Dark Mode Light Mode

Πιο ήρεμο Φθινόπωρο αλλά χωρίς τους απαραίτητους οδοκαθαριστές

Το Καλοκαίρι του 2024 ήταν δύσκολο. Για την Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας. Για τα ογκώδη και τα πολλά κλαδιά. Πέρασε, κι η κατάσταση άλλαξε. Αλλού πολύ, αλλού λιγότερο. Συζητήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Κυριάκο Σταυρίδη. Το τι έγινε το Καλοκαίρι και τι θα συμβεί στους τομείς αυτούς ως το επόμενο.

Η συνέντευξη

Ερ: Φαίνεται ότι έληξε η τουριστική περίοδος και στην καθαριότητα και στα ογκώδη;

Απ: Ναι κι έχει φανεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Όχι βέβαια μεγάλη διαφορά. Έχει κόσμο ακόμη ο Δήμος Καβάλας αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε το καλοκαίρι. Στα ογκώδη αυτό θα το ξέρουμε πιο αναλυτικά την άλλη εβδομάδα. Σίγουρα οι ανακαινίσεις συνεχίζονται. Τελευταία ο όγκος δεν είναι αυτός που ήταν το καλοκαίρι. Είναι πολύ μικρότερος. Φάνηκε εδώ η διαφορά. Αρχίζουν όμως πάλι τα κλαδέματα που δημιουργούν τα ίδια θέματα.

Ερ: Γενικά αυτές οι υπηρεσίες έχουν όλο το χρόνο κίνηση. Έχουν αυξήσει και τα έσοδα τους;

Απ: Μιλάμε για έσοδα από τα παράβολα που κόβονται. Έχουν αυξηθεί. Βασικό είναι άλλο. Το ότι συνεννοούμαστε με τον κόσμο σε μεγάλο ποσοστό. Σαν υπηρεσία όμως σίγουρα αυτό που ισχύει δεν είναι το επιθυμητό. Θέλουμε να υπάρχει ακόμη πιο γρήγορη ενημέρωση από τους πολίτες, πιο καλή συνεννόηση για το πότε θα τα βγάλουν ογκώδη ή κλαδιά, για να πάμε να τα πάρουμε.

Ερ: Βγήκε ο ιδιώτης στην αποκομιδή των απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές όπως ήταν το σχέδιο;

Απ: Όχι δε βγήκε το καλοκαίρι όπως σχεδιάζαμε. Ο διαγωνισμός και η υπογραφή της σύμβασης τελειώσανε αργά. Τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου. Δοκιμαστικά βγήκε, δούλεψε 20 μέρες στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και του Παληού και σε ένα μικρό κομμάτι στη ΔΕΠΟΣ, όσον αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων. Συγχρόνως η άλλη σύμβαση για τα ογκώδη, βγήκε και δούλεψε στις δυο γειτονιές που ζητήσαμε εμείς. Συγκεκριμένα σε Βύρωνα και Άη Γιάννη. Δούλεψε δυο φορές την εβδομάδα, για να μπορέσει να βοηθήσει την υπηρεσία στα ογκώδη. Τέλειωσε η σύμβαση τους, τέλη του Σεπτέμβρη, οπότε περιμένουμε τον Μάιο για να ξεκινήσουμε πάλι. Το αποτέλεσμα είναι καλό πάντως.

Ερ: Τελικά η σύμβαση στην καθαριότητα υλοποιήθηκε για ένα μήνα ενώ στο πρόγραμμα ήταν 5.

Απ: Οι πέντε μήνες ήταν από Μάιο έως τον Σεπτέμβρη. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε αρχές Σεπτεμβρίου οπότε υπήρχε ένα 20ήμερο μπροστά τους να δουλέψουν. Για γραφειοκρατικούς λόγους οι πέντε μήνες έγιναν 20 μέρες.

Ερ: Θα επανέλθετε πιο έτοιμοι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2025;

Απ: Ακριβώς. Είναι πεντάμηνο του καλοκαιριού και δυο συμβάσεις. Περισσότερο βάρος για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Γενικά θέλω να πω ότι δεν είναι το θέμα το τι υπάρχει. Το θέμα είναι τι μαζεύουμε. Αυτήν τη στιγμή –σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία- έχουμε μαζέψει 1.180 τόνους ογκωδών αντικειμένων και 1.240 τόνους κλαδιών. Ο αριθμός είναι υπερβολικός για μια υπηρεσία ενός Δήμου σαν την Καβάλας σε σύγκριση με άλλους Δήμους, που βλέπουμε τι έχουνε μαζέψει. Δεν είναι το τι βλέπουμε έξω, είναι και το τι μαζεύουμε. Να δούμε λίγο και αυτό.  Όταν μιλάμε για 1.180 τόνους ογκώδη, μιλάμε για τρία φορτηγά να δουλεύουν όλο το καλοκαίρι και κάθε ημέρα, κάνοντας 2 με 2,5 δρομολόγια. Είναι ένα υπερβολικό νούμερο αν εξετάσουμε τα πραγματικά στοιχεία.

Ερ: Πόσο κοστίζει αυτή η διαδικασία και τι έσοδα φέρνει;

Απ: Τα έσοδα που φέρνει πιο πολύ αφορούν το κομμάτι της ανακύκλωσης. Τα υλικά αυτά πηγαίνουν σε εταιρείες που έχουμε σύμβαση και ανακυκλώνονται. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της εισφοράς μας προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ. Ένα κέρδος είναι αυτό. Το άλλο είναι τα παράβολα τα οποία κόβονται . Μιλάμε αυτήν τη στιγμή για πάνω από 300 που είχαμε μέχρι τα τέλη του Σεπτέμβρη. Μεταφράζονται σε 50 με 100 ευρώ το παράβολο. Έσοδα τα οποία αυτή τη στιγμή καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης των φορτηγών και αποκομιδής.

Ερ: Από προσωπικό η υπηρεσία θα έχει θέμα μέχρι την ερχόμενη Άνοιξη;

Απ: Το Φθινόπωρο θα υπάρχουν κενά. Έχει σταματήσει το πρόγραμμα πλησίον της συνταξιοδότησης κι αυτό δεν ήταν καλό νέο. Περιμέναμε 72 άτομα να χρησιμοποιηθούν πιο πολύ σαν οδοκαθαριστές. Βλέπουμε σ’ όλες τις γειτονιές ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός οδοκαθαριστών. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την πρόσληψη του 8μηνου που είχε προγραμματιστεί για το 2025. Μήπως μπορέσουμε και καλύψουμε αυτό το κενό με τους οδοκαθαριστές από τώρα.

Ερ: Δεν επηρεάζονται τα δρομολόγια στα απορριμματοφόρα και στην ανακύκλωση;

Απ: Όχι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δουλεύει ακόμη το 8μηνο μέχρι 10 Δεκεμβρίου. Δεν είμαστε ακόμη στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά είμαστε καλά σε γενικές γραμμές.

Προηγούμενο άρθρο

Εμπιστοσύνη Τάσου Καρασαββόγλου στο Δ.Π.Θ.

Επόμενο άρθρο

Ο Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου μελετά, ερευνά και γράφει για τον Μέγα Αλέξανδρο