Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το αρχαιότερο, (ηλικίας άνω των 170 ετών), αλλά ακόμη λειτουργικό κτίσμα της οικογένειας Λαμπρή, το οποίο περιήλθε, το έτος 1925, στον Κωνσταντίνο Παπανδρέου, συμβολαιογράφο, (τέκνα του οποίου ήταν οι θανόντες Ανδρέας Παπανδρέου, δικηγόρος και ιστορικός του τόπου μας, Γεώργιος Παπανδρέου, στρατηγός, υπασπιστής του βασιλιά Κωνσταντίνου και ο εν ζωή ευρισκόμενος Αθανάσιος Παπανδρέου, συμβολαιογράφος).
Πρόκειται για κτίσμα με αξιόλογα, αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕΡΣΙΝΟΓΛΟΥ
Πρόκειται για την οικία της ντόπιας οικογένειας Μερσίνογλου, γόνοι της οποίας (από την πλευρά της μητέρας τους) είναι οι αδελφοί Παπανδρέου (Ανδρέας, Αθανάσιος και Γεώργιος). Σήμερα έχει καταρρεύσει.
Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Αλκιβιάδης Παπουτσόπουλος ήταν μέλος του τριμελούς κομιτάτου του Μακεδονικού αγώνα. Στο σπίτι του κατέλυσαν διαπρεπείς Έλληνες στρατηγοί, μετά την απελευθέρωση του 1913, (ο Γεώργιος Κονδύλης ως συνταγματάρχης, ο στρατηγός Γαρδίκας κ. ά.)
Σ’ έναν τοίχο της υπήρχε μέχρι πριν λίγα χρόνια ζωγραφισμένο ένα τεράστιο σφυροδρέπανο, προερχόμενο από την προ του 1935 περίοδο.
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ Η ΟΜΟΝΟΙΑ
Στη θέση που αργότερα κτίστηκε το Παπαχρηστίδειο Μαιευτήριο και σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας κτίστηκε στα 1909-1910 το κτίριο του Αλληλοβοηθ. Σωματείου Καπνεργατών η Ομόνοια, το οποίο σωματείο είχε ιδρυθεί πριν το 1899.
Ήταν ο τόπος των γενικών συνελεύσεων των καπνεργατών αλλά και το πρώτο πολιτιστικό κέντρο του Πραβιού. Πέρασαν απ’ αυτό διάφοροι θίασοι, ακόμη και πριν από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον Οθωμ. Ζυγό, (όπως λ.χ. του Αιμίλιου Βεάκη), αλλά κυρίως μετά την απελευθέρωση, πολλοί από τους οποίους έμεναν για 15 και πλέον ημέρες!
Στη δεκαετία 1925-1935 ήταν πολιτιστικό κέντρο, όπου δινόταν χοροί, διαλέξεις κλπ. Το 1928, με την έναρξη των μεγάλων, καπνεργατικών απεργιών, τετρακόσιοι καπνεργάτες, που συμμετείχαν στην απεργία και είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο εικονιζόμενο κτίριο, κλήθηκαν από τις δυνάμεις της έφιππης χωροφυλακής να διαλυθούν.
Το πλήθος δεν κουνήθηκε από τη θέση του κι επακολούθησε επέλαση των ιππέων – χωροφυλάκων, από τις σφαίρες των οποίων έπεσε νεκρός ένας νεαρός καπνεργάτης, ο Ιωάννης Κοτσάνης, του οποίου η κατοικία βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του εικονιζόμενου κτιρίου του καπνεργατικού σωματείου, (σήμερα η οικία αυτή δεν υπάρχει πια).
Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΙΑΚΑ
Η οικία της ηπειρωτικής οικογένειας Ζιάκα, που διατηρείται ακόμη, σε καλή κατάσταση, στέγασε για χρόνια την Οικονομική Εφορία και το Δημόσιο Ταμείο της πόλης μας.