Dark Mode Light Mode
Κλείνουν για όλο τον Αύγουστο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί
Πολλές δουλειές στον κατασκευαστικό κλάδο και λίγα διαθέσιμα εργατικά χέρια- Συνέντευξη του Δημήτρη Καϊλάρη
Αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στην κλινική του Νοσοκομείου

Πολλές δουλειές στον κατασκευαστικό κλάδο και λίγα διαθέσιμα εργατικά χέρια- Συνέντευξη του Δημήτρη Καϊλάρη

Ο Δημήτρης Καϊλάρης (φωτογραφία) είναι πρόεδρος του δραστήριου σωματείου των Θερμουδραυλικών Ν. Καβάλας.

Με δηλώσεις που έκανε χθες στην Πρωινή επιβεβαιώνει την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας ενώ σημειώνει ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών!

Η συνέντευξη

Ερ: Θα θίξουμε πάλι το θέμα της αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Με πολλές άδειες που βγαίνουνε συνεχώς με τον Α’ τρόπο ή τον Β’ τρόπο από την Πολεοδομία ή το ηλεκτρονικό σύστημα και γενικά δίνεται η εντύπωση ότι μέσω του «Εξοικονομώ» γίνονται πολλά σπίτια και έργα. Εσείς αυτό το επιβεβαιώνετε, το βλέπετε ως σωματείο Θερμουδραυλικών στη δουλειά σας;

Απ: Πραγματικά το βιώνουμε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια οικοδομική δραστηριότητα η οποία μας κάνει να ελπίζουμε ότι σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα. Ελπίζουμε στο μέλλον να συνεχίσουν οι ίδιοι ρυθμοί. Σίγουρα βοήθησε ο νέος τρόπος έκδοσης οικονομικών αδειών με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με τις βεβαιώσεις από τους μηχανικούς κτλ. Βέβαια το «Εξοικονομώ» το οποίο έρχεται να καλύψει κάποια κενά που βέβαια αυτό μας δημιουργεί και κάποιο θεματάκι γιατί όταν ανοίγουνε οι εγκρίσεις γίνεται ένας ψιλοχαμός. Πέφτουν πολλά έργα μαζί, κάποιες στιγμές δεν είναι διαχειρίσιμα λόγω του φόρτου εργασίας. Δεν προλαβαίνουμε τις δουλειές.

Ερ: Από το ένα άκρο που δεν είχε δουλειά, πάμε στο άλλο άκρο που δεν προλαβαίνετε;

Απ: Έτσι ακριβώς. Αυτό μου μεταφέρουν οι συνάδελφοι μου ότι λίγο πολύ όλοι είναι πιεσμένοι από δουλειές, τουλάχιστον αυτή τη περίοδο. Παρόλα αυτά και εκείνη την περίοδο της πανδημίας, είχαμε δουλειές. Συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την περίοδο. Βέβαια αυτό δεν βασίζεται μόνο στο ότι ανέβηκε η οικοδομική δραστηριότητα αλλά και στην έλλειψη τεχνητών. Το αντιλαμβανόμαστε αυτά σε όλα τα επαγγέλματα, στους ηλεκτρολόγους παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Αλλά ακόμη-ακόμη και στους ανθρώπους που βάζουνε πλακάκια και άλλες δουλειές, υπάρχει έλλειψη. Αυτό φαίνεται σχεδόν έντονα πλέον στο περιβάλλον της οικοδομής.

Ερ: Μας έλεγε ένας μηχανικός του ιδιωτικού τομέα, ότι πριν από ένα-δυο μήνες είχε στην Καβάλα 6-7 γιαπιά, πράγμα που είχε να συμβεί πάρα πολύ καιρό. Έχουμε κάτι δυνατό και στον τομέα κατασκευής νέων πολυκατοικιών.

Απ: Ισχύει αυτό. Βλέπουμε στην πόλη τουλάχιστον 6-7 οικοδομές οι οποίες είναι υπό ανέγερση. Πραγματικά αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Ίσως και τα μέτρα που έχουν σχέση με το ΦΠΑ, η απαλλαγή σε νέες οικοδομές, στις μεταβιβάσεις νομίζω υπάρχει κάποια φορολογική ελάφρυνση. Αυτό είχαμε να το δούμε στην πόλη μας πάνω από 10 χρόνια.

Ερ: Πως προκύπτει αυτό που μας λέτε για την έλλειψη εργατών;

Απ: Οι περισσότεροι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί βγαίνουν από τα  τεχνικά Λύκεια και από τη σχολή του ΟΑΕΔ. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο να μην επιλέγουν τα νέα παιδιά τέτοιες ειδικότητες για διάφορους λόγους. Προφανώς η κοινωνία έχει στρεβλώσει λιγάκι ενώ υπήρχε και η δυσκολία που δεν είχαμε δουλειά το προηγούμενο διάστημα. Μπορεί και η κοινωνία η ίδια να είδε ότι τα πράγματα να μην είναι καλά με τους τεχνικούς κλάδους και ώθησε τα παιδιά σε άλλες κατευθύνσεις. Αυτό το φαινόμενο θα δημιουργήσει προβλήματα και ήδη εμείς ψάχνουμε ανθρώπους για συνεργασία. Ψάχνουμε ανθρώπους που να έχουν τελειώσει μια σχολή, όχι ανειδίκευτους και δε βρίσκουμε. Πολύ φοβάμαι στο μέλλον ότι αυτό το φαινόμενο θα είναι πολύ έντονο. Είναι κρίμα. Είναι κρίμα τα νέα παιδιά να επιλέγουν να μένουν άνεργα.

Ερ: Πείτε μας ποιες ειδικότητες έχουν τη μεγαλύτερη έλλειψη; Μπορείτε να μας το κάνετε λίγο πιο συγκεκριμένο;

Απ: Αυτή την περίοδο ότι έχει να κάνει με την υποδομή έχει ενδιαφέρον, έχει αγορά, έχει ζήτηση. Ακόμη και ο απλός εργάτης που θα πάρει ένα φτυάρι για να κάνει λάσπη στην οικοδομή, δύσκολα βρίσκουν ανθρώπους να στελεχώσουν τας συνεργεία τους. Για μας υπάρχει πρόβλημα σοβαρό με τους υδραυλικούς. Βέβαια σε ένα δυο χρόνια που θα έρθει το φυσικό αέριο στην πόλη, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι τέτοια η ζήτηση που θα δημιουργήσει προβλήματα. Δε ξέρω με ποιο τρόπο  θα βρεθούν τεχνίτες που θα υποστηρίξουν αυτό το μεγάλο έργο.

Ερ: Φαντάζεστε να μην υπήρχαν και οι αλλοδαποί γιατί σε αυτές τις δουλειές τώρα εργάζονται αλλοδαποί εργάτες.

Απ: Σωστά το λέτε, μόνο που στα τεχνικά επαγγέλματα όπως είναι ο υδραυλικός, ο ηλεκτρολόγος, ο ψυκτικός είναι επαγγέλματα τα οποία είναι αδειοδοτημένα από τον νόμο. Οπότε κανείς δεν μπορεί να ασκήσει αυτές τις ειδικότητες χωρίς να έχει κάποιο πτυχίο, να έχεις την απαιτούμενη άδεια, να είναι φορολογικά ταχτοποιημένος και ενεργός. Σε αυτά τα επαγγέλματα δεν μπορείς να έχει ανειδίκευτους εργάτες. Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια στις εγκαταστάσεις που κάνουν αυτοί. Αν κάνουνε σίγουρα σε κάθε περίπτωση είναι και παράνομο. Είναι πολύ σοβαρό θέμα η μαύρη εργασία. Δε σας κρύβω ότι στο σωματείο μας δεν είναι λίγες φορές που δεχόμαστε τηλέφωνα υπό τη μορφή καταγγελίας ότι τον ψάχνουμε να το βρούμε τον τάδε που μας έκανε και ζημιά αντί να μας επισκευάσει ή μας πήρε τα λεφτά προκαταβολικά και έχει εξαφανιστεί και δεν μπορούμε να τον βρούμε. Πολλά τέτοια συμβαίνουνε και με την ευκαιρία που μου δίνετε ενημερώνουμε τον κόσμο ότι αυτά συμβαίνουνε και θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος, να μην εμπιστεύεται τον οποιοδήποτε γιατί είναι και επικίνδυνος. Σίγουρα σε μια εγκατάσταση κάποιος ανειδίκευτο, κάποιος που δεν έχει άδεια, δεν μπορείς να τον βρεις σε ένα κατάλογο επαγγελματιών.

Προηγούμενο άρθρο

Κλείνουν για όλο τον Αύγουστο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Επόμενο άρθρο

Αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στην κλινική του Νοσοκομείου