Dark Mode Light Mode

Πώς δημιουργήθηκε ένα σπίτι με βιοκλιματικές εφαρμογές και οικολογική συνείδηση;

Ο Δήμος Χαλανδρίου είναι γνωστός στην Αττική για το εμπορικό του κέντρο και αποτελεί πόλο συγκέντρωσης για το αγοραστικό κοινό των βορείων προαστίων.

Η ραγδαία ανάπτυξη του Δήμου από την δημιουργία του το 1944 έως σήμερα, οδήγησε στην άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση αδυνατώντας παρά την σχετική οικονομική του ευρωστία, να ξεχωρίσει από την γενικότερη εικόνα του αρχιτεκτονικού τοπίου της Αθήνας. Η έμφαση αυτή που δόθηκε στο οικονομικό κέντρο της πόλης άφησε μέχρι πρόσφατα αρκετές γειτονιές του στο «ψυγείο».

Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως τα βόρεια σύνορα του δήμου αγγίζουν το όρος της Πεντέλης. Η διέλευση της Αττικής οδού και η κατασκευή του ομώνυμου σταθμού της γραμμής 3 του μετρό και του προαστιακού μετά το 2001, έδωσαν ένα μοναδικό χαρακτήρα στην περιοχή αφού πλέον πέρασε από την αφάνεια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της κομβικής της πλέον θέσης.

Το πάτημα 1 του Δήμου (βρίσκεται νότια της περιοχής πάτημα 2) εκεί που ανήκει και ο εν λόγω κόμβος προτιμήθηκε έκτοτε από πολλούς κατασκευαστές οπού οι περισσότεροι κινήθηκαν γρήγορα με μοναδικό γνώμονα το εύκολο κέρδος προωθώντας στην αγορά συμβατές κατασκευές.

Η ανάγκη για σύγχρονη αρχιτεκτονική και κατασκευές που συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες ανάγκες των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν αμφίδρομες φιλικές σχέσεις με το περιβάλλον, ήταν η βασική αιτία ίδρυσης μιας τεχνικής εταιρείας το 2008. Το πολυτελές συγκρότημα των τεσσάρων βιοκλιματικών μονοκατοικιών, το έργο με το οποίο συστήνεται η εταιρεία, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Βιοκλιματικές εφαρμογές και οικολογική συνείδηση

Οι τέσσερεις μονοκατοικίες αποτελούν αυτόνομες κάθετες ιδιοκτησίες. Με μια πρώτη ματιά η εναλλαγή όγκου, χρώματος και ξύλου στην πρόσοψη δίνει το στίγμα μιας μη στατικής αρχιτεκτονικής με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που πετυχαίνει πέρα από μια καλή αισθητική και ένα άλλο πιο σημαντικό στόχο: να φιλτράρει τα αρνητικά στοιχεία και το άγχος της καθημερινότητας, υψώνοντας ένα νοητό φράγμα μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και  να προδιαθέτει ευχάριστα τον ιδιοκτήτη για την ζωή του στο σπίτι.

Η εταιρεία προβλέπει βαφή  των κατοικιών με  οικολογικές  βαφές  (πλαστικά  χρώματα)  που  θα  έχουν  χαρακτηριστικά  ECO (όπως  άοσμες  χωρίς  αμμωνία, αρωματικούς υδρογονάνθρακες, ελεύθερη φορμαλδεΰδη, βαρέα μέταλλα, ή αλκυλοφαινολαιθοξυλικές  ενώσεις). Και ενώ οι εντυπωσιακοί χρωματισμοί φιλτράρουν την αρνητική ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο, από πίσω τους κρύβεται ένα συμπαγές κέλυφος που αντιμετωπίζει-φιλτράρει τις δύσκολες θερμοκρασίες, εξαιτίας της μεγάλης θερμοχωρητικότητας που έχει. Επίσης χάρη σε αυτό αποφεύγονται οι θερμικές απώλειες με  την  μόνωση αυτή, να  τοποθετείται  στους  εξωτερικούς  τοίχους  των κατοικιών καθώς  και  στις  εξωτερικές  πλευρές  του  σκελετού  και  την  στέγη. Οι γνωστές θερμογέφυρες  που  παρουσιάζονταν στον  παλαιό  τρόπο  κατασκευής  με  την  μόνωση  ενδιάμεσα  των  τούβλων, είναι πια παρελθόν. Το εξωτερικό κέλυφος σε συνδυασμό με τα εξωτερικά κουφώματα PVC κατασκευαστικού βάθους 50 χιλιοστών, τους 5 θαλάμους αέρος και τα διπλά τζάμια με τα διπλά λάστιχα που απωθούν κρύο, αέρα, σκόνη και υγρασία, δίνει την μέγιστη δυνατή  εξοικονόμηση  ενέργειας για  θέρμανση  και   ψύξη που φτάνει το 40% έναντι των συμβατικών κατοικιών. Ο περιβάλλον χώρος των κατοικιών όμως επιφυλάσσει και άλλες εκπλήξεις.

Ξύλινο δάπεδο Deck τοποθετείται σε εξωτερικά δάπεδα, βεράντες και ως επένδυση στις εξωτερικές σκάλες και δίνει μια αίσθηση αρμονίας και μια γεύση πολυτέλειας. Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η προβλεπόμενη δεντροφύτευση κατά μήκος των όψεων. Μια κίνηση που έχει για ακόμα μια φορά ως στόχο την καλαισθησία αλλά και την πρακτική χρησιμότητα. Έτσι λοιπόν τα δέντρα ενσωματώνουν αρμονικά τις κατοικίες στο περιβάλλον, δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα κατά των ανέμων, αυξάνουν τα επίπεδα του οξυγόνου με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων και συμμετέχουν ενεργά με πολύ θετικό και αποτελεσματικό τρόπο στη διαμόρφωση  του μικροκλίματος της περιοχής. Τα σκίαστρα εξωτερικά του ισογείου εναλλάσσονται με τις βεράντες του α’ ορόφου και επιτρέπουν ή αποτρέπουν την είσοδο του φωτός στο ισόγειο των κατοικιών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στην κατηγορία των παθητικών βιοκλιματικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται στις κατοικίες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα εσωτερικά ξύλινα δάπεδα που μαζί με τον διαμπερή φυσικό αερισμό και τις οικολογικές βαφές συνθέτουν  παράγοντες  απομάκρυνσης  των  εσωτερικών  ρύπων  της  κατοικίας , αύξηση  της διάθεσης  και  της  παραγωγικότητας  και  γενικά  αποφυγή  του  συνδρόμου  της  «άρρωστης  κατοικίας». Ο διαμπερής φυσικός αερισμός εξασφαλίζει την απομάκρυνση της θερμότητας που συσσωρεύεται  στη  θερμική  μάζα  του  κτιρίου κατά  τη  διάρκεια  ζεστών  ημερών, κατά την διάρκεια της νύχτας. Ο Νυχτερινός διαμπερής αερισμός μειώνει το ψυκτικό φορτίο του κτιρίου κατά 80% περίπου με  άμεσο  όφελος  στην  κατανάλωση  ενέργειας   και  κατά επέκταση  οικονομικό  όφελος. Η γεωθερμία https://nikolaospsarras.com/ και γενικότερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η καλύτερη και η πιο οικονομική επιλογή γι’ αυτή την κατοικία.

Προηγούμενο άρθρο

«Αλεξάνδρα από τα 8 έως τα 18»: Ένα βιβλίο για την Παιδόπολη Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας φιλοξένησε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Γυμνάσιο Loekamp (φωτογραφίες)