Dark Mode Light Mode
Στη δυτική Καβάλα το έργο του φυσικού αερίου
Πολίτες καλούνται για κατάθεση στην προανάκριση για την αιτία της φωτιάς στο Διαλεκτό
Αύξηση προσφύγων στο «Ασημακοπούλου»

Πολίτες καλούνται για κατάθεση στην προανάκριση για την αιτία της φωτιάς στο Διαλεκτό

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χρυσούπολης «πέφτει» το μεγαλύτερο βάρος της διενεργούμενης προανάκρισης για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε τη γνωστή και καταστροφική πυρκαγιά στο Διαλεκτό.

Και σε κοντινές δημοτικές κοινότητες. Εκεί – στην Π.Υ. Χρυσούπολης- καλούνται σύμφωνα με πληροφορίες και καταθέτουν μάρτυρες. Κάτοικοι του Διαλεκτού, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το συγκεκριμένο χωριό.

Προηγούμενες αυτοψίες εκπροσώπων της υπηρεσίας λέγεται ότι κατέληξαν με μεγάλη βεβαιότητα για το σημείο έναρξης του περιστατικού. Το γεγονός αυτό και οι λοιπές πληροφορίες φέρονται να καταρρίπτουν το σενάριο της εμπρηστικής ενέργειας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σχηματίζει τη δικογραφία, κάνει την προανάκριση και στη συνέχεια θα διαβιβάσει τον φάκελο στον Εισαγγελέα. Αυτός θα αποφασίσει για τις ποινικές διώξεις και τις κατηγορίες. Είναι ακόμη νωρίς, το δε προανακριτικό υλικό είναι ως συνήθως απόρρητο.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ελάχιστες πληροφορίες, η κεντρική ιδέα των οποίων είναι αυτή που αναφέρθηκε. Ας μη ξεχνάμε ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία από την αρχή απέρριψαν τα περί εμπρηστικής ενέργειας κι επικεντρώθηκαν στο σενάριο ανθρώπινου λάθους ή ανθρώπινης αμέλειας.

Ο δε απολογισμός του περιστατικού που επίσης γίνεται υπηρεσιακά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό -και για διάφορους αντικειμενικούς λόγους- εκτιμήθηκε λάθος και με καθυστέρηση. Μεγάλο ρόλο φαίνεται να παίζει και το σημείο έναρξης της φωτιάς.

Σημείο δύσκολο, υπό την έννοια ότι η φωτιά ενώ είχε ξεκινήσει δεν ήταν ορατή. Ή έδινε την εντύπωση ότι είχε ξεκινήσει από αλλού. Όλα αυτά θα τύχουν μιας γενικότερης επεξεργασίας, μιας ακόμη πιο αναλυτικής έρευνας προκειμένου να εξεταστεί και ο λόγος που η φωτιά δεν έσβησε αμέσως (όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις) αλλά επεκτάθηκε και κατέστρεψε περιουσίες.

Σημασία επίσης έχουν οι πληροφορίες που αρχικά δόθηκαν στην Πυροσβεστική. Κι αυτές όπως αποδείχθηκε δεν ήταν και τόσο σωστές. Χθες το απόγευμα επέστρεψε στην Καβάλα από τον Έβρο το τελευταίο όχημα (και πλήρωμα) από το περιστατικό του Έβρου.

Αρκετές δυνάμεις της Καβάλας ήταν στον Έβρο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το τέλος του περιστατικού. Η Π.Υ. Καβάλας δεν έστειλε προσωπικό στις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Αντίθετα έστειλε βενζινοκίνητες αντλίες. Σε όλο το Ν. Καβάλας τα μέτρα της αντιπυρικής περιόδου συνεχίζονται αφού όπως κάθε χρόνο αυτή τελειώνει 31 Οκτώβρη.

Προηγούμενο άρθρο

Στη δυτική Καβάλα το έργο του φυσικού αερίου

Επόμενο άρθρο

Αύξηση προσφύγων στο «Ασημακοπούλου»