Dark Mode Light Mode

Παρουσίαση βιβλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας “Βασίλης Βασιλικός”, η Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Καβάλας και οι εκδόσεις “Ταξιδευτής” σας προσκαλούν την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Κασσάνδρου 6, 4ος όροφος) στην παρουσίαση του νέου Βιβλιου του Βαγγέλη Αυδίκου με τίτλο:

“Οι τελευταίες πεντάρες”

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Θεοδώρα Λιαπάτη, Φιλόλογος
Νίκος Καραγιαννακίδης, Ιστορικός και ο συγγραφέας
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ένωσης Ν. Καβάλας Σπυριδούλα Τσιάπα

Λίγα λόγια για το συγγραφέα…

Ο Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος γεννήθηκε στην Πρέβεζα, με καταγωγή από το Συρράκο. Σπούδασε στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος. Είναι καθηγητής λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι τίτλοι: «Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία», διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα, 2001), «Ο δικός μου Θεός», μυθιστόρημα, (Ταξιδευτής, 2004), «Η Θράκη και οι άλλοι. Ιχνηλατώντας τα πολιτισμικά όρια και την ιστορική μνήμη» (Οδυσσέας 2007), «Η κίτρινη ομπρέλα» (Μεταίχμιο, 2007)- ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού «Διαβάζω» για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008, «Ήταν μια φορά κι έναν καιρό αλλά μπορεί να γίνει και τώρα. Η εκπαίδευση ως χώρος διαμόρφωσης παραμυθάδων» (Ελληνικά Γράμματα, 1999), «Το παιδί στην παραδοσιακή και τη σύγχρονη κοινωνία» (Ελληνικά Γράμματα, 1996), «Το λαϊκό παραμύθι. Θεωρητικές προσεγγίσεις» (Οδυσσέας, 1994).

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Tο νέο βιβλίο με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες» του καθηγητή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Βαγγέλη Αυδίκου μας μεταφέρει στην μεταπολεμική Πρέβεζα  Στο επίκεντρο του είναι η «Παργινόσκαλα», ένα σημείο αναφοράς για την Πρέβεζα με τον συγγραφέα να μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και στην εποχή του εμφυλίου, όπου οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάστηκαν μέσω της τυφλής βίας.

Η ιστορία της Παργινόσκαλας περνάει μέσα από την επίσκεψη του Σπυρίδωνα που έρχεται από το Λονδίνο στην Πρέβεζα. Ήταν ένα τάμα και μια υπόσχεση στην αγαπημένη του Νίκη και τον παππού του. Η επίσκεψη γίνεται αφορμή να γνωρίσει μια άλλη πλευρά του παππού του. Η εικόνα με την οποία μεγάλωσε θρυμματίζεται. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Σκέψεις και καλά κρυμμένα μυστικά. Ανοίγει σιγά – σιγά η κουρτίνα της λήθης που σκέπασε την πόλη και όσα έγιναν την εποχή εκείνη. Μια πόλη που χωρίστηκε στα δύο. Μια εποχή όπου επικράτησε η αλόγιστη βία. Ανθρώπινες σχέσεις που δοκιμάστηκαν. Ο φόβος που απλώθηκε παντού. Η σιωπή που έκλεισε τα στόματα των περισσότερων. Όλα αυτά ως τη στιγμή που φτάνει ο Σπυρίδων. Όλοι πια ξύνουν τις πληγές και τη μνήμη τους. Αναφέρονται σε πάθη και αδυναμίες. Στην απρονοησία και τον φανατισμό. Σε όνειρα και προσδοκίες. Σε συγκρούσεις και απογοητεύσεις. Στον πόνο και την ερήμωση της πόλης. Σε έρωτες που πόνεσαν αλλά και ξεπέρασαν τις αντιθέσεις».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Ψάχνεται» ο ΑΟΚ για σέντερ φορ

Επόμενο άρθρο

ΕΠΣΚ: Σε απολογία την Τρίτη Λαμπίδης, Ζέρβας και Στυλιανού