Dark Mode Light Mode
Ο γαλατάς: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου
Ποια είναι η «Γαλάζια Πόλη» της Ελλάδας που υμνεί ο βρετανικός Τύπος;
Σύγκρουση οχημάτων στην οδό Ιοκάστης (φωτογραφίες)

Ποια είναι η «Γαλάζια Πόλη» της Ελλάδας που υμνεί ο βρετανικός Τύπος;

iStock

Γράφει στο Ladylike.gr η Στέλβια Παπασωτηρίου


Είμαστε στα τέλη Ιουλίου και οι περισσότεροι απολαμβάνουν ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές ή τις περιμένουν πώς και πώς. Το καλοκαίρι, το πιο σύνηθες στην Ελλάδα, είναι να γεμίζουν τα νησιά με τουρίστες.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όμως είναι η επίσκεψη σε διάφορες, όμορφες, παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας, οι οποίες αρκετές φορές, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από ένα νησί. Μάλιστα, μια πόλη αυτή την εποχή έχει το ασυναγώνιστο πλεονέκτημα, ότι δεν έχει μαζικό τουρισμό.

Μια τέτοια πόλη είναι η Καβάλα στη βόρεια Ελλάδα ή αλλιώς η «Γαλάζια Πόλη», όπως την χαρακτηρίζει και η βρετανική Sun. Η ελληνική πόλη κέρδισε το όνομά της λόγω των τιρκουάζ νερών του Αιγαίου που την περιβάλλουν, σύμφωνα με τοπικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της θάλασσας, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, η Καβάλα συνδυάζει βουνό και θάλασσα, γραφικότητα και σύγχρονη ζωή, αρχαιολογικές περιηγήσεις, συναρπαστικές εκδρομές, πολιτιστική δράση και ηρεμία μέσα στη φύση. Η πόλη κουβαλά τεράστια ιστορία και μπορείς να ανακαλύψεις κρυμμένους θησαυρούς στα μνημεία, τα αξιοθέατα και τις καπναποθήκες της.

Τα αξιοθέατα της Καβάλας

Η πόλη χωρίζεται στα 2, τη Νέα και την Παλιά Πόλη. Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Παναγίας είναι σαν να περιηγείσαι στην ιστορία. Διαθέτει το περίφημο Ιμαρέτ, το εντυπωσιακό συγκρότημα κτηρίων, που έχει λειτουργήσεις ως kulliye για την ισλαμική εκπαίδευση, ενώ χτίστηκε πάνω σε ένα παλαιότερο ιμαρέτ (πτωχοκομείο).

Το ίδρυσε ο Μωχάμετ Άλη το 1817 στη γενέθλια πόλη του και αναστηλώθηκε από την οικογένεια των καπνεμπόρων Μισιριάν. Αξίζει να επισκεφθείς επίσης το μεσαιωνικό Κάστρο στην κορυφή της πόλης και την Ακρόπολη με την εκπληκτική θέα.

Οι Καμάρες – ή αλλιώς, το Παλαιό Υδραγωγείο – είναι το «σήμα κατατεθέν» και υπήρξαν μέρος ενός συστήματος ύδρευσης που μετέφερε νερό στο βράχο της Παναγίας. Είχε μήκος 6.400 μέτρων και ανοιχτή ροή. Πήραν τη σημερινή τους μορφή, την εποχή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς μεταξύ 1520-1530. Περίπου 500 χρόνια μετά, είναι το ίδιο εντυπωσιακές. Η Καβάλα φιλοξενεί επίσης το δικό της μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.

Οι καλύτερες παραλίες της

Λόγω της παραθαλάσσιας θέσης της, οι παραθεριστές σίγουρα θα προσελκύσουν τις παραλίες της πόλης. Μια από τις πιο γνωστές είναι οι Αμμόλοφοι. Έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε 3 τμήματα. Εκεί διοργανώνονται beach parties, ενώ μπορείς να κάνεις και water sports. Οι Αμμόλοφοι έχουν ψιλή, λευκή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Άλλες γνωστές παραλίες είναι η Νέα Πέραμος, η Νέα Ηρακλίτσα, η Βρασίδα και η Κεραμωτή.

πηγή: ladylike.gr

Προηγούμενο άρθρο

Ο γαλατάς: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Επόμενο άρθρο

Σύγκρουση οχημάτων στην οδό Ιοκάστης (φωτογραφίες)