Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε τις προηγούμενες μέρες περί του «σπασίματος» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και την ίδρυση αντίστοιχου διοικητικού φορέα με πεδίο αρμοδιοτήτων τα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως αυτό προβλέπεται στο προσχέδιο του νομοσχεδίου για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία του επίσκεψη στην Περιφέρεια μας ο Αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουπλής, Θέλω να καταθέσω μερικές μου σκέψεις.
Αντί να συζητάμε για σπάσιμο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και την ίδρυση ενός αντίστοιχου Διοικητικού φορέα, θα έπρεπε να διεκδικούμε όλοι οι ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ τη κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στις αιρετές Περιφέρειες σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση που δημιουργήθηκε με το πρόγραμμα ¨Καλλικράτης¨, με όλες τις αποσυγκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους, είναι, κατά γενική ομολογία, το μακρύ χέρι της εκάστοτε εξουσίας.
Πράγματι η θεσμοθέτηση, παράλληλα με την αιρετή Περιφέρεια, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταδεικνύει τη δυσπιστία του Κράτους στην Αυτοδιοίκηση. Σε πολλές περιπτώσεις η συνεργασία με τους διορισμένους Γενικούς Γραμματείς Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι ελλειμματική έως προβληματική, αφού αντιλαμβάνονται το ρόλο τους, συνήθως, όχι ως συνεργάτη, αλλά ως ελεγκτή των Περιφερειών.
Υπάρχει λοιπόν ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου η χώρα μας να ευθυγραμμιστεί με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι Περιφέρειες να παίξουν αποτελεσματικά το ρόλο τους στο πλαίσιο μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και σύγχυση αρμοδιοτήτων.
Εξάλλου οι αιρετές Περιφέρειες, στα πέντε αυτά χρόνια που μεσολάβησαν, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο πως μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στα καθήκοντα που τους αναθέτει η Πολιτεία. Οι αιρετές Περιφέρειες μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με πιο αποδοτικό, πιο οικονομικό και πιο φιλικό προς τον πολίτη τρόπο. Οι αιρετές Περιφέρειες διεκδικούν, υπέρ των πολιτών, την μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Τα οφέλη για τους πολίτες θα είναι πολλαπλά: Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αποδοτικότερη οργάνωση της διοίκησης, οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν από την ενοποίηση της άσκησης αρμοδιοτήτων, βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως η εγγύτερη προς τον πολίτη παροχή υπηρεσιών.
Ένα χρήσιμο συμπέρασμα της ανάλυσης των επιπτώσεων της κρίσης στον ευρωπαϊκό χώρο, είναι ότι ο συγκεντρωτισμός επιβάρυνε τις συνέπειες, ενώ η αποκεντρωμένη λειτουργία σε χώρες όπως οι σκανδιναβικές, βοήθησε στην άμβλυνση των συνεπειών.
Υπήρξα – και παραμένω – υπέρμαχος του ουσιαστικού ρόλου των Περιφερειών. Οφείλουμε να παραδεχτούμε τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει επιτελέσει ο σχετικά νέος αυτός θεσμός. Όχι απλά και μόνο στη διαχείριση ζητημάτων καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και στη δρομολόγηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων
Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται όσο ποτέ ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, καθώς χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ζωή και κοινωνική ισορροπία. Η νέα Ελλάδα θα πρέπει να είναι η Ελλάδα των Περιφερειών και όχι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΜΘ