Τις τελευταίες μέρες ο υδράργυρος είναι στα κόκκινα, με τη ζέστη να γίνεται ανυπόφορη. Σε πολλούς η όρεξη για φαγητό μειώνεται αρκετά, ενώ η κατακρατήσεις δημιουργούν «πρηξίματα» στο σώμα μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε μεγάλη δυσφορία.
Γενικά, η κατακράτηση είναι η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο σώμα μας. Δημιουργεί πρήξιμο, συνεχείς διακυμάνσεις στο βάρος μας, καθώς και πόνο ή ακαμψία στις αρθρώσεις μας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να δημιουργηθεί κατακράτηση (υπερβολική κατανάλωση αλατιού, φάρμακα, εμμηνόπαυση κ.α.), αλλά μέσω της διατροφής μπορούμε να απαλλαγούμε.
Ταυτόχρονα, λόγω της ζέστης και του ιδρώτα, η αφυδάτωση «παραμονεύει στη γωνία». Όσο περισσότερα υγρά χάνουμε – μέσω του ιδρώτα – τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε για να τα αναπληρώσουμε.
Επομένως τι κάνουμε;
- Επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες σε νερό. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει το 90%.
- Φροντίζουμε να γεύματά μας να είναι ελαφριά, αλλά και πλήρη.
Πώς γίνεται αυτό; Φτιάχνουμε δροσερές σαλάτες με αυγό/τυρί/όσπρια/κοτόπουλο/ψάρι και ελαιόλαδο, αντί για κάποιο ζεστό φαγητό.
- Κάνουμε μικρά ενδιάμεσα μέσα στη μέρα.
Τι πιο ωραίο από λίγο κρύο καρπούζι με λίγο τυρί ή γιαούρτι με κομμένα φρούτα;
- Μειώνουμε το αλάτι – που αυξάνει τη κατακράτηση – και αυξάνουμε το κάλιο που τη μειώνει. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα αποξηραμένα φρούτα, τα λαχανικά, οι αμυλούχες τροφές [πατάτες, ζυμαρικά ολικής], τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.
- Πίνουμε περισσότερο νερό, τουλάχιστον 2-2.5 λίτρα καθημερινά ή σπιτικό τσάι από βότανα.
- Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα. Το κολύμπι ενδείκνυται για το καλοκαίρι!
- Περιορίζουμε το αλκοόλ.
Με αυτές τις μικρές αλλαγές στη καθημερινότητά σας, θα δείτε ότι η δυσφορία θα μειωθεί κατά πολύ!
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος