Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης
Για μια μέρα η «Βούκα» έγινε ένα αυθεντικό μεζετζίδικο της Μικράς Ασίας, εκεί που οι πρόγονοι μας συνόδευαν τις ρακιές τους με εκλεκτούς καραμανλίδικους μεζέδες. Ήταν μια γευστική βραδιά αφιερωμένη στα βραβευμένα προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου που όλα αυτά τα χρόνια φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκια με την πατροπαράδοτη συνταγή των Καραμανλήδων.
Ο παστουρμάς παρασκευάζεται από διαλεχτό μοσχαρίσιο κρέας πρώτης ποιότητας, έχει ισορροπημένη λιπαρότητα και δεν είναι πολύ αλμυρός. Το καραμανλίδικο σουτζούκι είναι νοστιμότατο, έχει ένα πιπεράτο τόνο και τρώγεται ωμό σαν απλό σαλάμι, ή ψημένο μαζί με αυγά. Οι αισθήσεις μας κατά τη διάρκεια της βραδιάς «πλημμύρισαν» με αυθεντικές γεύσεις, αρώματα και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ο Βενέτης Κυρλής και ο Πάνος Χατζησταματίου πήραν τα εξαιρετικά προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου και επιμελήθηκαν ένα μενού που ισορρόπησε μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού. Το σουτζούκι, τροφαντό και σέρτικο τρώγεται και σκέτο, αλλά λιωμένο μέσα στο πεϊνιρλί μαζί με κασέρι και βούτυρο ήταν μια γευστική καλαισθησία.
Η ραπανοσαλάτα μας αιχμαλώτισε ευχάριστα με τις υφές και τα αρώματα της, ο chef πρόσθεσε ψαρονέφρι, ρόκα, πορτοκάλι και μια βινεγκρέτ γλυκιάς μουστάρδας. Προσπάθησα ειλικρινά να παίξω φουλ άμυνα για να μην κατασπαράξω μονομιάς την εξαίσια πίτα Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι, ντομάτα και πιπεριά.
Οι χυλοπίτες με τον χοιρινό παστουρμά, τη κρέμα καρμπονάρας, και το πεκορίνο μας προσέφεραν μια ξεχωριστή αιχμηρή νοστιμιά. Τέλος στο τραγανό αυγό ποσέ με πατάτες μπράβας, σάλτσα ατζίκα και πετμέζι, αναζήτησα τη γεύση του χοιρινού παστουρμά και δεν τη βρήκα, προφανώς εξαϋλώθηκε στο τηγάνι.
Η πρόταση του sommelier για το μενού ήταν ένα διαχρονικό κρασί του Δραμινού αμπελώνα το “Χ” από το Κτήμα Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου. Εν κατακλείδι η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη, ο κόσμος τίμησε την οικογένεια Ατλαμάζογλου και στήριξε το μεζεδοπωλείο «Βούκα» που αποτελεί φάρο στη γαστρονομική σκηνή της Καβάλας.