Ο Γιώργος Τεπελόπουλος είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν Καβάλας.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης προχθές, εξηγεί τι ισχύει και τι συμβαίνει σήμερα στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης.
Η συνέντευξη
Ερ: Ποιος είναι ο λόγος που εκδώσατε δελτίο τύπου και μάλιστα αρκετά θυμωμένο. Ουσιαστικά είναι μια διαμαρτυρία των γιατρών του ΕΣΥ στο Νομό Καβάλας.
Απ: Είναι μια κατάσταση που δείχνει να παγιώνεται σιγά-σιγά. Μιλάμε για ένα καθεστώς μετακινήσεων γιατρών από το νοσοκομείο μας σε νοσοκομεία όμορων νομών για να καλύψουν εφημερίες. Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο όσον αφορά τους παθολόγους. Γιατί σε λοιπές ειδικότητες όπως αναισθησιολόγοι κλπ, συνέβαινε από προηγούμενους μήνες. Τον Δεκέμβρη ξεκίνησαν με εντολές να στέλνουν τους παθολόγους από την Καβάλα στη Ξάνθη για να καλύψουν με εφημερίες την Παθολογική Κλινική. Υποτίθεται ότι ήταν ένα μέτρο προσωρινό. Φθάσαμε Αύγουστο μήνα με μια νέα εντολή από την Υγειονομική Περιφέρεια, όπου οι παθολόγοι μας για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο χρειάζονται για 15 ημέρες με πλήρες ωράριο και εφημερίες να καλύπτουν την Παθολογική Κλινική Ξάνθης. Για το δε Νοέμβριο παράλληλα να καλύπτουν και την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας. Πράγμα εντελώς απαράδεκτο.
Ερ: Μήπως έχουμε περίσσευμα παθολόγων και διευκολύνεται υποχρεωτικά η κατάσταση; Τι σημαίνει ότι φεύγουν 15 ημέρες παθολόγοι από το νοσοκομείο Καβάλας;
Απ: Εγώ θα έλεγα ότι έχουμε έλλειμμα παθολόγων και όχι περίσσευμα. Ούτως ή άλλως οι θέσεις οι οποίες είναι γεμάτες αυτή τη στιγμή είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες. Εκτός από αυτό πίσω στην Παθολογική Κλινική Καβάλας την εβδομάδα που διανύουμε έχουν μείνει τρεις γιατροί. Και οι τρεις άνω των 65 ετών. Και αυτή την περίοδο καλύπτει το Νοσοκομείο μας και την Κλινική της Ξάνθης. Οι γιατροί που μένουν πίσω είναι γιατροί που έχουν φτάσει κοντά στα χρόνια της σύνταξης. Γιατροί κουρασμένοι που ήδη εφημερεύουν πάρα πολλές μέρες με εξοντωτικούς ρυθμούς, οπότε σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι γεμάτες οι κλινικές με γιατρούς και μπορούμε να μοιράζουμε κόσμο δεξιά και αριστερά.
Ερ: Δημιουργείται δηλαδή πραγματικό πρόβλημα στις Παθολογικές Κλινικές της Καβάλας;
Απ: Ναι, δημιουργείται. Δημιουργείται κενό στις εφημερίες τους, που χρειάζεται να υπερεφημερεύσουν οι υπόλοιποι γιατροί για να καλύψουν. Δημιουργείται κενό στα ιατρεία, δημιουργείται κενό στην καθημερινή λειτουργία της κλινικής.
Ερ: Αυτές τις μετακινήσεις τις αποφασίζει ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μεροληπτεί υπέρ της Παθολογικής της Ξάνθης;
Απ: Όχι ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας βρίσκει μπροστά του ένα πρόβλημα και φυσικά δε θα το αντιμετωπίσει με τον τρόπου που πρέπει, το οποίο πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο δημιουργώντας ένα ΕΣΥ πιστικό στους γιατρούς για να γεμίσουν τις κλινικές. Οπότε η εύκολη λύση είναι να ψάχνει στα όμορα Νοσοκομεία και να τραβάει γιατρούς και να τους μεταφέρει από εδώ και από εκεί. Λες και είναι κάποιος θίασος που κάνει τουρνέ το καλοκαίρι και τη μια μέρα βρίσκεται στη Ξάνθη να δώσει παράσταση και την άλλη μέρα βρίσκεται στη Δράμα.
Ερ: Εσείς απευθύνεται έκκληση στους βουλευτές του Νομού Καβάλας. Τι μπορούν να κάνουν;
Απ: Το θέμα είναι από κάτω προς το πάνω, προς την κεντρική εξουσία, να μεταφερθεί αυτό το αίτημα. Να μεταφερθεί η κατάσταση ότι το Νοσοκομείο Καβάλας χρειάζεται ενίσχυση και πρέπει να γίνει ελκυστικό. Είναι αλήθεια ότι προκηρύσσονται θέσεις αλλά πολλές φορές δεν έρχονται να τις καλύψουν οι γιατροί. Δεν έρχονται γιατί δεν μπορούν να δουλέψουνε με τους μισθούς που έχουμε. Με τις πάρα πολλές εφημερίες όπου μας έχουν χάσει τα σπίτια μας και κυρίως με αυτό το καθεστώς. Ένα πρωί έρχεται μια εντολή και ξαφνικά από τη μια πόλη βρίσκεσαι σε μια άλλη να εφημερεύεις. Σε μια κλινική που δεν ξέρεις κανέναν ασθενή, δεν έχεις εξετάσει κανέναν, δεν ξέρεις πως λειτουργεί το Νοσοκομείο. Φυσικά είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς αλλά και για τον γιατρό.
Ερ: Τι ζητάτε συγκεκριμένα από τους 4 βουλευτές του νομού μας; Ενδιαφέρθηκαν κάποιοι από αυτούς να έρθουν σε επαφή μαζί σας για να μάθουν το πρόβλημα;
Απ: Όχι. Το τελευταίο διάστημα δεν έχει έρθει κανείς στο Νοσοκομείο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα. Πρέπει πάνω απ’ όλα να λάβουν γνώση του ζητήματος. Λαμβάνοντας γνώση έρχονται και οι λύσεις. Αν δεν συζητήσουμε, αν δεν λάβουν γνώση, αν δεν αναλύσουμε τα δεδομένα, λύσεις δε θα βρεθούνε. Από το να μη συναντιόμαστε ή να αποφεύγουμε ο ένας τον άλλον ή να προσπαθούμε το πρόβλημα να το καλύψουμε με προσωρινές λύσεις, δε βρίσκεται λύση.
Ερ: Πόσο έχουν αυξηθεί οι ασθενείς στο Νοσοκομείο σε σχέση με την αυξημένη τουριστική περίοδο;
Απ: Πάρα πολύ, σε όλες τις κλινικές. Μιλάμε σε μεγάλο βαθμό στις Χειρουργικές με τη μάστιγα των τροχαίων το τελευταίο διάστημα. Μιλάμε για ποσοστά ρεκόρ, για τροχαία είτε είναι θανατηφόρα, είτε είναι τραυματισμών. Το τροχαίο που είναι τραυματισμός και δεν είναι θανατηφόρο, έχει νοσηλεία, έχει κόστος. Και οι υπόλοιπες κλινικές και οι Παθολογικές και οι Παιδιατρικές. Κι εκεί τα ίδια. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι παιδιά τουριστών από αυτά που νοσηλεύονται. Η κίνηση είναι αυξημένη. Συν τις άλλοις το νοσοκομείο εκτός από τα γενικότερα προβλήματα του ΕΣΥ που αντιμετωπίζει, είναι ένα Νοσοκομείο που βρίσκεται σε μια τουριστική περιοχή όπου ο πληθυσμός διπλασιάζεται. Μιλάμε για ρεκόρ τουρισμού. Έρχονται τόσοι πολλοί τουρίστες και κάποιοι από αυτούς έχουν ανάγκη νοσηλείας.
Ερ: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου συχνά ανακοινώνει ότι προσλαμβάνονται κάποιοι γιατροί, έρχονται νέοι γιατροί.
Απ: Κάθε πρόσληψη, κάθε προσέλευση γιατρού στο Νοσοκομείο μας είναι ευπρόσδεκτη. Δε λύνει το πρόβλημα, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Μιλάμε για ένα Νοσοκομείο που έχει όπως έχω πει και παλαιότερα γύρω στις 60 κενές οργανικές θέσεις. Αν πούμε να καλύψουμε τις θέσεις των γιατρών για τις οποίες αυτό το Νοσοκομείο χτίστηκε, θέλουμε άλλους 50 γιατρούς τουλάχιστον.