Ο απινιδωτής είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή, η οποία είναι ικανή να επαναφέρει τον καρδιακό παλμό σε περίπτωση ανακοπής. Υπάρχουν δύο είδη απινιδωτών. Το ένα είναι οι εξωτερικοί απινιδωτές, οι οποίοι χωρίζονται σε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές και σε απινιδωτές-μόνιτορ. Το άλλο είδος είναι οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές. Ο τρόπος χρήσης τους διαφέρει. Ας δούμε περισσότερα παρακάτω.
Εξωτερικοί Απινιδωτές
Οι εξωτερικοί απινιδωτές χωρίζονται σε αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές και απινιδωτές- μόνιτορ. Ο κάθε απινιδωτής χωρίζεται σε:
Αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές
Οι συσκευές αυτές έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται από μη ειδικούς υγείας, οι οποίοι έχουν ελάχιστη εκπαίδευση (Bls training) και προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
Βασική τους λειτουργία είναι το αυτόματο σύστημα ανάλυσης του καρδιακού ρυθμού και η καθοδήγηση του χρήστη μέσα από διάφορες φωνητικές εντολές κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Έτσι, θα μπορέσει ο κάθε χρήστης να δώσει τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο και να λάβει ο ασθενής τη βοήθεια που έχει ανάγκη.
Το πιο χαρακτηριστικό και σημαντικό κομμάτι είναι ότι ο απινιδωτής προκαλεί σοκ μόνο στις περιπτώσεις που χρειάζεται, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
- Ημι-Αυτόματοι (Semi-Automatic): Στη λειτουργία αυτή, ο χρήστης θα πρέπει να πατήσει το πλήκτρο ΣΟΚ για να πραγματοποιηθεί η απινίδωση.
- Πλήρως Αυτόματοι (Fully-Automatic): Το ΣΟΚ χορηγείται αυτόματα στον ασθενή, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση του χρήστη.
Απινιδωτές-Μόνιτορ
Οι απινιδωτές- Μόνιτορ είναι ειδικά κατασκευασμένοι για να χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας, δηλαδή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν είτε αυτόματη, είτε χειροκίνητη λειτουργία, η οποία επιτρέπει στο ιατρικό προσωπικό να παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς, όπως και άλλες παραμέτρους που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση υγείας τους, όπως για παράδειγμα την αναίμακτη πίεση, την οξυμετρία και άλλες. Με τον τρόπο αυτό, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ανάγκη για ηλεκτρικό σοκ, μπορεί να γίνει παράκαμψη των αυτόματων πρωτοκόλλων. Η τροφοδοσία θα πραγματοποιηθεί με ρεύμα AC/220V, όπως επίσης και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες πολλαπλών χρήσεων.
Οι απινιδωτές μόνιτορ χωρίζονται σε νοσοκομειακού τύπου, και σε Απινιδωτές για Διακομιδές. Οι Απινιδωτές για Διακομιδές είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να παραμένουν ανθεκτικοί σε καταπονήσεις, αλλά και για χρήση ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.
Εμφυτεύσιμοι Απινιδωτές (ICD’s)
Οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές δεν είναι άλλο από εμφυτεύσιμες συσκευές οι οποίες προορίζονται για ασθενείς οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με διάφορες καρδιακές παθήσεις που απαιτούν άμεση θεραπεία.
Φανταστείτε ότι λειτουργούν σαν μικροί υπολογιστές, οι οποίοι παρακολουθούν διαρκώς τον καρδιακό ρυθμό του ασθενούς. Όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, προσφέρουν αυτόματα ηλεκτρικούς παλμούς ή σοκ.
Η κάθε συσκευή έχει μικρό μέγεθος, και βάρος περίπου 20-50 gr. Εισάγεται κάτω από το δέρμα, και διαθέτει ηλεκτρόδια τα οποία εμφυτεύονται εντός του μυοκαρδίου. Η μπαταρία τους είναι αυτόματη, ανάλογα με το μοντέλο και την χρήση του για περίπου 3-10 έτη.
Ο απινιδωτής είναι μια αρκετά χρήσιμη συσκευή, η οποία συμβάλλει στην επαναφορά του καρδιακού ρυθμού, στις περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής. Η μια κατηγορία είναι οι εξωτερικοί απινιδωτές και η άλλη οι εμφυτεύσιμοι απινιδωτές. Ο τρόπος χρήσης τους διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Όμως, είναι αρκετά χρήσιμοι, και καταφέρνουν και σώζουν ζωές. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.