Dark Mode Light Mode

Πώς να Αναγνωρίσετε τον Αυθεντικό Χρυσό: Συμβουλές και Τεχνικές

Η αγορά και πώληση χρυσού μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, ειδικά αν δεν έχετε την εμπειρία να αναγνωρίσετε τον αυθεντικό χρυσό. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους τρόπους και τις τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αναγνωρίσετε τον γνήσιο χρυσό, τις διαφορές μεταξύ καθαρού χρυσού και κραμάτων, καθώς και τα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τις απάτες.

Τρόποι και Τεχνικές Αναγνώρισης Γνήσιου Χρυσού

Για να εξετάσετε αν ο χρυσός σας είναι αυθεντικός υπάρχουν 3 βασικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι. Αυτοί είναι η δοκιμή με μαγνήτη, η δοκιμή με ξύδι και η δοκιμή με δέρμα.

1.    Δοκιμή με μαγνήτη

Ένας έγκυρος τρόπος για το πως να ξεχωρίσω το χρυσό από το ψεύτικο είναι μέσω ενός μαγνήτη. Τοποθετώ τον μαγνήτη κοντά στο χρυσό αντικείμενο, κι αν αυτό έλκεται από τον μαγνήτη, τότε πρόκειται για ψεύτικο χρυσό. Προσοχή, αν ένα αντικείμενο έλκεται από τον μαγνήτη είναι σίγουρα ψεύτικος χρυσός. Αλλά αν δεν έλκεται δε σημαίνει πως είναι σίγουρα χρυσός, γιατί υπάρχουν πολλά πλαστά μέταλλα που δεν είναι μαγνητικά.

2.    Δοκιμή με ξύδι

Γι’αυτή τη δοκιμή θα χρειαστείτε λευκό ξύδι και ένα μπολ. Τοποθετήστε το αντικείμενό σας στο μπολ και καλύψτε το με λευκό ξύδι. Αφήστε το έτσι για 15 λεπτά. Αν μετά από 15 λεπτά έχει αλλάξει το χρώμα του, τότε πρόκειται για μη γνήσιο χρυσό. Αν το χρώμα του είναι αναλλοίωτο, τότε ο χρυσός είναι καθαρός.

3.    Δοκιμή με δέρμα

Η δοκιμή με δέρμα πρόκειται επίσης για μια εύκολη δοκιμή που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι κι έχει να κάνει με τον αποχρωματισμό. Τοποθετήστε το χρυσό αντικείμενο στην παλάμη σας και περιμένετε μέχρι το χέρι σας να ιδρώσει. Αν ο ιδρώτας αποχρωματίσει το αντικείμενό σας και η παλάμη σας έχει μαύρα ή πράσινα σημάδια, τότε αυτό δεν είναι γνήσιο. Όπως είδαμε, ο χρυσός δεν χάνει το χρώμα του σε χημικές αντιδράσεις.

Διαφορές μεταξύ Καθαρού Χρυσού και Κραμάτων

Για να ξεχωρίσουμε τον καθαρό χρυσό από τα κράματα θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για την πυκνότητά του. Ο καθαρός χρυσός (24Κ) είναι μαλακός και εύπλαστος, γεγονός που τον καθιστά λιγότερο πρακτικό για την κατασκευή κοσμημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, τα περισσότερα κοσμήματα είναι φτιαγμένα από κράματα χρυσού, που περιέχουν προσμίξεις άλλων μετάλλων για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα τους. Οι διαφορές στην καθαρότητα επηρεάζουν όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την αξία του χρυσού.

Τιμές και Κοστολόγηση Χρυσού Ανάλογα με την Καθαρότητα

Η τιμή του χρυσού εξαρτάται από την καθαρότητά του. Ο καθαρός χρυσός (24Κ) έχει την υψηλότερη αξία ανά γραμμάριο, αλλά και τα κράματα χρυσού έχουν σημαντική αξία ανάλογα με το ποσοστό του χρυσού που περιέχουν.

24Κ Χρυσός: Τιμή ανά γραμμάριο μπορεί να φτάσει τις υψηλότερες τιμές στην αγορά.

18Κ Χρυσός: Η τιμή του είναι χαμηλότερη από τον καθαρό χρυσό, περίπου στο 75% της αξίας του.

14Κ Χρυσός: Η τιμή του αντιπροσωπεύει περίπου το 58% της αξίας του καθαρού χρυσού.

Αγοροπωλησία: Τι να Προσέξετε και Πώς να Αποφύγετε τις Απάτες

Η αγορά και η πώληση χρυσού πρέπει να γίνεται με προσοχή, ειδικά όταν η τιμή φαίνεται υπερβολικά χαμηλή. Οι πωλητές που προσφέρουν χρυσό σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μπορεί να προσπαθούν να εξαπατήσουν τους αγοραστές με ψεύτικα ή νοθευμένα προϊόντα. Γι’αυτό το λόγο ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Πιστοποίηση και Έλεγχος: Πάντα να ζητάτε πιστοποίηση γνησιότητας από αναγνωρισμένους πωλητές. Αυτό μπορεί να σας προστατέψει από την αγορά ψεύτικου χρυσού.
  • Εμπιστευτείτε Αξιόπιστους Πωλητές: Αγοράστε χρυσό μόνο από καταστήματα με καλή φήμη και αξιολογήσεις. Ενα απο τα κορυφαία καταστήματα για αγορά και πώληση χρυσου στην Αθήνα ειναι το Αθηναϊκόν.
  • Έλεγχος Αυθεντικότητας: Ελέγξτε την καθαρότητα πριν από την αγορά. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε τις τεχνικές που αναφέραμε για να ελέγξετε αν είναι αυθεντικός χρυσός.
  • Σύγκριση Τιμών: Αν η τιμή φαίνεται πολύ χαμηλή σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς του χρυσού, αυτό μπορεί να είναι σημάδι απάτης. Κάντε έρευνα για την τρέχουσα τιμή του χρυσού πριν την αγορά.

Συμπερασματικά, η αναγνώριση του αυθεντικού χρυσού δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά με τις σωστές γνώσεις και εργαλεία, μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας από απάτες και να κάνετε έξυπνες επενδύσεις. Σιγουρευτείτε ότι εξετάζετε πάντα την καθαρότητα, την τιμή και την προέλευση του χρυσού πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή.

Προηγούμενο άρθρο

Οικονομικές Μπομπονιέρες Γάμου για έναν Πλούσιο Γάμο

Επόμενο άρθρο

Τι είναι τα επενδυτικά ακίνητα; Αξίζουν σαν επένδυση;