Μιλώντας με τον Πέτρο Ταχματζίδη (πρόεδρο των συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας) είναι σα να μιλάμε με όλους τους συνδικαλιστές συνταξιούχους της Καβάλας. Είναι πολλοί, είναι δραστήριοι και συχνά είναι στο δρόμο. Ακόμη και στο δρόμο της Αθήνας.
Παρόντες σε κάθε κινητοποίηση, σε κάθε διαμαρτυρία. Με τον κ. Ταχματζίδη συζητήσαμε την πρόσφατη απόφαση για το υποχρεωτικό εμβόλιο στους άνω των 60. Με ταυτόχρονο μέτρο το πρόστιμο των 100 ευρώ. Ο κ. Ταχματζίδης μιλά σταθερά και συγκεκριμένα υπέρ του εμβολίου. Απορρίπτει το πρόστιμο.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι λέτε για το πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα σε όποιον συνταξιούχο δεν εμβολιάζεται;
Απ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαλλαγεί από τις τεράστιες δικές της ευθύνες για την εγκληματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιβάλλει αυτόν τον όρο, να δίνει ο μη εμβολιασμένος συνταξιούχος 100 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή κάποιος συνταξιούχος που έχει σύνταξη 300-400 ευρώ το μήνα θα δίνει το κατοστάρικο στην Κυβέρνηση. Μάλιστα το δικαιολόγησε ότι τα χρήματα θα διατεθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Λέει η κυβέρνηση ότι αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Δηλαδή ενώ είχε υποχρέωση συγκεκριμένο και μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού να διατεθεί για την υγεία, αυτό δεν το έκανε. Κι έρχεται τώρα που βρήκε τα δύσκολα και προχωρά σε αυτό το μέτρο. Θα έλεγα ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία. Το μέτρο είναι εισπρακτικό. Όταν απευθύνεσαι σε έναν άνθρωπο που έχει μικρή σύνταξη, έως 400 ευρώ ή το πολύ 500 ευρώ, τότε τι κάνεις; Τα παίρνεις από αυτόν τον κόσμο όπως έκαναν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα προηγούμενα 10 χρόνια. Κι έλεγε μετά θα σας επιστρέψω τα χρήματα μόλις βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Που κι αυτό δεν έγινε με τα αναδρομικά. Τώρα λοιπόν που δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός, επιβάλλει αυτό το χαράτσι. Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι οι συνταξιούχοι που βγαίνουν στο δρόμο έχουν δίκιο. Αυτό το αναγνωρίζουν όλοι. Η διαφορά είναι: Υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν προβλήματα των συνταξιούχων; Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Δεύτερον, πάτε στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας. Δείτε το χάλι που επικρατεί εκεί».
Ερ: Τι λέτε για την πανδημία και τη διαδικασία του εμβολιασμού:
Απ: Εμείς οι συνταξιούχοι και οι διοικήσεις των σωματείων της Καβάλας κάθε πρωί από νωρίς είμαστε στο γραφείο μας. Εμείς πέρα από τα μέτρα που τα τηρούμε ευλαβικά, κάνουμε προσπάθεια. Συζητούμε με τους συνταξιούχους. Τους λέμε να εμβολιαστούν. Κάνουμε μια προσπάθεια να τους πείσουμε γιατί εμείς εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Οι μη εμβολιασμένοι συνταξιούχοι δεν είναι πολλοί. Συνήθως μας λένε ότι φοβούνται να εμβολιαστούν. Κι αυτό ίσως να είναι και λίγο φυσικό να συμβαίνει. Κάθε τρεις και λίγο βγαίνει ο κάθε ένας στην τηλεόραση κι ερμηνεύει με τον δικό του τρόπο την πανδημία. Μπερδεύεται ο κόσμος. Ο άλλος έχει που έχει έναν δισταγμό, σου λέει γιατί να κάνω το εμβόλιο αφού τώρα είμαι καλά. Το κράτος θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να διαθέσει κι άλλα χρήματα ώστε νοσοκομεία και κέντρα υγείας να λειτουργούν καλύτερα. Να σας πω και το άλλο, μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποιον συνταξιούχο που δεν είναι εμβολιασμένος και πείσθηκε εξ αιτίας του μέτρου και του προστίμου των 100 ευρώ. Για μας η βασική μας προσπάθεια είναι ο κάθε ένας να ξεπεράσει τον φόβο του. Να πάει να εμβολιαστεί. Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη. Όλα αυτά τα χρόνια, τα 10 χρόνια με τα μνημόνια, το πιο εύκολο θύμα ήταν ο συνταξιούχος.