Dark Mode Light Mode

Περί συνεργασία Πολιτιστικών Συλλόγων

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα που εκδίδει η Θρακική Εστία Καβάλας. Στο εξώφυλλο της εφημερίδας δημοσιεύεται άρθρο του Νίκου Τσουμπάκη, Προέδρου της Θρακικής Εστίας με αναφορά στο ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων, στη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

Είναι γεγονός ότι γίνονται πολλές προσπάθειες γύρω από την διατήρηση και την αξία της παράδοσης. Όπως είναι βέβαιο και κοινό μυστικό, ότι πολλά γίνονται για να γίνονται, ή για λόγους εντυπωσιασμού.

Μπορεί να μην έχουμε την λύση για όσα μας συμβαίνουν στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που ζούμε. Έχουμε όμως την ευθύνη των πράξεων μας, την ευθύνη της διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρέπει να είμαστε καλοί διαχειριστές αυτού του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου, της παράδοσής μας, που είναι η δύναμη και η δυναμική της Θράκης. Γιατί ο λαϊκός πολιτισμός δεν είναι κάτι το ξεπερασμένο και τελειωμένο.

Εμείς στην Θρακική Εστία Καβάλας, εδώ και χρόνια λέμε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στα θέματα του πολιτισμού. Δεν είναι δυνατόν, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την παράδοση, τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου, να μην μας διακατέχει πνεύμα συνεργασίας.

Αυτό που διακρίνει τους Θρακικούς πολιτιστικούς συλλόγους από τους άλλους είναι βέβαια η συγκεκριμένη καταγωγή των μελών τους, με ότι αυτό συνεπάγεται: Ενδιαφέρον για τον κοινό πολιτισμό, ήθη, έθιμα, αξίες, συλλογικές μνήμες. Κύριοι θεματοφύλακες λοιπόν του Θρακικού πολιτισμικού πλούτου θα πρέπει να είναι οι θρακικοί πολιτιστικοί σύλλογοι. Κάθε πολιτιστικός σύλλογος, έτσι και η Θρακική Εστία Καβάλας, φροντίζει να παίζει τον δικό της ρόλο για το καλό της τοπικής κοινωνίας στην οποία λειτουργεί, αλλά παράλληλα να φροντίζει για τα ευρύτερα ενδιαφέροντα και τους στόχους του Θρακικού Ελληνισμού.

Μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή οι Θράκες ξεκινούν τον δικό τους δρόμο. Την εποχή μας χαρακτηρίζει κρίση ιδεών. Η δίκαιη κρίση της ιστορίας είναι ανελέητη και μόνον ανθρώπινες αξίες και αρχές θα σταθούν αλώβητες και ζωντανές.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαράσσουμε ένα καινούργιο δρόμο για την Θράκη. Είμαστε κληρονόμοι ενός χαμένου ονείρου και μιας, πέραν πάσης αρχής και δικαίου, απαλλοτριωμένης ένδοξης πατρίδας, αλλά και φορείς ενός αστείρευτου πηγαίου εθνικού πνευματικού πλούτου, που αναζητούν νέα έκφραση, νέα μορφή στο σήμερα και στο αύριο που ολοκληρωτικά μας ανήκει.

 

Νίκος Θ. Τσουμπάκης

Πρόεδρος Θρακικής Εστίας

Μέλος Δ.Σ. Πανελλήνιας

Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων

Προηγούμενο άρθρο

Μ. Αμοιρίδης: Ικανοποίηση από ιδιωτική συμμετοχή στη Philoxenia

Επόμενο άρθρο

Θα επανέλθει ο Αϊ Βασίλης στο ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ;