Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα.
Στη συνέντευξη του στην Πρωινή μίλησε για το ταξίδι και τα αποτελέσματα του. Κυρίως επανήλθε στο οικονομικό, στις συνενώσεις των ΔΕΥΑ και στα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη. Απάντησε και στην κριτική των εργαζόμενων, οι οποίοι διαφωνούν με τον ιδιώτη στην Καθαριότητα.
Η συνέντευξη
Ερ: Πόσο σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων συναντήσεων σας στην Αθήνα;
Απ: Με ικανοποιεί σίγουρα αλλά δυστυχώς για να αρχίζεις και να πετυχαίνεις κάτι, πρέπει να κατεβαίνεις συνέχεια στην Αθήνα. Τι να κάνουμε; Δυστυχώς έτσι είναι το «παιχνίδι».
Ερ: Υπάρχει ένας προβληματισμός. Να πάρουμε την παλιά Μεραρχία που είναι το πιο εύκολο θέμα. Πώς θα αξιοποιηθεί αν παραχωρηθεί στο Δήμο;
Απ: Πρέπει να γίνει μελέτη πρώτα και μετά πρέπει να βρεθούνε τα χρήματα για το έργο απαραίτητης συντήρησης. Λύση επαναχρησιμοποίησης θα βρεθεί, όμως τα χρήματα για την εκπόνηση της μελέτης δεν μπορούν να βρεθούν άμεσα γιατί γίνονται άλλες μελέτες αυτήν τη στιγμή. Για τρία άλλα δημοτικά κτίρια. Δηλαδή το παλιό 10ο Δημοτικό Σχολείο, για το παλιό Ωδείο που έχει αγοράσει πρόσφατα ο Δήμος και για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου. Έχουμε αυτά τα τρία ακίνητα και σειρά παίρνουν μετά τα άλλα. Δηλαδή το παλιό Πρωτοδικείο, σε περίπτωση που το πάρουμε από την ΕΤΑΔ αλλά και η παλιά Μεραρχία.
Ερ: Υπάρχει μια ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση μέρους της υπηρεσίας Καθαριότητας. Είναι αντίθετοι για τον ιδιώτη τα καλοκαίρια στη Νέα Καρβάλη και στο Παληό.
Απ: Αυτό το οποίο προέχει είναι η εξυπηρέτηση του δημότη και όχι τι λέει ο σύλλογος εργαζομένων. Την περίοδο αυτή στην οποία είχαμε ανάγκη να υπάρξει κάποια έξτρα εργασία από τους υπαλλήλους για να μπορούμε να μαζέψουμε τα σκουπίδια της ανακύκλωσης -όπου όλοι την έχετε δει πως είναι τον τελευταίο καιρό που δεν υπάρχει το προσωπικό και μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις- κανείς δεν κατέβηκε. Το αποτέλεσμα είναι αυτό. Εμένα δε με ενδιαφέρει τι θα πει ο σύλλογος εργαζομένων, εμένα με ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση των δημοτών. Θέλω μια πόλη που να είναι καθαρή.
Ερ: Όταν λέτε ότι κανείς δεν κατέβηκε τι εννοείτε; Να έρθουν να δουλέψουν υπερωρίες;
Απ: Ακριβώς. Με αποτέλεσμα να υπάρχουν όλα αυτά τα βουνά σκουπιδιών. Εγώ «βουνά» σκουπιδιών δε δέχομαι στην Καβάλα. Σε τελική ανάλυση δεν ιδιωτικοποιούμε την καθαριότητα αλλά μέρος της καθαριότητας για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση στους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης είναι τα ρεύματα τα οποία πρέπει να λειτουργήσουνε όπως είναι τα βιοαπόβλητα, τα οποία θα μειώσουν κατά πολύ τα τέλη.
Ερ: Με τα θεσμικά της αυτοδιοίκησης τι γίνεται; Με τις ΔΕΥΑ βλέπουμε ότι προχωράει η κυβέρνηση.
Απ: Ακόμη δε ξέρουμε κάτι. Είπανε ότι θα προχωρήσουνε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι κατά Νομό ή αν θα είναι το μεγάλο. Το «τέρας», το οποίο σχεδιάζουνε. Ανά Νομούς ή και ανά Περιφέρεια. Δε ξέρω ακόμη. Το πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε κατά Νομό, οπότε τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμό, πιο εύκολα αλλά και ξέρουμε πλέον ότι θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Δήμων.
Ερ: Γίνεται συζήτηση για αυξημένα ανταποδοτικά τέλη, θέλετε να πείτε κάτι τώρα που φθάσαμε στο τέλος αυτής της διαδικασίας;
Απ: Κοιτάξτε τα τέλη αυξήθηκαν για δυο λόγους. Ο ένας ήταν ότι τα τέλη τα είχαμε αυξήσει το 2019 σε ποσοστό γύρω στο 40%. Μ’ αυτό το επιπλέον ποσό μπορούσε να λειτουργήσει η καθαριότητα. Η οποία είναι ανταποδοτική. Δηλαδή όσα έσοδα τόσα έξοδα. Τότε την πρώτη χρονιά λειτούργησε. Τη δεύτερη έγινε εκείνη η αυθαίρετη μείωση κατά 40% των τελών. Οπότε πάλι πέσαμε στα έσοδα της καθαριότητας. Ο Δήμος έβαλε αυτά τα χρόνια γύρω στα 2.900.000 εκ ευρώ από τακτικά έσοδα, από δικά του λεφτά. Τώρα επανέρχεται η αύξηση του 2019, έχουμε όμως αυτήν τη στιγμή και το τέλος ταφής. Το οποίο είναι γύρω στις 500.000 ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και όλο το 2024. Είναι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων κατά 10%. Όλα αυτά λοιπόν είναι γύρω στις 800.000 ευρώ. Πάμε από εκεί και πέρα, ότι πρέπει να λειτουργήσει το ρεύμα των βιοαποβλήτων, η καθαριότητα για τους 5 μήνες όπου θα μαζεύουμε καθημερινά τα απορρίμματα τόσο από το Παληό. Τελικά δε θα είναι και στη Ν. Καρβάλη. Κάναμε μια μικρή τροποποίηση. Θα είναι στον Αμυγδαλεώνα, Ζυγό, Κρυονέρι και Κρηνίδες. Για αυτό το λόγο τα ανταποδοτικά έχουν αυξηθεί. Στόχος μας είναι να αρχίσουν να μειώνονται τα ανταποδοτικά, τόσο με τη μείωση του τέλους ταφής όσο όμως και με τα ενεργειακά τα οποία είναι στις προτεραιότητες μας. Αυτό θα γίνεται σταδιακά.