Dark Mode Light Mode

Πετρέλαιο θέρμανσης: Φθηνότερο από πέρσι μεν, ίδιοι μεγάλοι φόροι δε

Η καθιερωμένη συζήτηση με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Ν. Καβάλας κ. Φώτη Πούλο. Με αφορμή την έναρξη της περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης. Οι καθιερωμένες ερωτήσεις.

Ίδιες πάνω κάτω κι οι απαντήσεις. Ίδια τα προβλήματα. Σωστές προτάσεις των πρατηριούχων αλλά το κράτος μπροστά στα έσοδα από τους φόρους, κάνει ότι δεν τις ακούει…

Η συνέντευξη

Ερ: Ξεκίνησε από την Τρίτη 15 Οκτώβρη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Αν και ο καιρός ακόμη δεν έχει κρυώσει…

Απ: Ας ευχηθούμε μια ήσυχη και ήρεμη χειμερινή περίοδο, χωρίς δύσκολες καταστάσεις σχετικά με τα ενεργειακά. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε προς το καλύτερο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση στο αργό, εξαιτίας όσων διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή. Παρά το γεγονός πως υπήρχαν προσδοκίες για φθηνότερο καύσιμο σε σχέση με πέρσι. Τα πράγματα είναι μεν καλύτερα από πέρσι αλλά όχι στο βαθμό που προσδοκούσαμε και εκτιμούσαμε. Και το θέλαμε φθηνότερο αλλά και το περιμέναμε φθηνότερο. Γεγονός που ισχύει για όλα τα καύσιμα.

Ερ: Το κράτος υποστηρίζει «γενναία» το όλο εγχείρημα; Χαμηλώνει τις τιμές; Επιδοτεί τους καταναλωτές;

Απ: Θυμίζω πως το κράτος επέβαλλε το 2010 έναν από τους υψηλότερους φόρους που υπάρχουν στην Ευρώπη, επιβαρύνοντας και το πετρέλαιο θέρμανσης. Με αφορμή και πρόφαση πως δε θα καίγεται πετρέλαιο θέρμανσης στις πισίνες των πλούσιων κατοικιών ανά την επικράτεια. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει κρατηθεί πάρα πολύ «στιβαρό»…. Ο υπόλοιπος κόσμος… «καίγεται»! Αυτό έγινε με το πρόσχημα ότι θα έδιναν κάποιο επίδομα, ότι θα υποστήριζαν τα ευάλωτα και τα ασθενέστερα νοικοκυριά. Ωστόσο, 14 χρόνια μετά, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο… Ακούσαμε πρόσφατα πως επίκειται σύσκεψη του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να αποφασίσει για τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων στο φετινό επίδομα θέρμανσης. Οπότε, για ακόμη μια χρονιά, η χειμερινή περίοδος ξεκινάει χωρίς να γνωρίζουμε τα κριτήρια αλλά ούτε και το ποσό που θα δοθεί από το κράτος. Σας θυμίζω πως πέρσι από το συνολικό ποσό που ανακοινώθηκε ότι θα διατεθεί στους καταναλωτές, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων έμεινε αδιάθετο. Ο κόσμος δεν ένιωσε την ανάγκη ή δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης. Με απλά λόγια, ο κόσμος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την επιδότηση. Εμείς προτείναμε -για ακόμη μια φορά- στο κράτος να επιδοτήσει το προϊόν στην αντλία, έτσι ώστε απευθείας από τα διυλιστήρια το ποσό της έκπτωσης να περάσει στον καταναλωτή.

Προηγούμενο άρθρο

27 συνεχόμενα χρόνια στη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας!

Επόμενο άρθρο

Γνωστά αιτήματα ιατρών του Νοσοκομείου που δεν … ακούει κανείς