Πρόκειται για μια άριστη ιδέα που όμως υλοποιήθηκε και υλοποιείται με τις γνωστές δυσκολίες.
Το ταξίδι άλλωστε δεν είναι μικρό. Ούτε και εύκολο. Ο λόγος σημαντικός και φυσικά συμβολικός. Δύο τουλάχιστον Ποντιακοί σύλλογο του Ν. Καβάλας θα βρίσκονται στο ακριτικό Αγαθονήσι ανήμερα της 28ης Οκτώβρη ώστε να κάνουν εκεί την παρέλαση για την εθνική γιορτή και επέτειο. Στηρίζοντας τους ακρίτες.
Η αρχική πρόταση διατυπώθηκε σχετικά πρόσφατα και σε συνεννόηση με το Δήμο Αγαθονησίου. Ήταν πρόταση και ιδέα του κ. Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου, του Ποντιακού συλλόγου της Λυδίας. Κι όταν αυτή βρήκε γόνιμο έδαφος, άρχισε η προσπάθεια να γίνουν οι απαραίτητες πράξεις.
Σήμερα δύο σύλλογοι δηλώνουν πρόθυμοι και θα κάνουν το ταξίδι ενώ ο Δήμος Αγαθονησίου έχει ενημερωθεί και τους περιμένει. Πρόσφατα μάλιστα υπήρξε και σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ίδιου Δήμου.
Στο Αγαθονήσι και με τα έως τώρα δεδομένα θα ταξιδέψουν περίπου 15 άτομα. Από το σύλλογο της Λυδίας, του Κρυονερίου. Μαζί τους και μια αντιπροσωπεία της Δόξας Αμυγδαλεώνα. Θα βρεθούν στις εκδηλώσεις του σχολείου του Αγαθονησίου και θα συμμετάσχουν στην παρέλαση που θα κάνουν οι 6 μόνο μαθητές του σχολείου. Ώστε να την ενισχύσουν.
Πληροφορίες για το Αγαθονήσι:
Το Αγαθονήσι είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και βρίσκεται πολύ κοντά στη Σάμο. Έχει έκταση 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πλούσιο θαλάσσιο διαμελισμό με απάνεμους όρμους και πολλές μικρές βραχονησίδες, όπως η Πίτα, η Στρογγυλή, το Πράσο, το Νερονήσι, το Κατσαγάνι και το Κουνελονήσι.
Εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ως πολύτιμο καταφύγιο σπάνιων πουλιών (Αιγαιόγλαρος κ.α.). Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου ασχολούνται με την γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία και με στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Επίσης ως αλιεργάτες στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργεί στο νησί. Μερικοί εργάζονται ως υπάλληλοι στις υπηρεσίες του νησιού. Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του τουρισμού, έχει δημιουργηθεί μικρή τουριστική υποδομή και έχουν ανεγερθεί μικρές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων με 120 κλίνες περίπου.
Στις απογραφές των τελευταίων δεκαετιών παρατηρείται μείωση του πληθυσμού με εξαίρεση την τελευταία, όπου επέρχεται μια μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες. Στο Αγαθονήσι υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, το Μικρό Χωριό και ο Άγιος Γεώργιος. Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος οικισμός του νησιού, αθέατος από τη θάλασσα (όπως κτίσθηκε από παλιά για να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές).