Dark Mode Light Mode
Θέμα ημερών η άφιξη των κοντέινερ
Περιμένουμε το Καλοκαίρι που «… θα δώσει ζωή στην τοπική οικονομία»
«Να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία»

Περιμένουμε το Καλοκαίρι που «… θα δώσει ζωή στην τοπική οικονομία»

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης προετοιμάζεται για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Καβάλας, στις οποίες θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Όποτε κι αν γίνουν. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, στο τέλος του έτους. Αυτός είναι ο λόγος που δεν ασχολήθηκε και δεν θα ασχοληθεί με τις άλλες εκλογές. Ειδικά τις τοπικές. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μίλησε για την περίοδο που διανύουμε. Τη δύσκολη Χειμερινή περίοδο. Κι όπως διαπιστώνει, πολλοί συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το Καλοκαίρι. Ποντάροντας κι αυτήν τη φορά στον τουρισμό.

Η συνέντευξη

Ερ: Πολλοί λένε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την αγορά, για τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες. Τώρα που τελειώσανε οι γιορτές.

Απ: Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια αυτή είναι μια πραγματικότητα που έχει παγιωθεί.  Στην περίοδο των εορτών όντως υπήρξε μια κινητικότητα καλύτερη από άλλες χρονιές. Τώρα μπαίνουμε σε μια περίοδο αναμονής για την πόλη μας. Την περιοχής μας. Αναμονή της καλοκαιρινής σεζόν. Η αγορά κινείται τα τελευταία χρόνια υποτονικά και την περίοδο που είχαμε την πανδημία αλλά και πριν από αυτή.

Ερ: Πόσο θα κρατήσει αυτό; Θα φθάσει και στον Μάρτιο;

Απ: Πιστεύω και προβλέπω ότι μάλλον θα είναι ίδια και τον Μάρτιο. Υπάρχει βέβαια μια κινητικότητα η οποία δε σταμάτησε την καλοκαιρινή περίοδο όσο και στη διάρκεια  του Φθινοπώρου. Είναι αυτή που αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό συμβαίνει λόγω της πολύ καλής τουριστικής σεζόν που είχαμε και την  αναμονή της καινούριας που έρχεται και της προετοιμασίας που έχουν τα καταλύματα. Παλιά και νέα.

Ερ: Υπάρχει και η καλή πλευρά του δύσκολου χειμώνα που έχουμε μπροστά μας, ότι δηλαδή οι τεχνικοί δουλεύουν.

Απ: Είναι μια περίοδος που προετοιμάζονται γενικότερα τα καταλύματα αλλά και οι ιδιώτες που ασχολούνται μέσω των μισθώσεων της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Κινούνται για ανακαινίσεις και για να είναι έτοιμοι το καλοκαίρι. Αυτό δημιουργεί μια κινητικότητα.

Το εμπορικό κομμάτι αντίθετα είναι στα δύσκολα. Υπάρχει μια προσδοκία να δημιουργηθεί τζίρος από τις εκπτώσεις. Νομίζω ότι θα το αφήσουμε λίγο… Μέχρι να δούμε πως θα πάει τον Ιανουάριο και στις αρχές Φεβρουαρίου με τις εκπτώσεις.  Αυτό θα μας το πούνε οι άνθρωποι της αγοράς.

Ερ: Οι λογαριασμοί ρεύματος μειώθηκαν ή έρχονται φουσκωμένοι πάλι σε επαγγελματίες και στα μαγαζιά;

Απ: Κοιτάξτε από τη διαδικασία στην οποία υπήρχε ο φόβος κάποιος να πάθει βαρύ εγκεφαλικό (παίρνοντας και διαβάζοντας το λογαριασμό του ρεύματος), μπαίνουμε σε μια διαδικασία της βαριάς ταχυκαρδίας… Της γρήγορης ταχυκαρδίας και του ελαφριού  εμφράγματος… Γιατί οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουνε πάλι σε επίπεδα που σε καμία περίπτωση παρά τις επιδοτήσεις, δεν προσεγγίζουνε την προ πολέμου εποχή. Αυτό τι σημαίνει; Στην ουσία ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις στα προϊόντα έχουν να κάνουν μόνο με τον καταναλωτή. Η αύξηση των πρώτων υλών, των προϊόντων, στην ουσία έχουν δημιουργήσει ένα πληθωρισμό  που «τρώει» και τα όποια κέρδη στις επιχειρήσεις. Το 2022 ήταν μια καλή χρονιά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΕΠ αλλά έχει καταναλωθεί στις αυξήσεις. Μπαίνουμε τώρα σε μια περίοδο όπου περιμένουμε το καλοκαίρι για την περιοχή μας. Ο τουρισμός θα δώσει ζωή και θα μπορέσουμε να διατηρηθούμε και να επιβιώσουμε.

Ερ: Πότε συμφέρει την αγορά να γίνουν εθνικές εκλογές;

Απ: Την αγορά συμφέρει να μην έχουμε μια μακρά προεκλογική περίοδο την οποία απ` ότι φαίνεται θα την έχουμε. Όλο αυτό δημιουργεί ένα κλίμα συντηρητικότητας όσον αφορά την κατανάλωση και ένα κλίμα αβεβαιότητας. Πάμε σε μια εκλογική μάχη στην οποία με το  σύστημα που θα πραγματοποιηθεί, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κυβέρνηση πλειοψηφίας  με την πρώτη εκλογή.  Πιθανόν να πάμε και σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και όλο  αυτό μάλλον θα δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας.

Προηγούμενο άρθρο

Θέμα ημερών η άφιξη των κοντέινερ

Επόμενο άρθρο

«Να είναι υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία»