Dark Mode Light Mode

Παρουσίαση του ιερού ναού του Αγίου Παύλου σε ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη

Κείμενο της Σ. Αγγελούδη


Με το ναό του Αποστόλου Παύλου Καβάλας, έργο του Περικλή Φωτιάδη, επίσημου αρχιτέκτονα του Πατριαρχείου, ασχολούμαι χρόνια με δύο δημοσιεύσεις μέχρι τώρα και με δύο επεμβάσεις στο ναό, με αφορμή την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου το 2011 στην πόλη μας. Η μία αφορούσε την τοποθέτηση γυάλινου κουφώματος στη στοά του και η άλλη είχε στόχο την χρωματική ενοποίηση του εσωτερικού του, το οποίο κατά καιρούς είχε αγιογραφηθεί τμηματικά από διάφορους αγιογράφους, χωρίς όμως ενιαίο ύφος. Μετά την πρώτη δημοσίευση, το 2014 , οργανώσαμε με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκριτείου, ούσα λέκτορας στο μάθημα της Αποκατάστασης, φοιτητική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Και εκεί είχα μια καταπληκτική εμπειρία.

Επισκεφτήκαμε το Τοπ Καπί και ξαφνικά είδαμε το ναό της Αγίας Ειρήνης να είναι επισκέψιμος. Είχα μπει πολύ παλιά στο ναό κι αυτή τη φορά έμεινα στήλη άλατος, καθώς έχοντας πρόσφατα τα του καβαλιώτικου ναού, κατάλαβα ότι ο αρχιτέκτονας του, ο περίφημος Περικλής Φωτιάδης, είχε αντιγράψει πάρα πολλές οικοδομικές και διακοσμητικές λύσεις στον Άγιο Παύλο από την Αγία Ειρήνη. Και για να είμαι ειλικρινής , αν δεν είχε προηγηθεί η επίσκεψη στην Αγία Ειρήνη είναι απίθανο να σκεφτόμουν να συγκρίνω τους δύο ναούς που δεν ήταν φυσικά σύγχρονοι, καθώς η Αγία Ειρήνη κτίστηκε από τον Ιουστινιανό μετά το 532μ. Χ. και ο ´Αγιος Παύλος το 1905. Το 2016, παρουσίασα τις απόψεις μου στη Θεσσαλονίκη, στο συνέδριο προς τιμή του καθηγητή Γιώργου Βελένη και έγιναν δεκτές με μεγάλη αποδοχή, από τους πλέον ειδικούς στη ναοδομία.

Και στις 4 του Σεπτέμβρη θα έχω τη μεγάλη τιμή να παρουσιάσω ξανά το ναό με πολλά νέα στοιχεία, στην Πατριαρχική Σχολή της Χάλκης των Πριγκηπονήσων, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην ημερίδα που οργανώνει η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου τιμώντας την εκατονταετηρίδα από την ίδρυσή της. Η Σχολή της Χάλκης φυσικά έχει μελετηθεί από τον ίδιο αρχιτέκτονα το 1894, με εμφανή ομοιότητα στα πρόπυλά τους. Την είχαμε επισκεφτεί το 1985, στο γαμήλιο ταξίδι μας με τον άνδρα μου και μας ξενάγησε ο τότε σχολάρχης της κ. Μάξιμος. Πολλαπλές οι συγκινήσεις και οι ενθυμήσεις και πολλά ευχαριστώ στον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ. Στέφανο για τη μεγάλη τιμή να παρουσιάσω το ναό στη Χάλκη……

*Ο ναός θεμελιώθηκε το Μάιο του 1905 και τα εγκαίνια του (φωτογραφία), έγιναν από τον πρώτο μητροπολίτη, Χρυσόστομο στις 23/05/1926.

Προηγούμενο άρθρο

Καθαρισμός των χόρτων μέσα κι έξω από τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στο Περιγιάλι

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024