Ο Σωτήρης Ορφανίδης εργάζεται στον Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών της Νέας Περάμου. Του γνωστού μας ΙΝΑΛΕ. Είναι ερευνητής. Διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου. Σε κάθε έκτακτο περιστατικό που αφορά το νερό της θάλασσας, πάντα είναι πρόθυμος και ενημερώνει την τοπική κοινωνία.
Εξηγεί, δίνει οδηγίες. Η συζήτηση μαζί του έγινε σε μια άλλη βάση. Το Καλοκαίρι τέλειωσε κι από τη θάλασσα δεν είχαμε παράπονα. Πεντακάθαρη συνεχώς. Το συμπέρασμα μας επιβεβαιώνεται και ενισχύεται.
Η συνέντευξη
Ερ: Πως ήταν φέτος το καλοκαίρι από πλευράς θαλασσινού νερού, ποιότητας και καθαρότητας αυτού ο Νομός μας;
Απ: Νομίζω ότι φέτος απολαύσαμε ένα πολύ ωραίο καλοκαίρι με πολύ καθαρές θάλασσες. Επίσης θάλασσες που έχουν το φυσικό τους χρώμα. Χρώμα μπλε δηλαδή. Θάλασσες με μέτριες θερμοκρασίες. Δεν είχαμε ούτε πολύ χαμηλές, ούτε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οπότε πραγματικά όλοι μας, απολαύσαμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι. Χωρίς όλα αυτά τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν κάποια χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2021. Βέβαια να πούμε και χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών, ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα χρόνια. Γιατί ένα μεγάλο φαινόμενο φέτος συνέβη στη Βόρεια Αδριατική. Η ωκεανογραφία των ακτών μας, μοιάζει πολύ με αυτές της Βορείου Αδριατικής.
Ερ: Θυμίστε μας τι είχαμε το 2021…
Απ: Το 2021 είχαμε το μεγάλο φαινόμενο της δημιουργίας βλέννας. Αμέσως μετά, το 2022 η θάλασσα είχε μια πρασινωπή απόχρωση. Στην Αδριατική φέτος είχαμε το ίδιο φαινόμενο και μάλιστα σε πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό το φαινόμενο της βλέννας στη θάλασσα το παρακολουθούμε από το 1996. Υπάρχει μια περιοδικότητα 8 με 10 ετών σε μεγάλη ένταση. Μικρά φαινόμενα σχηματίζονται κατά καιρούς αλλά μεγάλη έκτασης φαινόμενα αυτήν τη περιοδικότητα έχουν. Το πλαγκτόν όπως το λέει ο κόσμος, είναι από τα θέματα που δημιουργούν το τα μεγαλύτερα γεγονότα ως προς το νερό της θάλασσας στην περιοχή. Βεβαίως πρέπει να προσέχουμε όλοι μας τις θάλασσες μας. Είναι ένας πολύτιμος πόρος, το ξέρουμε και το κατανοούμε όλοι. Εδώ στηρίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της τοπικής βιομηχανίας. Με αφορμή αυτά θέλω να αναφέρω και κάτι άλλο. Να αναφέρω και κάποια ευχάριστα νέα που υπάρχουν. Αυτήν τη στιγμή στο Ινστιτούτο γίνεται μια μεγάλη επένδυση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ώστε να αναδειχθεί στο ΙΝΑΛΕ ένας ακόμη πιο ισχυρός πυλώνας για την έρευνα και την παρακολούθηση της θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή μας, τοπικά στο νομό και γενικότερα στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους. Σε βάθος χρόνου πάλι να έχουμε το νου μας. Ότι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία, στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, κάποιες επιπτώσεις στο μέλλον μπορεί να έχουμε και εμείς. Μια και τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας φτάνουν μέχρι τις ακτές μας.
Ερ: Τι επένδυση είναι αυτή;
Απ: Γίνεται μια μεγάλη επένδυση, με αγορά σύγχρονου εξοπλισμού. Με αποτέλεσμα να μπορούμε να ανιχνεύουμε για παράδειγμα τα βαρέα μέταλλα στη θάλασσα. Ακόμη σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Για αυτόν τον λόγο αποκτούμε ένα σύγχρονο όργανο όπου υπάρχουν δυο ή τρία αντίστοιχα στην Ελλάδα. Επίσης όργανα, με τα οποία μπορούμε να καταγράφουμε, να χαρτογραφούμε το βυθό. Τα διάφορα συστήματα που υπάρχουν. Με αποτέλεσμα να μπορούμε να τα προστατεύουμε. Τέλος και όργανα για να μετράμε την πρωτογενή παραγωγικότητα της θάλασσας. Οι ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή μας, το άφθονο ψάρι σχετικά με άλλες περιοχές του Αιγαίου πελάγους, οφείλεται στο φυτοπλαγκτόν. Το οποίο κάτω από κανονικές συνθήκες αυξάνεται και δημιουργεί τροφή και σταδιακά βέβαια περνάει στο τροφικό πλέγμα και φτάνει μέχρι τα ψάρια. Σε γενικές γραμμές η θάλασσα της Καβάλας φέτος ήταν σε πάρα πολύ κατάσταση και όχι μόνο από άποψη ρύπανσης αλλά είναι και το χρώμα, είναι και οι θερμοκρασίες. Ήταν ένα ιδανικό καλοκαίρι.