Το διαδίκτυο είναι ένα εξαιρετικό ψηφιακό μέσο, το οποίο διαθέτει τεράστιο πλούτο πληροφοριών και δυνατότητες επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Οι Έλληνες χρήστες χρησιμοποιούν πολύ το διαδίκτυο όπως φαίνεται από διεθνείς έρευνες, με το μέσο να φαίνεται να έχει φυσικά μεγαλύτερη διάδοση στις πιο νεαρές ηλικίες. Ας δούμε πως χρησιμοποιούν σήμερα οι Έλληνες το διαδίκτυο:
Ενημερώνονται
Η διαρκής πτώση του τιράζτων ημερήσιων και των περιοδικών εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων τις τελευταίες δύο δεκαετίες μιλάει από μόνη της. Οι χρήστες του διαδικτύου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι Έλληνες, χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για να ενημερωθούν. Κατά κύριο λόγο η ενημέρωση προσφέρεται δωρεάν από εκατοντάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες με δελτία ειδήσεων και άλλα νέα. Η πρόσβαση από κινητά, φορητούς και σταθερούς υπολογιστές αποτελεί μεγάλη ευκολία. Μπορεί κανείς να αναζητήσει ειδήσεις αλλά και επιστημονικού ενδιαφέροντος άρθρα.
Επικοινωνούν
Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές επικοινωνίας στο διαδίκτυο, τόσο για την επικοινωνία με γνωστούς και φίλους, όσο και με συνεργάτες και πελάτες. Πέρα από τις κλασικές εφαρμογές του emailκαι το chat, δημιουργήθηκαν τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία αποτελούν την πρώτη επιλογή επικοινωνίας των περισσότερων. Διάφορες άλλες εφαρμογές όπως τα Viber, Skype, WhatsAppκλπ. έχουν καταφέρει να κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους Έλληνες χρήστες, την επικοινωνία με το κινητό τηλέφωνο μέσω διαδικτύου.
Διασκεδάζουν
Οι περισσότεροι Έλληνες μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και ως μέσο ψυχαγωγίας. Πολλοί παρακολουθούν ταινίες ή ακούνε μουσική, παίζουν διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια με άλλους παίκτες, ασχολούνται με το στοιχημα στο Internet και περιηγούνται σε αμέτρητους ιστότοπους με αντίστοιχο ψυχαγωγικό περιεχόμενο έως και πολλές ώρες την ημέρα.
Ψωνίζουν
Μια «παρενέργεια» των capitalcontrolsπου επιβλήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ήταν η κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών, καθώς και εναλλακτικών μορφών ηλεκτρονικού χρήματος αντί για μετρητά. Το γεγονός αυτό αύξησε κατακόρυφα και τις διαδικτυακές αγορές των Ελλήνων καταναλωτών. Έτσι οι Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον το διαδίκτυο για τις αγορές τους, είτε αυτές γίνονται στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, ενώ οι ιστότοποι σύγκρισης τιμών προϊόντων έχουν κάνει εξαιρετικά πιο προσοδοφόρα την όλη αυτή κατάσταση για τους Έλληνες χρήστες – καταναλωτές.
Ενισχύουν το εισόδημά τους
Παρότι ο μέσος Έλληνας χρήστης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο περισσότερο για να αγοράσει πράγματα και όχι για να βγάλει χρήματα, δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις που κάποιοι βγάζουν τα προς το ζην ή απλά συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Τρόποι και μέθοδοι υπάρχουν πολλοί, όπως η προσφορά υπηρεσιών σε ιστοσελίδες για freelancers, η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών σε διαδικτυακά καταστήματα, η πώληση παλιών και νέων αντικειμένων μέσω αγγελιών, η επί πληρωμή διαδικτυακές δημοσκοπήσεις και έρευνες, οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα κλπ. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη αλλά συνήθως η προσπάθεια έχει θετικά αποτελέσματα.
Διαφημίζονται
Η δύναμη του διαδικτύου είναι τεράστια και μέσα από αυτό πολλοί επαγγελματίες διαφημίζουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, με σκοπό φυσικά το κέρδος. Η διαφήμιση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός επαγγελματικού ιστότοπου ή προβολή μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ή η άμεση διαφήμιση με κάποιον συγκεκριμένο χρηματικό προϋπολογισμό σε ιστοσελίδες και σε κοινωνικά δίκτυα.
Εκπαιδεύονται
Εάν έχεις τον χρόνο και την υπομονή να ψάξεις, το διαδίκτυο σε ανταμείβει με τον πλούτο του. Πολλοί Έλληνες το χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς λόγους, με την παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών βίντεο κλπ. που υπάρχουν σε τεράστιο αριθμό στο διαδίκτυο. Ακόμη και αν δεν θέλει κανείς να πληρώσει, μπορεί να βρει τα πάντα δωρεάν, εφόσον βέβαια ψάξει λίγο περισσότερο. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που βρίσκουν υλικό, το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.