Μπορεί ο επίσημος και τραγικός απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών της Θάσου να μην έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, σίγουρα όμως οι ζημιές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα ήταν τεράστιες. Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του περιφερειακού συμβούλου εκ Θάσου Σταύρου Τσολάκη, ο απολογισμός θα αποδείξει πως οι καμένες εκτάσεις είναι ανάλογες με εκείνες της πυρκαγιάς του 1985. Η περιοχή που δέχθηκε το χειρότερο πλήγμα της φωτιάς ήταν ο Πρίνος και λιγότερο τα Λιμενάρια. Ανεπηρέαστος πάντως φαίνεται ο τουρισμός αφού όσοι επισκέπτες είχαν κάνει κρατήσεις καταφθάνουν κανονικά στο νησί.
Στο ερώτημα εάν συνέβησαν λάθη κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και εάν καταγράφηκε αργοπορία στην αντίδραση, ο κ. Τσολάκης μας απάντησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ: «Καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες και πιστεύω πως έγινε το καλύτερο δυνατό από όλους τους εμπλεκομένους για το ποθητό αποτέλεσμα. Οι πάντες ενημερώθηκαν έγκαιρα προκειμένου να εξασφαλισθεί γρήγορη κατάσβεση των πυρκαγιών».
Επέστρεψε στην Καβάλα έπειτα από τριήμερη παραμονή του στο φλεγόμενο νησί της Θάσου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης. Ακόμη και την Τετάρτη σημειώνονταν αναζωπυρώσεις των εστιών απλά ήταν πλέον πολύ μικρότερης κλίμακας, αφού τα μεγάλα μέτωπα ελέγχθηκαν σύμφωνα και με την ανακοίνωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Όπως μας εξήγησε ο κ. Κιβράκης: «Εάν τραβήξουμε μια νοητή γραμμή από την Αλυκή έως το Ραχώνι το τμήμα των 4/5 του νησιού αποτέλεσε το κέντρο των επιχειρήσεων. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν αναμένεται ότι θα είναι ανάλογες με εκείνες που είχαν προκληθεί από τις πυρκαγιές της δεκαετίας του ’80. Μεγάλη ζημιά έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο του Πρίνου. Πέραν των κατοικιών που κάηκαν στους οικισμούς Καζαβίτι, Θυμωνιά, Αλυκή και τους πέντε τραυματίες, ευτυχώς δεν υπήρξαν δυσάρεστα περιστατικά.
Οι καμένες εκτάσεις ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία δασικές όπου κυριαρχούσε το πεύκο. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις αφορούν στο Καζαβίτι και στην παραλιακή ζώνη από το μοναστήρι Αρχαγγέλου έως την Αλυκή».
Τρομερές είναι οι ανησυχίες του Σταύρου Κιβράκη για τις φοβερές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η πρώτη καταιγίδα. Ο κίνδυνος του σίγουρου επακόλουθου αναδείχθηκε επαρκώς στη διάρκεια των συσκέψεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε νησί, με αποκορύφωμα εκείνη όπου μετείχε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να υπήρξε μια παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας ωστόσο βροχές και καταιγίδες θα έρθουν, παρατήρησε ο κ. Κιβράκης. Τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξειδικευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Σε καμία περίπτωση, υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, δεν ήταν καθοριστικό στοιχείο η έγκαιρη παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης αφού και όταν βρίσκονταν στο νησί δε μπορούσαν να επιχειρήσουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.
Τα καθοριστικά στοιχεία ήταν η «ξηρή καταιγίδα» και οι εκατό κεραυνοί που έπεσαν πάνω από το νησί χωρίς να συνοδευτούν από σταγόνα βροχής, καθώς και οι ισχυρότατοι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν χαράματα, σε ένα χρονικό σημείο δηλαδή όπου εκ των πραγμάτων ήταν ανέφικτη η άμεση έλευση όλων των εναέριων μέσω πυρόσβεσης της χώρας, τα μέτωπα ήταν πολλά και οι φλόγες επεκτείνονταν ταχύτατα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
=
—