Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μ΄ επικεφαλής τον Πρόεδρο Σωτήρη Σωτηριάδη, συνάντησαν χθες το πρωί τους δημοσιογράφους, στους οποίους μίλησαν για το πρόγραμμα στέγαση κι επανένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας σε συνεργασία με το υπουργείο εργασίας. Ουσιαστικά ανακοίνωσαν την παράταση του προγράμματος, αλλά και την επίδοση του Κέντρου που έχει απορροφήσει τα χρήματα του προγράμματος σε ποσοστό 100%.
Στη διαδικασία των ερωτήσεων κι απαντήσεων με την οποία ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου, ο Σωτ. Σωτηριάδης δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, την απαισιοδοξία του για το έργο ανακαίνισης των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης. Όπως είπε έχει παραδοθεί ένας ξενώνας ο οποίος φιλοξενεί τα 25 παιδιά, για να συνεχισθεί η εργασία στον 2ο ξενώνα που περιλαμβάνει το έργο. Όμως είπε ότι ουσιαστικά το έργο έχει σταματήσει και δεν συνεχίζεται. «Αυτή η υπόθεση – είπε ο κ. Σωτηριάδης – είναι μια μεγάλη πληγή». Συνέχισε λέγοντας ότι το έργο ουσιαστικά σταμάτησε στον έναν ξενώνα. Ο εργολάβος – θύμισε – θέλει να φύγει. Έχουμε συμπλήρωσε έχουμε πολλά προβλήματα, τονίζοντας ότι επιθυμία της Παιδόπολης είναι το έργο να συνεχισθεί και ο εργολάβος να μην αποχωρήσει. Ουσιαστικά ζήτησε τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας, να πιεσθεί ο εργολάβος και να επανέλθει στο έργο.
Το υπόλοιπο ρεπορτάζ για τα όσα προηγήθηκαν αναφέρει τα εξής:
Αρχικά ο κ. Σωτηριάδης αναφέρθηκε στις εργασίες που γίνονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε να αποκτήσει προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «θα είμαστε πολύ περήφανοι όταν αυτό ολοκληρωθεί, για μας είναι θέμα και ηθικό αλλά και αξιών και αρχών. Το θεωρούμε απαράδεκτο ότι η κεντρική διοίκηση ενός τέτοιου φορέα δεν ήταν προσβάσιμη στα άτομα με αναπηρία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, σημειώνοντας πως «η συνέντευξη τύπου γίνεται με αφορμή την ενημέρωση για ένα πρόγραμμα που υλοποιούμε ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ με τίτλο «Στέγαση και Επανένταξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων» σε συνεργασία φυσικά με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η μετάβαση των ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν που φιλοξενούνταν ή φιλοξενούνται σε δομές κοινωνικής προστασίας ή οικογενειών ή ατόμων που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι, σε επαρκή κατοικία με κάλυψη ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΚΟ, αγοράς αγαθών για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών και για την εργασιακή τους ένταξη δηλαδή για εύρεση εργασίας. Η συγκεκριμένη καταγραφή γίνεται βάσει μιας ευρωπαϊκής τυπολογίας που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων που δουλεύουν με τους άστεγους».
Αναφερόμενος ο κ. Σωτηριάδης στο τι έχει πετύχει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας με αυτό το έργο, σημείωσε πως «έχουμε πετύχει να έχουμε 16 ωφελούμενους, 16 άτομα λοιπόν που πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια, τα οποία μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών που παρέχουμε έχουν ευκαιρία όταν συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας να ανοίγουν τα φτερά τους, να βγαίνουν έξω στην κοινωνία μόνοι τους πλέον. Από αυτά τα 16 άτομα τα 15 είναι φιλοξενούμενοι και φιλοξενούμενες των δομών των παραρτημάτων μας και στην Καβάλα και στη Δράμα. Τρεις είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άντρες. Ένα άτομο από τα 16 είναι συμπολίτης μας ο οποίος είναι σε άλλη κατηγορία της συγκεκριμένης τυπολογίας, ο οποίος διέμενε σε επισφαλή κατοικία και συγκεκριμένα σε τροχόσπιτο. Από αυτούς τους 16 θα έπρεπε τουλάχιστον το 40% να μπορέσει να ενταχθεί και στους δύο πυλώνες, δηλαδή και στον πυλώνα της στέγασης και της εργασιακής επανένταξης. Έχουμε πετύχει στο 100% το στόχο της στέγασης και οι 12 από τους 16 έχουν βρει ήδη δουλειά και μάλιστα οι 10 εντός του προγράμματος και οι δύο εκτός του προγράμματος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την υλοποίησή του χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους 100%, είναι στο εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εργασίας και είναι ένα πρόγραμμα που λήγει στις 31/12/2016».
Κι όπως διευκρίνισε «είμαστε βέβαια στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, μετά και από συναντήσεις που έχουμε κάνει και με την αναπληρώτρια υπουργό την κ. Φωτίου, ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκε και ψηφίστηκε μια τροπολογία που δίνει παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για άλλον ένα χρόνο. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί θα συνεχίσουμε μια πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται μέσω αυτού του προγράμματος. Το συνολικό εγκεκριμένο ποσό για όλους τους ωφελούμενους και τους 16 ανέρχεται στις 137.920 ευρώ, περίπου στις 11.000 ανά ωφελούμενο και για τους δύο πυλώνες και της στέγασης και της σίτισης. Αυτό το ποσό μοιράζεται στους εξής τομείς. Είναι ο τομέας της στέγασης που είναι ανά ωφελούμενο ως 180 ευρώ το μήνα. Είναι ως 200 ευρώ το μήνα ανά ωφελούμενο για τη σίτιση, η επιδότηση αυτή σταματάει όταν το συγκεκριμένο άτομο ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Αν φυσικά για τον οποιοδήποτε λόγο σταματήσει από αυτήν τη δουλειά επανέρχεται και παίρνει ξανά το ποσό. Για τις οικοσκευές και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ είναι ως 1.500 ευρώ ανά ωφελούμενο ετησίως και για την εργασιακή του επανένταξη με 8ωρη απασχόληση με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται στο ποσό των 5.500 ευρώ ανά ωφελούμενο για όλο το χρόνο».