Τους δημοσιογράφους συνάντησε χθες το πρωί στο γραφείο του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος, με αφορμή δύο συναντήσεις που είχε νωρίτερα. Οι δηλώσεις του ωστόσο ξεχωρίζουν γιατί επεκτάθηκαν σε θέματα, όπως η μεταφορά των προσφύγων στο «Ασημακοπουλου», αλλά και η τελετή των εγκαινίων των πλωτών εξεδρών.
Ο κ. Μαρκόπουλος συνάντησε τον αναπληρωτή πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα. Ήταν μία εθιμοτυπική συνάντηση που αφορούσε όμως και ειδικότερα τα κτήρια του αιγυπτιακού κράτους στην Καβάλα και τη Θάσο. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο συντήρησής τους. Έχουνε καλή διάθεση και καλή πρόθεση, είπε ο Θ. Μαρκόπουλος.
Στη συνέχεια συνάντησε εμπόρους και αλιείς που ειδικεύονται με την αλιεία του τόνου (σχετική φωτογραφία), την εξαγωγή του στην Ιαπωνία.
Το δικαιολογημένο παράπονο της Καβάλας είναι γνωστό από την προηγούμενη άνοιξη, καθώς οι άδειες αλίευσης τόνου, δόθηκε οι περισσότερες στην Κάρπαθο κι όχι στην Ανατολική Μακεδονία.
Η συζήτηση αφορά την νέα περίοδο αδειών για το 2017, ώστε αυτές να κατανεμηθούν δικαιότερα.
Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η απόφαση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, απογύμνωσε τις άλλες περιοχές, ευνοώντας την Κάρπαθο. Ο κ. Μαρκόπουλος θύμισε ότι ο τόνος εξάγεται παραδοσιακά από την Καβάλα στην Ιαπωνία. Είπε δε τα εξής: «Θα κάνουμε ενέργειες για περισσότερες άδειες αλίευσης τόνου το νέο χρόνο. Υπάρχουν σκοπιμότητες, αφέλεια, μία μεθόδευση σε βάρος της περιοχής».
Στη συνέχεια μίλησε στους δημοσιογράφους ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Παπαδόπουλος, που επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στο Χαλκερό, για το οποίο είπε ότι υπάρχει ελπίδα ότι μετά τις εξετάσεις το αποτέλεσμα αυτών θα είναι αρνητικό. Πάντως το κρούσμα αφορά μονάδα έως και 80 ζώων, σημαντική όπως χαρακτηρίστηκε. Ο Θ. Μαρκόπουλος με αφορμή το ενδεχόμενο το κρούσμα να αφορά αγελάδα που δεν εμβολιάστηκε είπε ότι με αυτήν την εξέλιξη – εφόσον επιβεβαιωθεί το κρούσμα – ταλαιπωρούνται κι οι συνεπείς κτηνοτρόφοι.
Στη συνέχεια ο Θ. Μαρκόπουλος μίλησε για τη μεταφορά των προσφύγων στο «Ασημακοπουλου», μια ενέργεια με την οποία δεν έκρυψε την αντίθεσή του. Σχολίασε πάντως τη διαδικασία, ασκώντας κριτική στους βουλευτές. Είπε: «Θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε την μετεγκατάσταση αν αποφασίζαμε την αποχώρηση της κινητής ιατρικής μονάδας, αφήναμε δηλαδή τους πρόσφυγες χωρίς προσωπικό και χωρίς ιατρική κάλυψη. Η επιλογή του «Ασημακοπουλου» ως χώρος φιλοξενίας των προσφύγων, είναι ένα μεγαλύτερο λάθος από το πρώτο που αφορά το Εσκί Καπού. Πρόκειται για λάθος των βουλευτών. Ζητώ μεγαλύτερη σοβαρότητα, περισσότερη υπευθυνότητα».
Σ΄ ερώτηση για το αν η κινητή μονάδα ακολουθήσει τους πρόσφυγες στο «Ασημακοπουλου», είπε: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Όταν κυριαρχεί η λογική, αποφασίζουμε και διατάσσουμε».
Για τη σημερινή τελετή των εγκαινίων των πλωτών εξεδρών ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι η εκδήλωση είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας ΑΜΘ, εμείς συμπλήρωσε, στείλαμε τις προσκλήσεις στην κα Κόλλια και τον κ. Χαρίση, συμπληρώνοντας ότι η κα Κόλλια ήδη ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή.