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία (μυθιστορηματικές αναπλάσεις και βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση και σύντομο κείμενο για μικρότερα παιδιά). Το βιβλίο της σειράς με τίτλο: Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα τιμήθηκε το 2004 με το Ελληνικό Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, ενώ το εικονογραφημένο: Ο πόλεμος στην Τροία έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στην Κορέα.
Εκτός από τα αποκλειστικά δικά της βιβλία η Ελένη Δικαίου συμμετέχει με έργα της σε συλλογικές εκδόσεις όπως της unicef, εταιρείας ψυχοκινητικής υγείας παιδιού και εφήβου, μεγάλων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας κλπ., οι οποίες έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα όπως τα δικαιώματα των παιδιών, ο σχολικός εκφοβισμός κτλ.
Παράλληλα έχει εκπονήσει και παρουσιάζει με τρόπο βιωματικό Εκπαιδευτικά Προγράμματα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας στους νέους και τα παιδιά, τη γνωριμία τους με τις ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας αλλά και την Πολιτιστική Κληρονομιά της Μικράς Ασίας, πατρίδας του Ομήρου, εκεί όπου ακούστηκε για πρώτη φορά από φιλοσόφους πως η μεγαλύτερη αρετή στον άνθρωπο είναι η ανθρωπιά του.
Από το 2008 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Κοινωφελές Πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδου και συγκεκριμένα με την Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδη στον τομέα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τα οποία απευθύνονται σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα η Ελένη Δικαίου συμμετέχει σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με τη λογοτεχνία, επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, συναντά νεαρούς αλλά και ενήλικες αναγνώστες και συνομιλεί μαζί τους για το λογοτεχνικό βιβλίο και ειδικά γι αυτό που απευθύνεται στους εφήβους και στα παιδιά.
Επίσης συμμετέχει σε εκδηλώσεις που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις όπως:
InternationalBook-Fest, Moscow 2007
(Greek mythology and archeology in books for children and young readers. Everyday reality: a source for inspiration for fiction).
Festival “Les Rencontres de la Terre” Athenes 2010”
(Συναντήσεις αφιερωμένες στο Περιβάλλον και τη Βιοποικιλότητα με αφορμή το μυθιστόρημα «Η κοιλάδα με τις πεταλούδες»)
International Festival of the Sea NAUTILUS CYPRUS 2012
(Πολιτισμοί της Μεσογείου μέσα από την Ελληνική Μυθολογία)
ΔιεθνέςΦεστιβάλΕπιστημών Les Rencontres de la Terre – Eau, Air, Terre, Feu: observer la PlaneteAthenes 2014.
International Conference «Greece-Turkey: Literary Routes». Ρόδος, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη 2015.
Η Ελένη Δικαίου είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια οι μικρούλες της οικογένειας, η Λυδία και η Ιφιγένεια είναι οι πρώτοι και οι πιο απαιτητικοί της αναγνώστες.
Λίγα λόγια για τα βιβλία…
Μου μαθαίνετε να χαμογελάω σας παρακαλώ;
Η Ιφιγένεια είναι ένα κορίτσι στην εφηβεία. Μοναχοπαίδι και άριστη μαθήτρια, φορτώνεται μαζί με τα δικά της και τα όνειρα των άλλων γύρω της. Έχοντας πρότυπο τον αρχαιολόγο θείο της, ονειρεύεται να γίνει κι εκείνη αρχαιολόγος βάζοντας στόχο την επιτυχία της στο Πανεπιστήμιο. Όμως κάνει το λάθος αυτή την επιτυχία να την «αφιερώσει» στον βωμό της οικογενειακής της ευτυχίας. Είναι άλλωστε το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν οι γονείς της, άνθρωποι με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες.
Στο ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο ζει η Ιφιγένεια, γεμάτο από τα «πρέπει» της μητέρας της, έρχεται τώρα να προστεθεί και ο φόβος της αποτυχίας στις εξετάσεις. Έτσι σταματάει σιγά σιγά να ζει στον κόσμο των νέων, επιβάλλει στον εαυτό της ατέλειωτες ώρες μελέτης, αφήνοντας τη ζωή να την προσπερνάει. Τρέμοντας στην ιδέα της αποτυχίας, αφήνει όλα τα υπόλοιπα για «αργότερα», ακόμη και τον τρυφερό εφηβικό έρωτα που γεννιέται ανάμεσα σ’ εκείνη και τον συμμαθητή της τον Μιχάλη.
Οι άλλοι νέοι γύρω της, η κολλητή της η Βάσω, η Νερίνα η εξαδέλφη της, που ζει κι εκείνη μαζί με τους γονείς της στο ίδιο διώροφο του Πειραιά, προχωράνε τη ζωή τους, κάπου κάνουν λάθη, πέφτουν, ξανασηκώνονται, όπως πέφτει και ξανασηκώνεται ένα μωρό προσπαθώντας να κάνει τα πρώτα του βήματα. Η Ιφιγένεια όμως συνεχίζει να βρίσκεται κλεισμένη στον γυάλινο κόσμο της, να μαθαίνει απέξω ανώμαλα ρήματα και κανόνες του συντακτικού μέχρι την περιβόητη μέρα των εξετάσεων έχοντας πείσει τον εαυτό της πως η αρχή και το τέλος για εκείνη βρίσκονται στις σωστές απαντήσεις πάνω σε λευκές σελίδες. Και τότε ένα τυχαίο γεγονός θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα έτσι όπως τα είχε τακτοποιήσει στο μυαλό της, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Ο γυάλινος τοίχος που χώριζε την Ιφιγένεια από την πραγματικότητα θα γκρεμιστεί κι όλα γύρω της –τα γεγονότα, οι άνθρωποι, οι σχέσεις μεταξύ τους– θα πάρουν τις πραγματικές τους διαστάσεις. Και η Ιφιγένεια ανακαλύπτει επιτέλους πως απ’ όλους τους αρχαίους που έχει μελετήσει με τόση προσοχή έχει ξεχάσει τον Σωκράτη και το «γνώθι σ’ αυτόν», και πως μόνο από εκεί μπορεί να ξεκινήσει κανείς να κάνει όνειρα χαμογελώντας στις μέρες που έρχονται, γιατί τότε μονάχα θα ξέρει και τον τρόπο να τα πραγματοποιήσει.
Ο άνεμος στα μαλλιά της
Ένα αγόρι, ο Γιώργος, κι ένα κορίτσι µε το ασυνήθιστο όνομαΓιασεµή.
Εκείνος έχει αποτύχει στις εξετάσεις για την Αρχιτεκτονική. Εκείνη ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες για πρώτη φορά.
Μια τυχαία συνάντηση. Ένας έρωτας νεανικός γεννιέται. Θα μπορούσε να είναι η συνηθισμένη ιστορία δυο νέων παιδιών που αγαπήθηκαν ανταλλάσσοντας φιλιά πλάι στη θάλασσα, αλµυρισµένα µε την αλισάχνη.
Όμως οι καιροί έχουν άλλη γνώμη. Ο Γιώργος βρίσκεται ξαφνικά µπλεγμένος σε µια άσχημη ιστορία που αφορά την οικονομική διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης. Η οικονομική κρίση εισβάλλει απρόσκλητη στον ονειρικό κόσµο των νεανικών του χρόνων, οδηγώντας τον στην αμφισβήτηση όλων όσων έχει βιώσει ως εκείνη τη στιγμή. Αγωνίζεται να ξεχωρίσει την αλήθεια από το «δήθεν». Αντίπαλός του, η ίδια του η οικογένεια. Ο έρωτας µε τη Γιασεµή, η μοναδική του δύναμη. Ώσπου στο τέλος η πάλη του Γιώργου θα έχει έναν µονάχα αντίπαλο, τον ίδιο του τον εαυτό. Καθώς θα διαλύονται όλα τα «δήθεν» της ζωής του, λες και τα παίρνει ο θαλασσινός άνεμος που περνάει µέσα από τα µαλλιά της Γιασεµή, ο Γιώργος για πρώτη φορά θα δει τη δική του αλήθεια, κι όχι των άλλων, και την αληθινή, όχι τη «δήθεν», ομορφιά µέσα από τις δικές του επιθυμίες.
Θα σε ξαναδώ φιλαράκι μου
Όταν η Εύα, νεαρή παιδοψυχολόγος, προσλαμβάνεται στην πρώτη της δουλειά, το µόνο που θέλει είναι να εφαρμόσει όλα όσα έμαθε κερδίζοντας τόσα ΑΡΙΣΤΑ στο πανεπιστήμιο. Η τρυφερή όμως σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κείνη και σ’ ένα απ’ τα «παιδιά της σιωπής», που στις «ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ» θεωρείται «δεδομένη» περίπτωση, την οδηγεί σε δρόμους άλλους.
Η σύγκρουση µε τον διευθυντή του ιδρύματος, ίνδαλμα και πλατωνικό έρωτα των φοιτητικών της χρόνων, µα και µε τον ίδιο της τον εαυτό είναι αναπόφευκτη, καθώς ολότελα αντιεπαγγελματικά και αντιδεοντολογικά, µε µόνο συμπαραστάτη το αγόρι της, τον Θεόφιλο, ρίχνεται σ’ έναν αγώνα ν’ ανατρέψει αλήθειες και δεδομένα επιστημονικά γι’ αυτό το παιδί, ψηλαφώντας και βρίσκοντας την ελπίδα µε το πείσµα της νιότης και τα µάτια της ψυχής της μονάχα.