Dark Mode Light Mode

Περί της KavalaExpo 2024 και της υποψηφιότητας του στις εκλογές του Νοέμβρη

Για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και τον Μάρκο Δέμπα προέχει η έκθεση. Η φετινή KavalaExpo. Πολύ περισσότερο που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής.

Τα εγκαίνια της γίνονται την Παρασκευή ενώ η Καβάλα τις ίδιες μέρες φιλοξενεί και την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας είναι μετά. Σε αυτό το κλίμα και με αυτή τη σειρά, μίλησε στην Πρωινή ο κ. Μάρκος Δέμπας.

Η συνέντευξη

Ερ: Περίπου μια εβδομάδα μας έμεινε για τη μεγάλη έκθεση KavalaExpo 2024. Τι έχετε ετοιμάσει και τι σκοπεύετε να ανακοινώσετε για το πρόγραμμα της;

Απ: Η έκθεση κλείνει αισίως 30 χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο επιχειρηματικό, οικονομικό γεγονός, όχι μόνο της Καβάλας αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Είναι πλέον η μεγαλύτερη έκθεση που γίνεται στην περιοχή μας. Καταφέραμε να έχουμε τα 3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα του κλειστού χώρου, γεμάτα με εκθέτες. Όχι μόνο από τοπικές επιχειρήσεις αλλά και από επιχειρήσεις που θα έρθουν από άλλες περιοχές, από άλλες Περιφέρειες. Εκτός από την Ελληνική παρουσία, έχουμε εκθέτες από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία. Νομίζω ότι έχουμε κατορθώσει αυτή η έκθεση-θεσμός να γίνει και διεθνής. Αυτό που πάντοτε οραματιζόταν ο Απόστολος Μαρδύρης αλλά και οι επόμενες διοικήσεις, σε μια προσπάθεια η τοπική επιχειρηματικότητα να έχει ένα βήμα προβολής. Πλέον της έκθεσης και των περιπτέρων, πάντοτε τα τελευταία χρόνια έχουμε τη δυνατότητα με παράλληλες εκδηλώσεις, όπως είναι το γαστρονομικό σαλόνι με τοπικούς σεφ και μάγειρες να έχουμε γεύσεις της κουζίνας της περιοχής μας. Θα έχουμε συναυλίες, μουσικά ακούσματα τόσο με την Ήβη Αδάμου και τους Σταβέντο το Σάββατο, την Κυριακή με τον Ζωϊδάκη και τα κρητικά ακούσματα ενώ τη Δευτέρα στο κλείσιμο θα έχουμε την Τσαλιγοπούλου. Το πιο σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός είναι ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα έχουμε εδώ και τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Υπάρχουν για αυτήν δυο ετήσιες γενικές συνελεύσεις. Η Φθινοπωρινή γενική συνέλευση θα γίνει στην Καβάλα με ιδιαίτερη τιμή, με ιδιαίτερη χαρά. Θα έχουμε φιλοξενούμενους εκπροσώπους από δεκάδες Επιμελητήρια, θα έχουμε τη δυνατότητα τοποθετήσεων και να ακούσουμε τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας για όλη τη χώρα. Θα παραβρεθούν κυβερνητικά στελέχη στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Η έκθεση μας είναι πάντα ένα σημαντικό γεγονός, πόσο μάλλον όταν τα 59 Επιμελητήρια της χώρας θα βρίσκονται στην Καβάλα για 48 ώρες. Θα αναφερθούν πολλά σοβαρά ζητήματα σ’ αυτήν τη γενική συνέλευση. Αυτό έχει να γίνει τουλάχιστον στην Καβάλα εδώ και 15 χρόνια. Είχαμε οργανώσει γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων αλλά μόνο των νησιωτικών περιοχών. Άρα θα λέγαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή για το Επιμελητήριο της Καβάλας το να οργανώσουμε εδώ μια τέτοια γενική συνέλευση. Τις παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια και βλέπω ότι βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Ακούς τα προβλήματα της κάθε περιοχής, της κάθε Περιφέρειας. Φυσικά όλα αυτά μεταφέρονται μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, που πλέον θα λέγαμε ότι είναι ο κεντρικός φορέας που εκπροσωπεί όλα τα Επιμελητήρια. Μεταφέρονται στην Αθήνα. Νομίζω ότι έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα.

Ερ: Πόσοι είναι συνολικά οι εκθέτες;

Απ: Είναι πάνω από 150 οι εκθέτες. Ο χώρος ο κλειστός που είναι διαθέσιμος είναι περίπου στα τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, τα οποία διατίθενται σε περίπτερα. Τα περίπτερα τα οποία στήνονται ως αριθμός είναι πάνω από 100. Επειδή μέσα σε αυτά τα περίπτερα -ειδικά όταν έχουμε παρουσίες και από άλλα Επιμελητήρια όπως φέτος θα έχουμε της Ζακύνθου, των Σερρών, του Έβρου, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αλλά και άλλων χωρών- συμμετέχουν πολλές περισσότερες επιχειρήσεις σε κάθε περίπτερο.

Ερ: Η ουσία της Έκθεσης που είναι τα ντόπια προϊόντα και η προβολή τους, επιτυγχάνεται;

Απ: Θα λέγαμε ότι είναι ένα πρώτο βήμα. Εμείς θέλουμε οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, να πάρουν ένα βήμα και να δουν το πώς μπορούν να στηθούνε και  να προσεγγίσουν τους πελάτες, τους καταναλωτές. Τι κάνει ο ανταγωνισμός σε μια άλλη περιοχή, σε μια άλλη χώρα. Τι αντίστοιχα προϊόντα υπάρχουν. Μπορείς να έχεις συνάντηση με εμπόρους αλλά και με καταναλωτές. Αυτό είναι το νόημα και της δικής μας έκθεσης. Οραματιζόμαστε αυτή η έκθεση να μεγαλώσει. Βέβαια οι καιροί αλλάζουνε και οι εξελίξεις τρέχουν και είναι πολλές. Προσπαθούμε ότι είναι δυνατό περισσότερο να προσθέσουμε στην έκθεση και στον εκθεσιακό μας χώρο.

Ερ: Θα είστε εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος…

Απ: Εμείς κρινόμαστε και ως διοίκηση για το τι έχουμε πράξει τα τελευταία χρόνια. Δεν είμαστε μια διοίκηση που ψαχνόμαστε και ζητάμε για τον επιχειρηματικό κόσμο. 7 χρόνια έχουμε σταθεί δίπλα στον κάθε επιχειρηματία. Έχουμε διεκδικήσει για τον Καβαλιώτη επιχειρηματία. Έχουμε προσθέσει δρώμενα και γεγονότα για την Καβάλα και για το  Επιμελητήριο μας. Αυτά αξίζει πάντοτε να τα λέμε και να τα παρουσιάζουμε. Με αυτά που ακούγονται είναι θετικό να γίνουν οι εκλογές μετά από 7 χρόνια. Να υπάρχει μια νέα διοίκηση, ένα διοικητικό συμβούλιο. Εμείς θα κριθούμε για το έργο μας και για αυτά τα οποία έχουμε να προτείνουμε. Κάποιοι θα κριθούν μόνο για αυτά που έχουν να προτείνουν. Πιθανόν όχι για αυτά τα οποία έχουν κάνει. Ήμασταν δίπλα στον επιχειρηματία με πράξεις, στην εποχή του κορωνοϊού, όπου το Επιμελητήριο δεν έκλεισε ούτε μια μέρα. Μέρα, νύχτα ακόμη και μεσάνυχτα ενημερώναμε τις επιχειρήσεις μας, τους κλάδους για το πώς ανοίγουν, για το πώς κλείνουν. Όλα αυτά με πρωτόκολλα. Διεκδικήσαμε αποφάσεις. Καταφέραμε το συμψηφισμό, το 12% το 2019-2020 ενώ μας λέγανε γραφικούς. Εκατοντάδες επιχειρήσεις πήραν πίσω χρήματα τα οποία τα είχανε ξεχασμένα. «Ανοίξαμε» το Επιμελητήριο σ’ όλους τους κλάδους. Το Επιμελητήριο δεν έκλεισε ποτέ, συνέχισε να λειτουργεί 7 χρόνια, 24 ώρες το 24ώρο. Με οικονομικές ενισχύσεις σε σωματεία, σε εμπορικούς συλλόγους, σε επαγγελματικούς συλλόγους, στην ίδια την ομοσπονδία. Για όλα αυτά που έχουμε κάνει κρινόμαστε. Ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επαγγελματίες θα κρίνουν όλα αυτά όταν θα έρθει η ώρα…

Προηγούμενο άρθρο

Επιστολή ΤΕΕ ΑΜ στον Θόδωρο Μουριάδη για την εντολή του στην Υ.ΔΟ.Μ. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Ευχαριστήριο προς τη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου