26/01/2025
Μετά τη νίκη της Γάζας επί της γενοκτονίας, η Khalida Jarrar αφέθηκε ελεύθερη, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που είχε δώσει η αντίσταση στους αιχμαλώτους της. Ποια είναι όμως η Khalida Jarrar;
Αφού υπέμεινε έτη αγώνων και κράτησης στις ισραηλινές φυλακές, η Khalida Jarrar, η οποία περιγράφεται ως «πολιτική κρατούμενη νούμερο 1» από τον ισραηλινό δημοσιογράφο Γκίντεον Λεβί-Gideon Levy, επί τέλους αφέθηκε ελεύθερη.
Η απελευθέρωσή της έγινε στο πλαίσιο της πρώτης ανταλλαγής αιχμαλώτων μεταξύ της ισραηλινής κατοχής και της παλαιστινιακής αντίστασης μετά την Επιχείρηση Πλημμύρα Αλ Άκσα Inundación de Al-Aqsa, που συμβόλιζε έναν ιστορικό θρίαμβο ενάντια στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στη Γάζα.
Η παλαιστίνια ηγέτης Khalida Jarrar γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 1963 στην πόλη Nablus. Είναι παντρεμένη με τον Ghassan Jarrar, έναν επιχειρηματία, η οποία έχει υποστεί χρόνια διοικητικής κράτησης, διερευνήσεων και απελάσεων.
«Στο τέλος, κάναμε περισσότερα από το να περάσουμε από την απελπισία στην ελπίδα», έγραψε η Khalida Jarrar, παλαιστίνια ηγέτης και κρατούμενη, στην ιστορία της με τίτλο «El batallón del desafío-Το τάγμα της ανυπακοής, της ανταρσίας»: «Εξελισσόμαστε και στον λόγο μας, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας, καθώς και τη φυλακή και τους δεσμοφύλακες.
Κατακτήσαμε κάθε αίσθημα κατωτερότητας και μετατρέψαμε τα τείχη της φυλακής σε ευκαιρία. Όταν είδα τα λαμπερά χαμόγελα στα πρόσωπα των μαθητών μου που είχαν τελειώσει το λύκειο στη φυλακή, ένιωσα ότι η αποστολή μου είχε εκπληρωθεί.
H Jarrar, ο οποία έγραψε και τον πρόλογο αυτού του βιβλίου, είναι ένας αληθινός οργανικός διανοούμενος, έτσι όπως τον ορίζει ο Γκράμσι, στην πιο τέλεια εκδήλωσή του. Ήταν κάτι παραπάνω από μια «διεγέρτης συναισθημάτων και παθών».
Αψηφούσε αμείλικτα τους δήμιους της, και εκπαίδευσε επίσης μια γενιά γυναικών στη φυλακή που δεν είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν. Δεν παρέκκλινε ποτέ από τον αποφασιστικό και επαναστατικό λόγο της.
Δεν είναι περίεργο που έχει φυλακιστεί πολλές φορές από το Ισραήλ. Κάθε φορά έβγαινε πιο δυνατή, πιο μαχητική και πιο σταθερή στις πεποιθήσεις της. – Απόσπασμα από την εισαγωγή του Ramzy Baroud στο βιβλίο: These Chains Will Be Broken Αυτές οι Αλυσίδες θα Σπάσουν (Προσεχώς θα είναι έτοιμη η γαλλική έκδοση).
Η Jarrar έχει δύο κόρες, τη Yafa και τη Suha. η Suha πέθανε τραγικά τον ιούλιο του 2021 ενώ η μητέρα της βρισκόταν ακόμη υπό κράτηση. Στη συνέχεια, ο κατακτητής της απαγόρευσε να πει το τελευταίο αντίο στο παιδί της.
Η παλαιστίνια ηγέτης έχει μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Birzeit στην Παλαιστίνη. Ήταν επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου Consejo Legislativo Palestino και υπεύθυνη για τον φάκελο των κρατουμένων στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.
Η Καλίντα Ζαρράρ ήταν μέλος της Ανώτατης Εθνικής Επιτροπής που επέβλεπε την είσοδο της Παλαιστίνης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Corte Penal Internacional. Διετέλεσε και διευθύντρια του Συλλόγου Addameer για την Υποστήριξη των Κρατουμένων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 1994 έως το 2006, και στη συνέχεια αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.
Κατ’ οίκον περιορισμός, κράτηση και απομόνωση… και ύστερα ελευθερία μετά τη νίκη της Γάζας επί της γενοκτονίας
Όλες οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον της Khalida Jarrar από την ισραηλινή κατοχή σχετίζονται με τις πολιτικές της δραστηριότητες και τη σχέση της με το κίνημα FPLP. Η κατοχή εκμεταλλεύτηκε τη συμμετοχή της σε εκδηλώσεις συμπαράστασης των κρατουμένων και τις επισκέψεις της στους αποφυλακισμένους ως πρόσθετο λόγο για την κράτησή της.
Ο κατακτητής άρχισε να διώκει την παλαιστίνια ηγέτη το 1998, όταν διέταξε τον κατ’ οίκον περιορισμό της, απαγορεύοντάς της ουσιαστικά να εξέλθει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Στις 2 Απριλίου 2015, οι δυνάμεις κατοχής τη συνέλαβαν στο σπίτι της στη Ραμάλα.
Περικύκλωσαν την οικία με στρατιωτικά οχήματα, εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις, την έψαξαν από πάνω μέχρι κάτω και άρπαξαν τα προσωπικά της αντικείμενα πριν τη μεταφέρουν από το ένα στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Ισραήλ σε άλλο για ανάκριση.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η Jarrar αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες πληροφοριών της κατοχής, διεκδικώντας το δικαίωμά της στη σιωπή και αρνούμενη να φάει ή να πιει. Ως αποτέλεσμα, μεταφέρθηκε στη γυναικεία φυλακή της Hasharon prisión de mujeres de Hasharon.
Μετά την επανειλημμένη αναβολή της δίκης της Jarrar για αρκετούς μήνες, το στρατοδικείο στη φυλακή της Ofer στο «Ισραήλ» εξέδωσε μια ποινή φυλάκισης 15 μηνών τον Δεκέμβριο του 2015. Η κατοχή την απελευθέρωσε στις 3 Ιουνίου 2016.
Ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, η Jarrar υπέστη καρδιακή προσβολή λόγω μείωσης της παροχής αίματος που προκλήθηκε από πήξη των αιμοφόρων αγγείων και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, απαιτώντας πολλαπλές μεταφορές στο νοσοκομείο.
Το καλοκαίρι του 2017, η Jarrar συνελήφθη εκ νέου από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και η κράτησή της παρατάθηκε το 2018 προτού τελικά απελευθερωθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Η παραμονή της έξω από τη φυλακή ήταν σύντομη.
Στα τέλη οκτωβρίου 2019 συνελήφθη ξανά. Στη σύλληψη αυτή ακολούθησαν έρευνες και δικαστικές συνεδριάσεις ενός έτους και τεσσάρων μηνών, οι οποίες κορυφώθηκαν με την ετυμηγορία που ανακοινώθηκε την 1η μαρτίου 2021.
Αφού αποφυλακίστηκε αργότερα το ίδιο έτος, η Jarrar επισκέφτηκε τον τάφο της κόρης της Suha τον Σεπτέμβριο. Μετά την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, συγκεκριμένα στις 26 Δεκεμβρίου 2023, η κατοχή την συνέλαβε ξανά και την έκλεισε μαζί με άλλους κρατούμενους στη φυλακή Damon.
Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην απομόνωση στη φυλακή Neve Tizia, όπου υποβλήθηκε σε ένα έντονο καθεστώς περιορισμού intenso régimen de aislamiento, την ακριβή διάρκεια του οποίου η κατοχή αρνήθηκε να αποκαλύψει. Σε αυτές τις σκληρές συνθήκες, απειλούνταν συνεχώς με θάνατο, υποκείμενη σε υπερβολική ζέστη χωρίς έναν επαρκή αερισμό.
Στις αρχές Νοεμβρίου, το Κέντρο Κρατουμένων και Πρώην Φυλακισμένων Hanzala ανέφερε για την κατάσταση της κας Jarrar, περιγράφοντας τη φυλάκισή της ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας καταστολής και κακοποίησης, και υποδεικνύοντας ότι το πως της συμπεριφέρονταν ήταν ένα σαφές παράδειγμα πολιτικής «αργού θανάτου» «muerte lenta» του Ισραήλ προς τους παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.
Το κέντρο καταδίκασε επίσης τις σκληρές συνθήκες που αντιμετώπισε, αποκαλύπτοντας ότι η παλαιστίνια ακτιβίστρια ήταν κλειδωμένη σε ένα υπερπλήρη και ανεπαρκώς αεριζόμενο κελί, στερούμενη βασικών αναγκών όπως νερό και φως.
Το κελί, σύμφωνα με το κέντρο, μοιάζει με έναν «τάφο», όπου η Jarrar αναγκάζεται να ξαπλώσει κοντά στην πόρτα για να έχει πρόσβαση στο ελάχιστο διαθέσιμο οξυγόνο. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός alto el fuego, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Khalida Jarrar αφέθηκε ελεύθερη μεταξύ των κρατουμένων στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων.
Τα ξημερώματα της 20ης Ιανουαρίου, η Khalida Jarrar βρέθηκε ξανά με την οικογένειά της έξω από τις κατοχικές φυλακές, ανακτώντας έτσι την ελευθερία της. Με αυτόν τον τρόπο, η Γάζα θριάμβευσε επί της γενοκτονίας με τους δικούς της όρους, εκπληρώνοντας την υπόσχεση που δόθηκε στους κρατούμενους, άνδρες και γυναίκες, ότι θα ερχόταν η ελευθερία τους.
Μιχάλης ‘Μίκε’ Μαυρόπουλος haizeagorriak