Περισσότερο ως επαγγελματίας ζαχαροπλάστης, πρόεδρος των ζαχαροπλαστών του Ν. Καβάλας, και λιγότερο ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Κάπως έτσι μας μίλησε χθες ο κ. Θόδωρος Χατζηχρήστος. Οι αυξήσεις στα γλυκά είναι αναπόφευκτες αν και καταβάλλεται προσπάθεια να είναι όσο γίνεται μικρές. Η τιμή της ζάχαρης, μας λέει, αυξήθηκε κι αυτή κι αυξήθηκε αρκετά το προηγούμενο διάστημα.
Η συνέντευξη
Ερ: Σας είδαμε την Κυριακή στην ημερίδα των αρτοποιών. Εσείς οι ζαχαροπλάστες δεν είστε στην ίδια κατάσταση που είναι οι αρτοποιοί;
Απ: Όλοι λίγο πολύ σε αυτή την κατάσταση βρισκόμαστε. Οι αρτοποιοί ένα παραπάνω γιατί καταναλώνουν πολύ ηλεκτρική ενέργεια με τους φούρνους που έχουν. Για αυτόν τον λόγο και τους είδαμε ενωμένους και στην ημερίδα. Να προσπαθούν όλοι μαζί να βρουν τη λύση για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν και να μείνουν όρθιοι και σε αυτή τη ενεργειακή κρίση που μαστίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα τα επαγγέλματα και όλους τους επαγγελματίες.
Ερ: Είπανε οι αρτοποιοί ότι θέλουν κρατική στήριξη. Εσείς έχετε πει ότι χρειάζονται οι γνωστές επιστρεπτέες προκαταβολές. Όπως τον καιρό της πανδημίας.
Απ: Είναι μια λύση αυτό. Ήταν ένα επιτυχημένο σχέδιο της κυβέρνησης οι επιστρεπτέες προκαταβολές που για πρώτη φορά έχει γίνει. Να παρακάμψουμε δηλαδή το τραπεζικό σύστημα και να δοθούν απευθείας από το κράτος στην αγορά. Αυτό πιστεύουμε ότι θα βοηθούσε και σήμερα αν γινόταν. Βέβαια δε γνωρίζω αν τα δημοσιονομικά επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Είναι σίγουρο όμως ότι χρειάζονται μέτρα για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και βεβαίως τα νοικοκυριά. Αν δε γίνει αυτό τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο, μιας αν αναγκαστούμε να φθάσουμε και σε κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων θα αυξήσουμε την ανεργία και τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα.
Ερ: Εκτός από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών είστε πρόεδρος και στους ζαχαροπλάστες. Πόσο πιο ακριβά θα είναι φέτος τα μελομακάρονα και οι βασιλόπιτες. Θα αυξηθούν οι τιμές αυτών των προϊόντων;
Απ: Η αλήθεια για να είμαστε ειλικρινείς είναι ότι έχουν γίνει ανατιμήσεις και σίγουρα από την πίεση που δεχόμαστε και εμείς από τις πρώτες ύλες βλέπουμε ότι η ζάχαρη έχει πάει στο 1,60 ευρώ όταν πέρσι στο ίδιο διάστημα ήταν 60 λεπτά το κιλό. Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει και εμείς να κάνουμε ανατιμήσεις. Βέβαια η προσπάθεια είναι αυτές να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και να μην έρθουμε σε μια κατάσταση όπως τα ψάρια που καθημερινά αλλάζουν τιμές. Όπως π.χ. συμβαίνει και στα μανάβικα. Είναι αναπόφευκτο. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές για να μπορέσει και ο καταναλωτής να ψωνίσει και να κάνει τις γιορτές μ’ ένα τραπέζι γεμάτο Χριστούγεννα.
Ερ: Τα ζαχαροπλαστεία επωφελούνται από το γεγονός ότι έληξαν τα μέτρα και φέτος θα γίνουν όλες οι εκδηλώσεις που γινόταν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι καλό για τα ζαχαροπλαστεία.
Απ: Βεβαίως είναι καλό. Για όλους είναι καλό. Το είδαμε και το καλοκαίρι που δεν είχαμε κανένα περιορισμό, πόσο μεγάλη ήταν η κίνηση και η επισκεψιμότητα στην πόλη μας. Ήταν και το απωθημένο ότι για δυο χρόνια δεν μπορούσε κάποιος εύκολα να πάει όπου θέλει και χωρίς να δώσει σε κανένα λογαριασμό. Αυτό όπως είπα και πριν το είδαμε από το καλοκαίρι και πιστεύω ότι και στο επόμενο διάστημα αν δεν προκύψουν προβλήματα και είναι πολύ καλό για όλα τα επαγγέλματα. Όλοι θα ωφεληθούν από αυτό.
Ερ: Μετά τις γιορτές έρχεται δύσκολος Ιανουάριος, Φεβρουάριος αλλά και Μάρτιος.
Απ: Αυτό καλύτερα να μην το σκεφτόμαστε καν. Μετά τις γιορτές κανείς δε ξέρει πως θα είναι τα πράγματα. Τα σενάρια είναι προς το χειρότερο αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Περιμένουμε ίσως να αλλάξει κάτι και είμαστε αισιόδοξοι μήπως και τα καταφέρουμε και το ξεπεράσουμε.