Dark Mode Light Mode

Πετυχημένη εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας (φωτογραφίες)

Πλήθος εργαζόμενων και νεολαίας συμμετείχε στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας χθες, Τετάρτη9 Αυγούστου 2023, για την καταδίκη του εγκλήματος των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και την απόδοση τιμής στα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ποτόλιας Χρήστος, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Καβάλας, με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπου τόνισε μεταξύ άλλων:

“Ήταν στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 όταν οι ΗΠΑ στην κυριολεξία ισοπέδωσαν τις ιαπωνικές πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι αντίστοιχα, με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών. Πέρα από τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, πάνω από 180.000 υπολογίζονται οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους και στις δύο πόλεις, ενώ πάνω από 300.000 είναι τα καταγεγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δύο αυτές πόλεις, που πέθαναν από λευχαιμία, καρκίνο του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους, καθώς κι από άλλες μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Όσο κι αν η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορική μνήμη, χρησιμοποιώντας το ψέμα της «στρατιωτικής αναγκαιότητας» των πληγμάτων, προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς στόχους, τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης αποδεικνύουν ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ουσιαστικά τελειώσει, αφού ήδη η Ιταλία (τον Σεπτέμβρη του 1943) και η Γερμανία (τον Μάη του 1945) είχαν συνθηκολογήσει, ενώ η Ιαπωνία, περικυκλωμένη και με κατεστραμμένες τις ναυτικές δυνάμεις της, ήταν πια ζήτημα χρόνου να παραδοθεί.

Η ρίψη των ατομικών βομβών, λοιπόν, από τις ΗΠΑ αποτελούσε ξεκάθαρα μια επίδειξη ισχύος απέναντι στη Σοβιετική Ένωση, η οποία είχε αποκτήσει αυξημένο κύρος στους λαούς για την τεράστια συμβολή της στη συντριβή του ναζισμού.

Σήμερα, 78 ολόκληρα χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, οι λαοί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των ανταγωνισμών και της επιθετικότητας ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με το ενδεχόμενο γενίκευσής του να έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια διάταξη.

Στο έδαφος αυτό, οι αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ  ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου. Αποκαλύπτουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους.

Το πρώτο πυρηνικό πλήγμα είναι συστατικό στοιχείο της «Νέας Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ. Ήδη απ’ τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016, εξεταζόταν το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τον Ιούνη του 2021, υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής «ΝΑΤΟ 2030».

Σε αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, που μυρίζουν μπαρούτι και βάφονται από το αίμα των λαών, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στους θανατηφόρους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με πρόσχημα την προάσπιση των “εθνικών συμφερόντων”.

Η Κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την αβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων του.

Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να παίξει το ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων.

Να θυμηθούμε ότι έχουν προετοιμαστεί ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι αμερικανοΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις στον Άραξο για να υποδεχτούν πυρηνικά όπλα. Μάλιστα η πρόσφατη τροπολογία του αμερικανικού Κογκρέσου, που – μεταξύ άλλων – θέτει ζήτημα επέκτασης των στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη ανυπολόγιστων διαστάσεων, που στρέφεται τόσο κατά του ελληνικού λαού και των άλλων της περιοχής όσο και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η συζήτηση για τοποθέτηση ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, με εγχώριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις να είναι εδώ και χρόνια σε “ετοιμότητα” για κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έστειλε πολεμικό υλικό στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία. Πήρε την απόφαση για την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία!

Λαμβάνει συγχαρητήρια γιατί βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ξεπερνώντας κατά πολύ τη νόρμα του 2% του ΑΕΠ, που έχει τεθεί από το ΝΑΤΟ.

Οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και η αξιοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών της χώρας μας οποτεδήποτε κριθεί αναγκαίο για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μπορούν τάχα να συμβάλουν στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, καταρρίπτονται πανηγυρικά από την ίδια την πραγματικότητα.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και τον αποκαλούμενο «οδικό χάρτη» έχουν δρομολογηθεί επικίνδυνες διευθετήσεις με αμερικανονατοϊκή εποπτεία. Καταρρέει με κρότο το ευρωατλαντικό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα!

Στην πράξη παραμένουν όλες οι αξιώσεις του τουρκικού κράτους, η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και ο στόχος της αποστρατικοποίησης, το πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ και η συνοχή στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα, με το βλέμμα στραμμένο σ’ έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, προς όφελος των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των δύο λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα φέρουν βαριές ευθύνες για τον εφησυχασμό που καλλιεργούν. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, οι διαρκείς παραβιάσεις του θαλάσσιου, εναέριου χώρου και της ελληνικής κυριαρχίας, σε συνδυασμό με τις ίσες αποστάσεις από τους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη λογική του «βρείτε τα μεταξύ σας», ενισχύουν την τουρκική επιθετικότητα, ρίχνουν νερό στον μύλο των συνεχών προκλήσεων!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για το ακόμη μεγαλύτερο δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος.

Καλούμε σε συσπειρώσει ευρύτερων δυνάμεων για να εκφραστεί αποφασιστικά η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που από τη μια ματώνει καθημερινά τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της κι από την άλλη στρώνει τον δρόμο για το πολεμικό σφαγείο.

Και η σημερινή μας εκδήλωση να αποτελέσει αφορμή για να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί το πλατύ άνοιγμα της Επιτροπής μας. Να γίνει αφορμή για το παραπέρα δυνάμωμα του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος!

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα – να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής
  • να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και υλικού εκτός συνόρων
  • όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • καμιά αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • να ξεκουμπιστούν οι φονιάδες των λαών από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
  • όχι στα σχέδια για τη μετατροπή και του λιμανιού της Καβάλας σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο”
Προηγούμενο άρθρο

Άλλη μια ευκαιρία για χώρο στάθμευσης που χάνεται

Επόμενο άρθρο

Ασφαλτικές εργασίες στο εθνικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Καβάλας (φωτογραφίες)