Κείμενο του καθηγητή Γιώργου Συλαίου
Ένα πρωτότυπο πείραμα προσομοίωσης της διασποράς μιας πετρελαιοκηλίδας έγινε το Σ/Κ που μας πέρασε στον Κόλπο Καβάλας. Φυσικά δεν ρίξαμε πετρέλαιο, αλλά μία συστοιχία 10 σφαιριδίων που κινούνται παθητικά στο νερό με βάση τα ρεύματα και τον κυματισμό, και η κίνησή τους προσομοιάζει με αυτή μιας πετρελαιοκηλίδας.
Κάθε σφαίρα έχει διάμετρο 12 εκατ. και βάρος 700 γρ. και διαθέτει στο εσωτερικό της ένα σύστημα γεω-εντοπισμού και εκτίμησης οριζόντιας και κατακόρυφης μετατόπισης GPS/GNSS.
Από την οριζόντια μετατόπιση κάθε σφαίρας υπολογίζεται η ταχύτητα και διεύθυνση του επιφανειακού ρεύματος, ενώ από την κατακόρυφη μετατόπιση υπολογίζεται το ύψος κύματος που επικρατεί στην περιοχή. Οι σφαίρες παρακολουθούνται δορυφορικά και η θέση τους αποτυπώνεται με ακρίβεια σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα του ΔΠΘ προέβλεπε την κίνηση των παθητικά κινούμενων σφαιριδίων με ένα μαθηματικό ομοίωμα διασποράς πετρελαιοκηλίδας. Στόχος του πειράματος ήταν να εκτιμηθεί το σφάλμα των μαθηματικών προγνώσεων και να βρεθεί τρόπος ελαχιστοποίησής του.
Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά καθώς απέδειξαν ότι οι μαθηματικές προγνώσεις τέτοιων εργαλείων είναι πολύ κοντά στις πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στο φυσικό περιβάλλον.
Τα σφαιρίδια μας τα δάνεισε το Πορτογαλικό Ινστιτούτο INESCTEC στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ILIAD, ενώ το πείραμα γινόταν ταυτόχρονα στην Ελλάδα από το ΔΠΘ και στην Νορβηγία από την SINTEF Ocean.
Στα πλαίσια του ILIAD το ΔΠΘ αναπτύσσει το πρώτο ψηφιακό δίδυμο για επεισόδια ατυχηματικής διαρροής πετρελαίου στο Θρακικό Πέλαγος (Digital Tw in for Oil Spill Incidents in Thracian Sea).