Dark Mode Light Mode

Πέρασαν οι Αποκριές, ας πέσουν οι μάσκες

Με αλλεπάλληλες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσηςΑντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ προσπαθούννα καθησυχάσουν τον κόσμο και να πείσουν ότι λειτουργούν άψογαοι μηχανισμοί τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση και την άρδευση της Θάσου. Αναρωτιέται κανείς αν κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ή εμάς. Η απάντηση προκύπτει αβίαστα από τα παρακάτω δεδομένα.

  • Φράγμα Μαριών: οι κίνδυνοι και τα αναπάντητα ερωτήματα.

Με σειρά εμφανίσεων και δηλώσεων στα τοπικά ΜΜΕ ο Aντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος προσπαθεί να μας πείσει πως δεν πρέπει να πιστεύουμε στα μάτια μας. Συγκεκριμένα: Μετά από αυτοψία μελών μας στο φράγμα Μαριών (5 Ιανουαρίου), αναρτήσαμε στο διαδίκτυο φωτογραφίες που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι ο εργολάβος που ανέλαβε την αποκατάστασή του έφυγε αφήνοντας πίσω ένα έργο μισοτελειωμένο. Δεδομένου μάλιστα ότι δεν τοποθετήθηκε καν πινακίδα του δημοσίου έργου, σημειώσαμε ότι «δεν ξέρουμε τι του ανατέθηκε του ανθρώπου από την Περιφέρεια οπότε τι να σχολιάσεις….». Ο κ. Μαρκόπουλος απάντησε με δηλώσεις στο KavalaPortal (14 Ιανουαρίου) ότι: 1. Το έργο στο φράγμα είναι λειτουργικό 2. Η μικρότερη χωρητικότητα επελέγη για την ασφάλεια του έργου 3. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε δεν τραβήχτηκαν μετά το πέρας του έργου, αλλά κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης δηλαδή,  εμφανίζεται σε βίντεο για να διαψεύσειό,τι έβλεπαν τα μάτια μας και κατέγραψαν οι κάμερες! Σπεύσαμε και ξαναφωτογραφίσαμε την επόμενη ημέρα των δηλώσεών του. Και βέβαια η εικόνα που μας έδωσε η κάμερα … ήταν ακριβώς η ίδια. Δηλαδή, αποδείξαμε στον κ. Μαρκόπουλο ότι οι φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών αλλά αφού έφυγε ο εργολάβος. Το μεγάλο θέμα όμως είναι ότι τεχνικός επιστήμονας της ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ ΣΟΣ έκανε αυτοψία στο «έργο» και διαπίστωσε τραγικές ελλείψεις. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Ασθενές και ασταθές πρόφραγμα, τόσο ασθενές που σε σημεία κινείται και μόνο με το βάρος ενός ανθρώπου! Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη ατυχήματος;
  • Παραλείψεις και ελλείψεις τόσο στην κατασκευή του έργου όσο και στα μέσα προστασίας.
  • Καμία σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης.

Και κυρίως: ύπαρξη αφύλακτων σημείων μεγάλης επικινδυνότητας για τους επισκέπτες, που συχνά είναι παιδιά ή τουρίστες και αγνοούν τον κίνδυνο.

Έτσι, όσο και αν η πισίνα θέλησε να μασκαρευτεί σε φράγμα, τα ερωτήματα που με επιμονή θέτουμε εδώ κι έναν χρόνο παραμένουν: Με βάση ποια μελέτη υπέγραψε τη σύμβαση ο εργολάβος; Γιατί δεν συνδέεται το φράγμα με την άρδευση; Ποια στατική μελέτη τεκμηριώνει την απόφαση της Περιφέρειας να μειώσει κατά πολύ την χωρητικότητα του φράγματος; Ποια υπηρεσία επέβλεψε το έργο και ποια είναι υπεύθυνη για την παραλαβή του; Ελπίζουμε πως η Περιφέρεια αυτή τη φορά θα απαντήσει σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και δεν θα αναλώσει την ενέργειά της στο να αμφισβητεί αυτά που βλέπουν τα μάτια μας και καταγράφουν (με ημερομηνίες) τα κινητά μας.

  • Τη σκυτάλη από την Περιφέρεια πήρε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ. Μαλλιαρός στην εφημερίδα Ενήμερος(7 Φεβρουαρίου 2018), για να μας πει μια από τα ίδια:  ενώ η υπηρεσία του «είναι νυχθημερόν στο πόδι»,ο Θεός στέλνει ανομβρία, η κεντρική διοίκηση δεν του στέλνει προσωπικό, η πηγές έχουν στερέψει κι έχουν εξαφανιστεί (!!!).  Παραδέχεται ωστόσο ότι «τα δίκτυα είναι πεπαλαιωμένα και κατεστραμμένα, υπάρχουν διαρροές», ότι «έπρεπε να γίνονται αρδευτικά έργα» τα οποία δεν γίνονται (όχι πάντως με ευθύνη δική του), ότι κάποιοι (ποιοι άραγε;) κλέβουν νερό αλλά η υπηρεσία του επίσης δεν έχει καμία ευθύνη.  Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι σύμφωνα με την Διεύθυνση Υδάτων οι γεωτρήσεις δεν έχουν άδεια. Κουβέντα για τις «αρχαίες» δεξαμενές που θα έπρεπε να έχουν πολλαπλάσια χωρητικότητα δεδομένης της οικιστικής ανάπτυξης. Κουβέντα για την ανεξέλεγκτη υδροδότηση και άρδευση, χωρίς υδρομετρητές (κ. Μαλλιαρέ εσείς αναγκάζετε τους ανθρώπους να κλέβουν το νερό που δικαιούνται!). Κουβέντα για το ότι η Θάσος «σηκώνει» ΤΕΣΣΕΡΑ φράγματα στο νότιο μέρος της κανείς δεν τα έχει διεκδικήσει. Κουβέντα για τη σμίκρυνση έως εξαφανίσεως του φράγματος Μαριών. Κι ενώ οι φήμες για νέες καταστροφικές γεωτρήσεις έχουν φτάσει στα αυτιά όλων, οι κάτοικοι της Θάσου βλέπουν άφθονο νερό να καταλήγει  στη θάλασσα πλημμυρίζοντας αγρούς και συνοικισμούς. Νερό που αν υπήρχε σωστή διαχείριση θα επαρκούσε για την απρόσκοπτη ύδρευση κατοίκων κι επισκεπτών και για την άρδευση των καλλιεργειών. Για τον δε αμίαντο, την ύπαρξη του οποίο εδώ και μήνες έχουμε τεκμηριώσει προφανώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου ο κ. Μαλλιαρός.

 

  • Ωστόσο, την επόμενη κιόλας μέρα ο Δήμαρχος Θάσου έρχεται να παρουσιάσει ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, παρόμοιο με αυτό που προτείνει η «Θάσος Νερό ΣΟΣ»! Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Καβάλα (8 Φεβρουαρίου) δηλώνει ότι η δημοτική αρχή αναγνωρίζει πως χωρίς καλή ύδρευση δεν υπάρχει ποιότητα ζωής και τουριστική ανάπτυξη και σημειώνει«Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία που τα αποτελέσματά του δεν θα φανούν άμεσα, είναι η αποτύπωση που έχουμε ξεκινήσει όλου του δυναμικού του υδροφόρου ορίζοντα, των υδάτινων πόρων του νησιού και παράλληλα ένα διαχειριστικό σχέδιο το πώς αξιοποιώντας αυτήν τη γνώση θα κάνουμε στο μέλλον έργα υποδομής, ταμιευτήρες νερού, μικρά φράγματα κι ότι άλλο προβλεφθεί μέσα από την αποτύπωση αυτή, ούτως ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να πετύχουμε την αειοφορία αυτού του αγαθού». Θα αισθανόμασταν ευτυχείς αν αυτή η ρητορική αντανακλούσε σε έργα,μιας και είναι ακριβώς αυτό που ως ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS ζητάμε σε όλους τους τόνους από τη στιγμή της συγκρότησής μας. Ωστόσο πρόκειται για μια εξαγγελία που δεν βλέπουμε ούτε καν «στα χαρτιά».  Αντιθέτως, το μόνο που είδαμε είναι μια ανάθεση παροχής εργασίας των 2.ΟΟΟ ευρώ, με τίτλο «Παροχή γεωλογικών- υδρογεωλογικών συμβουλών περί τα υδρομαστευτικά έργα της ΔΕΥΑ Θάσου» (16/1/2018). Άλλο  «συμβουλές» κι άλλο μελέτες.  Αν ο Δήμος έχει όντως προκηρύξει ή αναθέσει μελέτες θα πρέπει να της δημοσιοποιήσει, για να χαρούμε όλοι μαζί που το καλοκαίρι δεν θα πούμε ξανά το νερό νεράκι.

Ο κ. Χατζηεμανουήλ λέει πως κάνει αδιάλειπτη προσπάθεια για «τον καθαρισμό και συντήρηση των δεξαμενών, την καλλιέργεια των πηγών, τις καινούριες γεωτρήσεις».  Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότιμέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο θανατηφόρες για τον υδροφόρο ορίζοντα γεωτρήσεις; Για την καλλιέργεια των πηγών και την συντήρηση των δεξαμενών χρειάζεται να παραπέμψουμε για άλλη μια φορά στις καταγγελίες με φωτογραφικά ντοκουμέντα που κάνουμε εδώ και δυο χρόνια; Να θυμίσουμε ότι ο «άνυδρος» Θεολόγος πλημμύρισε με νερό όταν μετά από τις καταγγελίες μας πήγε συνεργείο στην πηγή της Αγίας Βασιλικής κι έβγαλε καλοκαίρι καιρό τρία μέτρα «μαλλούσα»; Να ενημερώσουμε τον κ. Δήμαρχο ότι εθελοντές μας έχουν καταγράψει και φωτογραφήσει όλες τις πηγές. Το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικό: εικόνα εγκατάλειψης, πηγές αφύλακτες, χωρίς στοιχειώδη περίφραξη, με σπασμένα φρεάτια. Είμαστε στη διάθεσή σας να σας ανεβάσουμε στα βουνά μας κ. Δήμαρχε για να δείτε την πραγματική εικόνα.

Εν κατακλείδι: Μιας και μπήκαμε στην Σαρακοστή, θα συμβουλεύαμε Περιφέρεια, Δήμο και ΔΕΥΑΘ να νηστέψουν από δηλώσεις και δικαιολογίες που εύκολα διαψεύδονται, και να αποφασίσουν πράξεις που θα σώσουν το  καταπράσινο νησί μας από την τεχνητή λειψυδρία στην οποία το καταδικάζει η απαράδεκτη διαχείρισή τους.  Οι προτάσεις της ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ ΣΟΣ είναι τεκμηριωμένες, και πάντα στη διάθεσή τους. Όταν όμως τις ξαναχρησιμοποιήσουν, ας έχουν την εντιμότητα να πούν και από πού τις πήρανε.

Εμείς επιμένουμε:

–    Να απομακρυνθεί άμεσα ο αμίαντος

  • Να αποκατασταθεί πλήρως το φράγμα των Μαριών, και να εκπονηθούν άμεσα μελέτες για όσα μικροφράγματα σηκώνει το νησί
  • Να καλλιεργηθούν όλες οι πηγές του νησιού και το καθαρό υγιεινό νεράκι να πάει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις τους
  • Αν πίσω από την απαράδεκτη διαχείρισή σας κρύβονται σκέψεις αφαλάτωσης, αυτή να την επιβάλετε στους λατόμους κι όχι στους κατοίκους (αλήθεια, πότε θα δημοσιοποιήσετε τους λογαριασμούς νερού των λατομείων;).

 

Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του καταπράσινου νησιού μας. Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του μέλλοντός μας. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού της Θάσου. Το νερό είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –   Θάσος Νερό SOS,20 Φεβρουαρίου 2018

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο

Προβάδισμα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ

Επόμενο άρθρο

Το Σεμινάριο Ανάδειξης της Γαστρονομίας της Καβάλας κερδίζει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών εστίασης (Φωτογραφίες)