Dark Mode Light Mode

Ποια έξοδα δικαιολογούνται στην επιχείρηση μου;

Η φορολογική νομοθεσία στην Ελλάδα έχει αλλάξει εξολοκλήρου από την 01/01/2014 με τον νόμο 4172 ο οποίος ψηφίστηκε στις 23/07/2013.

Μέχρι τότε, ίσχυε ο νόμος 2238 από το 1994. Με την ψήφιση του «νέου» νόμου καταργήθηκαν όλες οι ερμηνευτικές αποφάσεις και εγκύκλιοι που ίσχυαν με τον Ν.2238/1994, ωστόσο από τις 23/07/2013 μέχρι και σήμερα έχουν εκδοθεί αρκετές νέες πάνω στον Ν.4172/2013.

Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες εκείνοι οι οποίοι, αν και έχουν περάσει σχεδόν 11 χρόνια από την ψήφιση της «καινούργιας» φορολογικής νομοθεσίας, δεν γνωρίζουν ακόμη πώς να συμπεριφερθούν λογιστικά και φορολογικά χρησιμοποιώντας το τιμολόγιο ως… πανάκια! Η βασική απορία – ερώτηση όλων είναι «μπορώ να κόψω τιμολόγιο για την τάδε δαπάνη;» ή «ποιά εξοδα δικαιολογουνται στην επιχειρηση μου;». Η απάντηση είναι αρκετά πιο απλή από ό,τι μπορεί να φαντάζεται ο μέσος επιχειρηματίας και εμπεριέχεται στα άρθρα 22 και 23 του Ν.4172/2013 καθώς και στην ερμηνευτική ΠΟΛ 1113/2015, νομοθεσία που είναι προσβάσιμη σε όλους με μια απλή αναζήτηση.

Πάμε να δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Το βασικότερο που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι υφιστάμενοι και εν δυνάμει επιχειρηματίες, είναι ότι η μορφή της επιχείρησης δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στο τι έξοδα μπορούν να κάνουν για αυτήν. Είτε μιλάμε για ατομική επιχείρηση είτε μιλάμε για ανώνυμη εταιρία, η φορολογική νομοθεσία στην οποία υπόκεινται είναι ακριβώς ίδια και για τις δύο. Είναι αρκετά τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν για να επιλέξουμε τη σωστή μορφή επιχείρησης, μέσα σε αυτά όμως, δεν είναι ούτε ήταν ποτέ το είδος των  εξόδων που μπορούμε να κάνουμε για αυτήν.

Τα επόμενο, εξίσου σημαντικό, που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά καμία λίστα με το τι έξοδα μπορούμε να κάνουμε, αντιθέτως υπάρχει λίστα με τα έξοδα που δεν μπορούμε να κάνουμε, τα οποία μπορούμε να βρούμε στο άρθρο 23 του Ν. 4172/2013 που αναφέραμε παραπάνω. Στην ερώτηση «μπορώ να κόψω τιμολόγιο για την τάδε δαπάνη;» η απάντηση είναι μια και ίδια για όλους «ναι, εφόσον η δαπάνη είναι παραγωγική, έχει εκδοθεί το αντίστοιχο παραστατικό και έχουν γίνει οι σχετικές εγγραφές στα τηρούμενα λογιστικά βιβλία». Οπότε μπορεί να μην παίζει κανέναν ρόλο η μορφή της επιχείρησης αλλά παίζει καίριο ρόλο η μορφή της δραστηριότητας αυτής, βάσει της οποία θα κριθεί αν πληρείται το βασικότερο κριτήριο, η παραγωγικότητα της δαπάνης. Με τον όρο «παραγωγικότητα δαπάνης», εννοείται το αν η δαπάνη πραγματοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση της δραστηριότητας της επιχείρησης ή όχι. Παραγωγική θεωρείται επίσης η δαπάνη που πραγματοποιείται στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με πρωτοβουλία της επιχείρησης και με δεδομένο ότι η επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη. Με βάση αυτά, λοιπόν, κρίνεται κατά περίπτωση αν μια επιχείρηση μπορεί να έχει στην κατοχή της εταιρικό επιβατικό Ι.Χ., αν μπορεί να εκδώσει τιμολόγιο για γεύματα, αν μπορεί να αγοράσει είδη ένδυσης κτλ.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα σχετικά με το ποια έξοδα δεν αναγνωρίζονται. Βάσει του άρθρου 23 οι πιο σημαντικές κατηγορίες δαπανών που δεν προσμετρούνται στα έξοδα μιας επιχείρησης είναι οι εξής:

  • Έξοδα άνω των 500,00€ καθαρής αξίας τα οποία δεν εξοφλήθηκαν με τραπεζικό μέσο.
  • Τόκοι που έχει καταβάλει η επιχείρηση σε δάνεια από τρίτους εκτός τραπεζών, στο μέτρο που ο τόκος ξεπερνάει τον μέσο τόκο των τραπεζικών δανείων.
  • Ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί.
  • Πρόστιμά, ποινές και προσαυξήσεις
  • Ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και ο Φ.Π.Α. που αντιστοιχεί σε έξοδα της παρούσας λίστας.
  • Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες.
  • Δαπάνες ψυχαγωγίας υπό προϋποθέσεις.
  • Δαπάνες ημερίδων και συναντήσεων μεγαλύτερες των 300,00€ ανά εργαζόμενο και περισσότερες του 0,5% του τζίρου.
  • Δαπάνες από μη συνεργαζόμενα κράτη βάσει σχετικής λίστας που δίνεται στην δημοσιότητα κάθε χρόνο από την Α.Α.Δ.Ε..
  • Δαπάνες μισθοδοσίες που έχουν εξοφληθεί με μετρητά.
  • Δαπάνες ενοικίων που έχουν εξοφληθεί με μετρητά.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως για ορισμένες κατηγορίες δαπανών ο νόμος δίνει την δυνατότητα προσαυξημένης αναγνώρισης τους. Αυτό σημαίνει πως, αν ο επιχειρηματίας καταβάλει 1.000,00€ για μια τέτοια δαπάνη, φορολογικά θα επωφεληθεί μεγαλύτερο ποσό ανάλογα με την κατηγορία της δαπάνης, το οποίο μπορεί να φτάνει έως και το διπλάσιο, ήτοι 2.000,00€. Τέτοιες δαπάνες είναι:

  • Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
  • Δαπάνες που αφορούν εργαζόμενους για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Διαφημιστικές δαπάνες για τα έτη 2020-2023.
  • Δαπάνες για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.
  • Δαπάνες για την εγκατάσταση και χρήση παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την εφαρμογή myDATA

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νομοθέτης έδωσε την δυνατότητα με την ΠΟΛ 1113/2015 για την αναγνώριση ακόμη και δαπανών που δεν πληρούν τον όρο της παραγωγικότητας  εκ φύσεως τους (άρθρο 23), με τον όρο ότι οι δαπάνες αυτές θα θεωρηθούν ως εισόδημα για κάποιο φυσικό πρόσωπο της εταιρίας και θα φορολογηθούν στο όνομα του. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει φορολογικό πλεονέκτημα.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να εξετάσουμε την περίπτωση σας και να σας συμβουλέψουμε ανάλογα!

https://www.optimustax.accountant/el/

Τσελίκης Δημ. Πασχάλης

Φοροτεχνικός Σύμβουλος – Λογιστής Α΄ Τάξης  

ΜSc Εφαρμοσμένων Οικονομικών ΠΑ.ΜΑΚ.

Ιδρυτής της “Optimus Tax”

Προηγούμενο άρθρο

Η Καβάλα υποδέχεται τη θαυματουργή εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Επόμενο άρθρο

Το 2ο ΓΕΛ Καβάλας ευχαριστεί τον Γιώργο Μιχαηλίδη