Dark Mode Light Mode

Πετυχημένο το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων που διοργανώθηκε στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Καβάλα 26-29/9/2024 το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων που διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας με θέμα: «Γυναίκα και Λύκειον των Ελληνίδων: αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα».

Ο στόχος του Συνεδρίου να αναδειχθεί ότι το Λύκειο των Ελληνίδων εκτός από το σκοπό της διατήρησης της ελληνικής παράδοσης έχει και στόχο τη πολύπλευρη στήριξη της γυναίκας, την ηθική εξύψωσή της, τη συμπαράσταση της μητέρας και του παιδιού, την προαγωγή της ισότητας και ισοτιμίας των φύλων, του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, επιτεύχθηκε και επιβεβαιώθηκε από όλες τις Συνέδρους ότι οι γυναίκες του Λυκείου των Ελληνίδων, στο δρόμο που χάραξε η ιδρύτρια του, Καλλιρόη Παρρέν, μπορούν και οφείλουν να αναλάβουν εντονότερη δράση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τη γυναίκα σήμερα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα θέματα της έμφυλης βίας, την ενδυνάμωση των γυναικών, την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου έγινε την Πέμπτη 26/9 στο ξενοδοχείο LUCY με το καλωσόρισμα των συνέδρων από την κα Μαρίνα Φιλιππίδου, Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, ακολούθησε η κήρυξη Έναρξης του Συνεδρίου από την κα Μαρία Παπαμάρκου, Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κεντρικό), και στη συνέχεια η πραγματοποίηση της Μουσικής Εκδήλωσης “ΓΥΝΑΙΚΑ – Πηγή Χαράς και Αισιοδοξίας, Θύμα Βασανισμού, Σύμβολο Θυσίας και Δύναμης, Μήτρα Έρωτα και Αγάπης” από το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Voci ContraTempo”.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου έγιναν την Παρασκευή στις 27/9 στο ξενοδοχείο LUCY με εξαιρετικούς ομιλητές, και ήταν χωρισμένες σε 4 θεματικές ενότητες:

Α) Γλώσσα, Πολιτισμός, Τέχνη, Λαογραφία, Παράδοση και Γυναίκα

Β)Σύγχρονες πολιτικές για την ισότητα, Γυναίκα στη Πολιτική και στην Οικονομία και πολιτικές για τη γυναίκα

Γ)Δίκαιο, Δικαιώματα, Ισότητα των φύλων

Δ) Κοινωνική πολιτική, οικογένεια και γυναίκα

Τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου στο τέλος διατυπώθηκαν από την κα Ζωή Γαβριηλίδου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής. Το Σάββατο 28/9 το πρωί πραγματοποιήθηκε η Ειδική Συνεδρία των Προέδρων όλων των Λυκείων στην αίθουσα της Μ. Λέσχης υπό την προεδρεία της κα Μαρία Παπαμάρκου, Προέδρου του Κεντρικού.

Οι υπόλοιπες σύνεδροι ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της Καβάλας. Το Σάββατο το βράδυ έγινε η Τελετή Λήξης του Συνεδρίου στο Κάστρο της πόλης και έκλεισε το Συνέδριο με την Μουσικοχορευτική Παράσταση “ΓΥΝΑΙΚΕΣ” με την χορευτική ομάδα παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, μια παράσταση που δημιουργήθηκε μέσα από μαρτυρίες γυναικών από όλη την Ελλάδα.

Την ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9 πραγματοποιήθηκαν δύο (2) εκδρομές για τις συνέδρους. Η πρώτη στο Αρχαίο Θέατρο και Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (μνημείο UNESCO) και στο Βαπτιστήριον της Αγίας Λυδίας και η δεύτερη στο όμορφο νησί της Θάσου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και στο γραφικό χωριό της Παναγίας.

Ευχαριστούμε θερμά από καρδιάς

  • όλες τις Συνέδρους, την Πρόεδρο του Λυκείου των Ελληνίδων (Κεντρικό) κα Μαρία Παπαμάρκου, τις Προέδρους και τα μέλη των Λυκείων των Ελληνίδων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Αυστραλία, Βρυξέλλες, Μόναχο και Κύπρο).
  • την Πρόεδρο, Ζωή Γαβριηλίδου και τον Αντιπρόεδρο, Γεώργιο Φιλιππίδη της Επιστημονικής Επιτροπής καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Χάρη Μιχαλόπουλο, Σεβαστή Χατζηφωτίου, Μιχάλη Χρυσομάλλη.
  • Την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Αικατερίνη Παπακώστα για την παρουσία της και ομιλία της, και την Ευρωβουλευτή Ελενα Κουντουρά για την ομιλία της μέσω προβολής VIDEO.
  • Τους εισηγητές: Ζωή Γαβριηλίδου, Εμμανουήλ Βαρβούνη, Άγγελο Παληκίδη, Χάρη Μιχαλόπουλο, Πολυάννα Καραντζή, Κατερίνα Δασκαλάκη, Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Γεωργία Χιόνη, Κωνσταντίνο Παπακοσμά, Πασχαλίνα Χατζημπέη, Αγλαΐα Ρομπόκου-Καραγιάννη, Παρούλα Νάσκου – Περράκη, Μίκα Ιωαννίδου, Σεβαστή Χατζηφωτίου, Άννα Καραμόσχογλου, Άννα Αποστολίδου, Γεώργιο Φιλιππίδη, Όλγα Κατσιάνη.
  • Τους συντονιστές: Ευθυμία Πεντέρη, Ζωή Γαβριηλίδου, Μιχάλη Χρυσομάλλη και Αργυρίου Στέλλα.
  • Όλους τους εθελοντές, τους χορευτές και τον χοροδιδάσκαλο Χρόνη Ιωαννίδη.
  • Τα μουσικά σχήματα: Μπάντα Τέτοια, Κιόρ Τοπάλ, Vocci Contra Tempo, την Πωλίνα Κατσαβούνη και Τάσο Καλαφάτη.
  • Την Γιούλη Αποκατανίδου για την επεξεργασία των κειμένων (παράσταση).
  • τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την αιγίδα και οικονομική στήριξη τους: Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο Εσωτερικών του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης (αιγίδα).
  • Τον ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΗΜΟ ΘΑΣΟΥ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚAVALA NOVAFERT LTD, ENERGEAN OIL & GAS SA, εταιρία ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, εταιρία ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΗΣ, Κτήμα ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Σταύρο ΜΑΝΤΑΛΟ, Δημήτριο ΜΑΝΙΤΣΑ, Ιωάννη ΜΑΝΙΟ, ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ Α.Ε., SYMPOSIO Coffee and Breakfast, Δημήτριο ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, τον χορηγό φιλοξενίας LUCY HOTEL και τους χορηγούς επικοινωνίας ΕΡΤ, CENTER TV, ENA CHANNEL και PROINI NEWS.
  • Για την παρουσία τους στην έναρξη του Συνεδρίου τον Πατέρα Σάββα, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Αικατερίνη Παπακώστα, τον κο Τοψίδη Χριστόδουλο, Περιφερειάρχη ΑΜΘ, κο Θεόδωρο Μουριάδη, Δήμαρχο Καβάλας, τον κο Μαρκόπουλο Θεόδωρο, Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καβάλας, τον κο Ιωσηφίδη Αλέξανδρο, Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Κοινωνική Οικονομίας Α.Μ.Θ., τον κο Ελευθέριο Κυριακίδη, Δήμαρχο Θάσου, τον κο Ιγνατιάδη, εντεταλμένο Σύμβουλο Αθλητισμού και Απασχόλησης Α.Μ.Θ., τον κο Απόστολο Μουμτζάκη, Αντιδήμαρχο Καβάλας, τον Στρατηγό, Διοικητή 1ης Στρατιάς, τον Διοικητή της 20ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, τους εκπροσώπους του Υπουργού Νικολάου Παναγιωτόπουλου και βουλευτού Μακάριου Λαζαρίδη καθώς και τους βουλευτές Καβάλας Ιωάννη Πασχαλίδη και Αγγελική Δεληκάρη, που παρακολούθησαν μέρος του Συνεδρίου.

Την σκυτάλη για την διοργάνωση του επόμενου Συνεδρίου το έτος 2026, την έλαβε το αδελφό ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΙΔΩΝ και ευχόμαστε στην αγαπητή Πρόεδρο του Τερέζα Γιάννενα και στα μέλη του Δ.Σ. καλή επιτυχία και καλή αντάμωση!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Μαρία Βαρύτη: Ούτε ένα λιμανάκι δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά η διοίκηση Αναστασιάδη...

Επόμενο άρθρο

Το σενάριο που εξετάζει η Αστυνομία για το περιστατικό στη Νέα Πέραμο