Dark Mode Light Mode

Πέθανε στην Αθήνα ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος – Βιογραφικό του σημείωμα

Πέθανε σήμερα το πρωί στην Αθήνα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια ο πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του.

Ποιος ήταν ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και άσκησε μάχιμη δικηγορία για πολλά χρόνια. Το 1963 πολιτεύθηκε με το Κόμμα των Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη και τον αμέσως επόμενο χρόνο εντάχθηκε στην ΕΡΕ.

Στη μεταπολίτευση συντάχθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία και εξελέγη βουλευτής Καβάλας για πρώτη φορά το 1974 και μέχρι το 2004 που αποσύρθηκε από την πολιτική διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου (1974 – 1977), υπουργός Εμπορίου (1977 – 1980) και υπουργός Συγκοινωνιών (1980 – 1981). Επίσης διετέλεσε και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Συνέβαλε καθοριστικά στην κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου της Καβάλας στην περιοχή του Αγιάσματος δεδομένου ότι το παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα ήταν μικρό για μια πόλη και μια περιοχή που αναπτυσσόταν ραγδαία τουριστικά και δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει μεγάλα αεροσκάφη πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό. Τον χειμώνα δε αντιμετώπιζε και σοβαρά προβλήματα από την ομίχλη με αποτέλεσμα τις συχνές ακυρώσεις των πτήσεων. Το νέο αεροδρόμιο άρχισε τη λειτουργία του την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 1981, έξι μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου τις οποίες όμως έχασε η Νέα Δημοκρατία.

Επί των ημερών του Γιώργου Παναγιωτόπουλου ως υπουργού Συγκοινωνιών καθιερώθηκε στην Ελλάδα η υποχρεωτική χρήση των ζωνών ασφαλείας στα ΙΧ αυτοκίνητα.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος στις αρχές του 1972 μαζί με τον αδελφό του Γιάννη (επίσης δικηγόρο και πατέρα του σημερινού υπουργού Εθνικής Άμυνας) και με 14 άλλους επιφανείς Καβαλιώτες δικηγόρους της εποχής, μεταξύ των οποίων οι Θωμάς Κωνσταντινίδης, Γιώργος Αστεριάδης, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Παναγιώτης Βακρατσάς, Λεόντιος Λυμπέρης, Θεόδωρος Λυμπερίδης, Παύλος Κοντομισόπουλος, Ανδρέας Παπανδρέου κ.ά., υπέγραψε επιστολή διαμαρτυρίας προς την χουντική κυβέρνηση η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 4 Ιανουαρίου εκείνης της χρονιάς, ζητώντας την αποφυλάκιση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Τότε οι δικηγόροι αυτοί εκλήθησαν άλλοι στην ασφάλεια και άλλοι στη στρατιωτική διοίκηση για να δώσουν εξηγήσεις.

Αργότερα, και πάλι στη διάρκεια της δικτατορίας, στο κέντρο ΝΟΚ, σε βραδινή έξοδο με φιλική παρέα Καβαλιωτών, ξεκρέμασε μια κορνίζα με το πουλί της χούντας και την έσπασε. Για την ενέργειά του αυτή πέρασε από δίκη στην οποία όμως αθωώθηκε.

Το 1984 η Βουλή ήρε την ασυλία του καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες για ηθική αυτουργία και παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από την εταιρία «Βαλκάν Εξπόρτ» αλλά η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στο ακροατήριο μετά την έκδοση δύο παμψηφεί απαλλακτικών βουλευμάτων από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης κατόπιν σύμφωνης πρότασης και των αρμοδίων εισαγγελέων.

Υπήρξε ένας δημοκρατικός και μετριοπαθής πολιτικός και άνθρωπος και το αποτύπωμά του στην πόλη και το Νομό Καβάλας είναι απολύτως θετικό. Ήταν παντρεμένος με τη Νέλλη Μανδαλάκη και απέκτησαν δύο παιδιά τη Στέλλα και το Νίκο.


Η κηδεία του Γιώργου Παναγιωτόπουλου θα γίνει στην Καβάλα.

Προηγούμενο άρθρο

Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Αυτό είναι το ωράριο των καταστημάτων εορτών Χριστουγέννων 2021

Επόμενο άρθρο

Τ. Ελευθεριάδου: Ο κ. Σκρέκας κρύφτηκε πίσω απ’ το δάκτυλο του για την κατάσταση στα Πετρέλαια Καβάλας