Dark Mode Light Mode

Πιθανή σύσκεψη φορέων για τις πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας

Ξαναγίνεται επίκαιρη η κυβερνητική πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μέσω σχολών και τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου (ΔΙΠΑΕ) σε Καβάλα και Δράμα.

Πρώτον, το Υπουργείο Παιδείας φέρεται να ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο! Και όχι άρθρο που θα προστεθεί σε άλλο νομοσχέδιο του. Δεύτερον, προχθές το τοπικό ΠΑΣΟΚ «άνοιξε» τη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Την οποία και ζητά. Με αυτές τις δύο αφορμές φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και σύσκεψη τοπικών φορέων μιας και η αλλαγή δεν είναι ασήμαντη.

Πρέπει να απαντηθούν δύο βασικά ερωτήματα. Ο λόγος της αλλαγής ως προς τα πανεπιστημιακά τμήματα Καβάλας και Δράμας και φυσικά οι όροι που αυτή θα γίνει. Θα υπάρχει εκπρόσωπος της Καβάλας στη διοίκηση του ΔΠΘ; Θα εξασφαλιστεί το μέλλον σχολών και τμημάτων που ξαφνικά θα γίνουν μέρος του ΔΠΘ; Θα στηριχθούν οικονομικά σχέδια ίδρυσης επόμενων τμημάτων ή και έρευνας;

Την ίδια ώρα στη Θράκη συνεχίζουν να έχουν σίγουρη την διαμόρφωση των νέων δεδομένων. Ήδη πανηγυρίζουν γιατί ενισχυμένο από την Ανατολική Μακεδονία, το Πανεπιστήμιο της Θράκης θα γίνει το 3ο μεγαλύτερο της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ της Καβάλας ζητά σύσκεψη φορέων

Μια μεγάλη τηλεδιάσκεψη για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης το ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Μια κομματική μεν διαδικασία, χρήσιμη από κάθε πλευρά για το θέμα που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Οι νέες πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι αυτό ετοιμάζει ξεχωριστό(!) νομοσχέδιο για την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ). Σε αυτό θα προβλέπεται η μεταφορά των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων Δράμας και Καβάλας, από το ΔΙΠΑΕ που είναι σήμερα στο ΔΠΘ.

Εν όψει της πιο συγκεκριμένης κυβερνητικής πρωτοβουλίας, το ΠΑΣΟΚ πασχίζει να ενημερωθεί. Ώστε αμέσως μετά να διατυπώσει άποψη. Θετική ή αρνητική.

Ο κ. Λεωνίδας Παππάς, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας στις πρόσφατες εκλογές, είπε σχετικά με την τηλεδιάσκεψη και την ουσία του θέματος: «Πρόκειται για ένα βάσιμο σενάριο μεταφοράς των σχολών και τμημάτων της Καβάλας στο ΔΠΘ.

Όμως δεν έγινε κανένας διάλογος μέχρι τώρα. Κανείς στην Καβάλα δεν γνωρίζει το παραμικρό. Ακόμη και οι 4 βουλευτές Καβάλας να ερωτηθούν, κι αυτοί δεν ξέρουν… Η τηλεδιάσκεψη που οργανώσαμε αφορούσε τη Νομαρχιακή της Καβάλας, τον τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ και στελέχη του κόμματος που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την τριτοβάθμια ειδικότερα.

Πρώτα πρώτα πρέπει να μάθουμε το λόγο. Γιατί αποφασίστηκε αυτή η αλλαγή; Ποιος είναι ο σκοπός της; Αν η αλλαγή ενσωματωθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κινδυνεύει να μην συζητηθεί όσο πρέπει.

Όλοι θα μιλούν για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και μόνο. Ανάμεσα στα άλλα θα επιδιώξουμε να γίνει μια σύσκεψη των τοπικών φορέων. Μέσω αυτής να προκύψει ενημέρωση, που σήμερα δεν υπάρχει».

Πριν από λίγες μέρες η ιστοσελίδα esos.gr επικαλούμενη πληροφορίες της, ανέφερε για τα νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας: «Ο υπουργός Παιδείας προτίθεται να φέρει τα νομοσχέδια στη Βουλή με την ακόλουθη σειρά, ενώ κάποια από αυτά, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία , ενδεχομένως, να είναι ενσωματωμένα σε ένα νομοσχέδιο:

Μέχρι 15 Ιανουαρίου το Σχέδιο Νόμου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση,  και ακολουθούν με την εξής σειρά:Σχέδιο Νόμου για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σχέδιο Νόμου για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο. Σχέδιο Νόμου για την Ακαδημία Αθηνών. Σχέδιο Νόμου για την πλήρη διοικητική αυτοδυναμία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Σχέδιο Νόμου για την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Λισαβόνας. Το Σχέδιο Νόμου για την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης:

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και υποστήριξης της περιοχής της Θράκης, με το νομοσχέδιο , το οποίο θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2024,  ενδυναμώνεται και ενισχύεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με την ίδρυση δύο νέων Τμημάτων στο ΔΠΘ και την ενσωμάτωση σε αυτό έξι υφιστάμενων Τμημάτων, της Καβάλας και Δράμας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Η Νοσηλευτική  από το Διδυμότειχο μετακινείται στην Αλεξανδρούπολη. Το Τμήμα Εργοθεραπείας μεταφέρεται από το Διδυμότειχο στην Κομοτηνή. Συστήνεται νέο προπτυχιακό Τμήμα στην Τέχνη και τον Πολιτισμό καθώς και  Τμήμα Hellenic Studies. Έτσι, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθίσταται το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας μας».

Προηγούμενο άρθρο

Περιμένοντας τις ανακοινώσεις για τα δρομολόγια προς Λήμνο- Αγ. Ευστράτιο

Επόμενο άρθρο

Ένα απαραίτητο έργο στους αγωγούς της ΔΕΥΑΚ στην παραλία