Γράφει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης
Ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης, υιός του πρώην δημάρχου Καβάλας Στάθη Εριφυλλίδη, δραστηριοποιείται εσχάτως εντονότερα στην τοπική πολιτική σκηνή, με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις, παίρνοντας θέση ή σχολιάζοντας διάφορα θέματα της τοπικής επικαιρότητος και γενικότερα -δεν το κρύβει άλλωστε- διερευνά το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Στο στόχαστρο της κριτικής που ασκεί στο δημόσιο λόγο του, έχουν μπει μέχρι τώρα κυρίως η δημοτική αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης αλλά και κάποιοι συνεργάτες του (εντελώς φυσιολογικό αφού εκείνοι είναι οι άνθρωποι που ασκούν διοίκηση), καθώς επίσης και οι υπεύθυνοι των καλλιτεχνικών φορέων του δήμου όπως ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του ΔΗΠΕΘΕ και του φεστιβάλ Cosmopolis κ.κ. Θοδωρής Γκόνης και Άλκης Ζοπόγλου και άλλοι.
Η τελευταία δημόσια παρέμβαση του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη, αφορά τον πρώην Δήμο Φιλίππων. Προτείνει να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι του δημοτικής ενότητας Φιλίππων να αποφασίσουν αν επιθυμούν ή όχι να αποσχισθούν από τον Δήμο Καβάλας και να αποτελέσουν ξανά έναν ανεξάρτητο Δήμο.
Θα μας επιτρέψει ο κ. Εριφυλλίδης να χαρακτηρίσουμε αυτή του την παρέμβαση ως ένα λαϊκίστικο πυροτέχνημα και μια προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά των δημοτών του πρώην Δήμου Φιλίππων.
Διότι πρωτίστως ως νομικός αλλά κυρίως και ως άνθρωπος που φιλοδοξεί να ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και μάλιστα από την θέση του δημάρχου Καβάλας, θα έπρεπε να είχε μελετήσει διεξοδικά τον νόμο του Κλεισθένη (Νόμος 4555/2018), όπου στο άρθρο 133, παράγραφος 1, αναφέρεται ρητά ότι Δημοτικό και Περιφερειακό δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκηρύσσεται για μια σειρά από ζητήματα μεταξύ των οποίων του «…ανακαθορισμού του αριθμού και των ορίων των δήμων, των κοινοτήτων, των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας…».*
Ωστόσο σπεύδουμε να δικαιολογήσουμε την βιασύνη του να κάνει αυτήν την δήλωση, πιθανόν διότι του είχε διαφύγει αυτή η διάταξη του νόμου Κλεισθένη. Ανθρώπινο είναι και ως ένα βαθμό φυσιολογικό.
Το θέμα είναι και αυτό που περιμένει μια τοπική κοινωνία από έναν νέο -και ηλικιακά- άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, να έχει ο δημόσιος λόγος του καθαρότητα και παρρησία.
Αυτό που θέλει να μάθει η τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα οι δημότες των Κρηνίδων, του Πολυστύλου, της Λυδίας, του Αμυγδαλεώνα του Ζυγού, του Κρυονερίου και των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων από τον κ. Εριφυλλίδη είναι αν ο ίδιος είναι υπέρ ή κατά της απόσχισης τού πρώην Δήμου Φιλίππων από τον Δήμο Καβάλας.
Γι’ αυτό το θέμα μπορεί να πάρει μια καθαρή θέση ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης;
- Όπως μας πληροφορεί ο συμπολίτης μας Γιώργος Τσακίρης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Δηλαδή με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Μάρτιο του 2020, η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν.4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου.
Άρα λοιπόν δεν υπάρχει -γενικότερα- δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος με οποιοδήποτε περιεχόμενο.