Την Δευτέρα 21 Αυγούστου η Δασάρχης Καβάλας κ. Ζωή Γεωργούση υπέγραψε την προβλεπόμενη απόφαση για την Κυνηγητική Περίοδο. Σε σχέση με πέρσι αλλάζει μόνο το κυνήγι του αγριογόρουνου. Επιτρέπεται υπό όρους στα χωράφια περισσότερες μέρες της εβδομάδας, προκειμένου να αποτραπούν ζημιές που τα ζώα αυτά προκαλούν στις καλλιέργειες.
Πάντως η απόφαση αναμένεται να αλλάξει μιας και είναι πιθανό να υπάρξουν απαγορεύσεις στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά στο Δήμο Νέστου. Αυτό θα ξεκαθαρίσει και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Η διάταξη θήρας του Δασαρχείου Καβάλας
Τα κυριότερα σημεία της διάταξης θήρας του Δασαρχείου Καβάλας αναφέρει τα ακόλουθα: Καθορίζουμε την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2023-2024 από 20 Αυγούστου 2023 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024. Κατ΄ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου επιτρέπουμε τη θήρα του αγριοκούνελου (Οryctolagus cuniculus ) μέχρι την 10η Μαρτίου 2024.
Για το Τρυγόνι καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 120.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή το 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των καρπώσεων μεταξύ των ετών 2013 -2018. Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους.
Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε).
Η εφαρμογή θα διανεμηθεί στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί.
Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας Θήρας του θα εφοδιάζεται με μοναδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στην χρήση της εφαρμογής. Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:
α) Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγίου. β) Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώρηση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.
Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της Θήρας του είδους. Τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι ημέρες κυνηγιού τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του αναφέρονται στο συνημμένο «ΠΙΝΑΚΑ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ EΙΔΩΝ».
Απαγορεύουμε το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ. Περιορίζουμε την χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγιού από 15-09-2023 μέχρι και 29-02-20234 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα(Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa). Ο ανωτέρω περιορισμός της χρήσης σκύλων δεν ισχύει κατά τη δράση των συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων που συγκροτούνται από τις δασικές yπηρεσίες
Επιτρέπουμε το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι δέκα (10) κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Επιτρέπουμε το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15- 9-2023 μέχρι 20-1-2024 με την χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από τις 21-1-2024 μέχρι 29-2-2024 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί αρουραιόπληκτοι. Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes)χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης από 20-8-2023 έως 14-9-2023 στις Περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.