Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου, εκδήλωση – ημερίδα, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και τον πιλοτικό έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών, χθες το πρωί, γιατί την ίδια ώρα πραγματοποιούνταν παρουσία της υπουργού πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου, εκδήλωση για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Οι περισσότεροι από τους παρόντες ήταν γεωπόνοι. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών του Νομού Καβάλας. Αυτοί άλλωστε είχαν την πρωτοβουλία και ζήτησαν τη συνεργασία με το σύλλογο γεωπόνων, με τους γεωτεχνικούς γενικότερα για την πραγματοποίηση της ενημερωτικής ημερίδας.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε θέματα πρωτογενούς τομέα, Σωτήρης Παπαδόπουλος, ξεχώρισε αυτό το χαρακτηριστικό της εκδήλωσης. Είπε στην εφημερίδα μας: «Η εκδήλωση ξεχωρίζει γιατί ουσιαστικά τη ζήτησαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών. Θα τους βοηθήσει η εκδήλωση για να διαθέτουν στο κοινό, καλύτερα προϊόντα. Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών αλλάζουν τη νοοτροπία τους. Πλέον θέλουν να μάθουν».
Ο κ. Σωτ. Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του, μίλησε για την ασφάλεια των τροφίμων και τα πιστοποιημένα τρόφιμα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ζαφείρης Μυστακίδης, όπως επίσης κι ο Πρόεδρος του συλλόγου των Γεωπόνων Γιώργος Μπαλίκας.
Ο Στέφανος Ανδρεάδης ανέπτυξε το θέμα για τους κυριότερους εχθρούς των κηπευτικών καλλιεργειών, δηλαδή τα έντομα. Κάθε καλλιέργεια, είπε έχει τα δικά της έντομα ως αντιπάλους, ξεχωρίζοντας τον υπονομευτή της ντομάτας. Ζήτησε επίσης να γίνονται στοχευμένοι ψεκασμοί στα κηπευτικά προϊόντα για να υπάρχει ασφάλεια σε αυτά.
Πριν από την εκδήλωση ο Παναγιώτης Δημητρακές Πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Καβάλας, με 70 περίπου μέλη, είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Η εκδήλωση αυτή γίνεται με πρωτοβουλία που έχουμε πάρει μαζί με το Σύλλογο Γεωπόνων. Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά στην Καβάλα. Πρώτη φορά στα χρονικά. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Είναι καλό. Είναι μία ενημέρωση προς εμάς. Είναι για το καλό μας, για να βελτιώσουμε τα προϊόντα μας, να βελτιώσουμε τη δουλειά μας, τον τρόπο εργασία μας, τις ζωές μας γενικότερα. Θεωρώ πως τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο… και να παρίστανται όλοι».