Dark Mode Light Mode
Καταδικάστηκε ο … «μπροστινός» επιχείρησης εστίασης
Πέτυχε η γεώτρηση των Φιλίππων, παραμένει η δυσκολία με τους λογαριασμούς ρεύματος
22 ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο

Πέτυχε η γεώτρηση των Φιλίππων, παραμένει η δυσκολία με τους λογαριασμούς ρεύματος

Η ΔΕΥΑ Καβάλας συνεχίζει να πορεύεται στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

Ακολουθεί την κοινή οδό όλων των ΔΕΥΑ, πληρώνει ρεύμα χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δημιουργεί χρέος στη ΔΕΗ αλλά περιμένει το κράτος. Να το καλύψει. Τα λεφτά είναι πολλά αφού είναι χρέη αρκετών ΔΕΥΑ.

Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης αναφέρεται και στα καλά της νέα που αφορούν το καθαρό νερό που βρήκε η γεώτρηση πλησίον του χωριού των Φιλίππων. Έτσι η ερευνητική γεώτρηση μετατρέπεται σε παραγωγική. Προκειμένου τον Γενάρη να λύσει το πρόβλημα του συγκεκριμένου χωριού.

Η συνέντευξη του Απόστολου Χρόνη

Ερ: Μας μίλησε τελευταία φορά ο Δήμαρχος Παγγαίου,ο κ. Αναστασιάδης, και το πνεύμα του οποίου ήταν το εξής: «Χρεώνονται όλες οι ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ αλλά ευτυχώς δεν μας κόβουν το ρεύμα».

Απ: Για να μη μας κόψουν το ρεύμα, έχουμε κάνει κάποιες κινήσεις. Κάναμε ένα πολλαπλό λογαριασμό τον οποίο τον ενημερώνουμε συνεχώς και απλά συνεχίζουμε να μην πληρώνουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό είναι απόφαση της Ένωσης των ΔΕΥΑ και την έχουμε σεβαστεί όλοι.

Ερ: Τι θα πει πολλαπλός λογαριασμός;

Απ: Είναι ένας μεγάλος «κουβάς» που βάζεις όλους τους λογαριασμούς και βάζεις χρήματα μέσα σε αυτόν τον «κουβά». Έχεις δηλαδή 10 λογαριασμούς οι οποίοι συνολικά είναι 100.000 ευρώ. Βάζεις 50.000€ και μοιράζονται ισόποσα σε όλους τους λογαριασμούς. Οπότε ο λογαριασμός είναι ενημερωμένος και δεν μπορεί η ΔΕΗ να σου κόψει το ρεύμα.

Ερ: Είναι μια καινούρια μέθοδος ο πολλαπλός λογαριασμός ή υπήρχε και δε χρειαζόταν να τον ακολουθήσει κάποιος;

Απ: Υπήρχε και παλαιότερα αλλά δε χρειαζόταν να τον χρησιμοποιήσει κάποιος. Τώρα που κινδυνεύουμε όλοι να μας κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε τον πολλαπλό λογαριασμό.

Ερ: Πόσα χρήματα δεν βάζετε στον «κουβά» από αυτά που αναφέρει ο λογαριασμός; Πόσα δηλαδή χρωστάτε;

Απ: Δε βάζουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Έχει φτάσει γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρέος της ΔΕΥΑ Καβάλας. Οφειλή, η οποία είναι βέβαια διαχειρίσιμη από εμάς. Από τη στιγμή που έχουμε συμφωνήσει σαν ΔΕΥΑ να μην πληρώνεται η ρήτρα και να καλυφθεί πλήρως από το κράτος, δεν τη βάζουμε και εμείς. Σκεφτείτε ότι πριν από δυο χρόνια ανέλαβε το κράτος, η πολιτεία και πλήρωσε 174 εκατομμύρια ευρώ για την Αθήνα. Το ίδιο λοιπόν ζητάμε να γίνει και με μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Παγγαίου πέτυχε να σβηστεί ένα μεγάλο ποσό του χρέους του. Το ίδιο ζητάμε να γίνει και με όλες τις ΔΕΥΑ. Τη ρήτρα αναπροσαρμογής δε δεχόμαστε να την μετακυλήσουμε στους συνδημότες μας. Κάποιες ΔΕΥΑ έχουν αρχίσει δειλά-δειλά και το κάνουνε. Η ΔΕΥΑ Λαγκαδά έμαθα ότι έχει αυξήσει το τιμολόγιο της. Εμείς λέμε ότι αρνούμαστε να αυξήσουμε το τιμολόγιο, θα παραμείνει το ίδιο και το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ερ: Οι υποσχέσεις στο συνέδριο των Δημάρχων, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ; Ειδικά οι υποσχέσεις για τις ΔΕΥΑ;

Απ: Υποσχέθηκε ο κ. Πέτσας 20 εκατομμύρια ευρώ που είναι πραγματικά ψίχουλα. Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη ΔΕΥΑ Λάρισας. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα.

Ερ: Δεν είναι ασφαλές ότι μια αύξηση στην τιμή του νερού λύνει το πρόβλημα; Θα είναι μια μικρομεσαία ή μικρή αύξηση στην τιμή του νερού ενώ τα ενεργειακά έχουν τρομερές αυξήσεις.

Απ: Είναι στα ύψη. Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν λίγο οι τιμές χρέωσης στο τελευταίο διάστημα αλλά εμείς για να μπορέσουμε να καλύψουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής πρέπει να αυξήσουμε την τιμή του νερού κατά 30%. Πράγμα το οποίο είναι απαγορευτικό γιατί θα βαρύνει πάρα πολύ τους συνδημότες. Για αυτό λέμε ότι δεν πρόκειται να γίνει. Παράλληλα όμως κάνουμε κάποιες άλλες κινήσεις. Μας έδειξε το Α5, το κεντρικό αντλιοστάσιο λυμάτων στην πόλη, όπου αλλάξαμε όλες τις αντλίες, όλα τα αντλητικά συγκροτήματα, ότι έχουμε μείωση στην κατανάλωση ενέργειας 60-70%. Για αυτό έχουμε αυτή τη στιγμή στον αέρα ένα διαγωνισμό με 6,1 εκ για να μπορέσουμε να αλλάξουμε όλα τα αντλητικά συγκροτήματα και ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Καβάλας και να κάνουμε βέβαια ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 1MV για να μην έχουμε πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και να μπορέσουμε να μειώσουμε πάρα πολύ το κόστος ενέργειας.

Ερ: Βλέπουμε στη Διαύγεια και μια γεώτρηση που μετατρέπεται από ερευνητική σε παραγωγική που σημαίνει ότι είναι επιτυχημένη.

Απ: Η γεώτρηση των Φιλίππων πέτυχε. Μας ήρθαν όλες οι αναλύσεις. Το νερό είναι καθαρό, είναι πόσιμο και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία να ολοκληρώσουμε τη γεώτρηση. Να βάλουμε και αντλητικό, έχουμε ζητήσει ήδη από το ΔΕΔΔΗΕ να μας αυξήσει την ισχύ. Θεωρώ ότι μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε τελειώσει και πλέον οι Φίλιπποι θα πίνουνε νερό από την καινούρια γεώτρηση. Η γεώτρηση βρίσκεται πάνω από τον οικισμό, ακριβώς δίπλα στη δεξαμενή του χωριού. Είναι ψηλά στο βουνό. Χθες κάναμε και ένα δια περιφοράς ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπου την Παρασκευή θα καταθέσουμε μια μεγάλη πρόταση, ένα ολιστικό σύστημα διαχείρισης της ΔΕΥΑ Καβάλας, θα μπούνε δηλαδή τηλεμετρίες παντού σε όλες τις δεξαμενές, σε όλες τις γεωτρήσεις,  ηλεκτρονικά υδρόμετρα παντού. Αυτή η πρόταση είναι 18 εκατομμύρια ευρώ.


Υπεβλήθη πρόταση χρηματοδότησης ύψους 18,2 εκ. ευρώ για την Προμήθεια ολιστικού συστήματος διαχείρισης δικτύου ύδρευσης.

Η ΔΕΥΑ Καβάλας, στη φάση εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών της, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση της Πράξης «Προμήθεια ολιστικού συστήματος διαχείρισης δικτύου ύδρευσης». Συνολικός προϋπολογισμός 18.200.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Η πρόταση χρηματοδότησης κατατέθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, αφορά στον Άξονα προτεραιότητας 14 «Διατήρηση και Προστασία Περιβάλλοντος-Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)», και έχει τίτλο «Ολοκληρωμένη διαχείριση δικτύων ύδρευσης».

Η Πράξη περιλαμβάνει: Εγκατάσταση 178 Τοπικών Σταθμών Ελέγχου, και προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία Ασύρματου Συστήματος Αυτόματης Τηλεμετρικής Καταμέτρησης 44.000 υδρομετρητών.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Καταδικάστηκε ο … «μπροστινός» επιχείρησης εστίασης

Επόμενο άρθρο

22 ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο