Γράφει η παιδίατρος Μαρία Ιορδανίδου
Μια συχνή ερώτηση των γονέων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι «γιατρέ τι να κάνω για να δυναμώσει το παιδί μου και να μην αρρωσταίνει;»
Είναι αλήθεια ότι ένα παιδί με χαμηλό ανοσοποιητικό θα αρρωστήσει πιο εύκολα και με πιο έντονα συμπτώματα συγκριτικά με ένα παιδί που έχει καλό ανοσοποιητικό. Σίγουρα η λύση δεν είναι να μείνει το παιδί στο σπίτι και να απέχει από το σχολείο και άλλες δραστηριότητες. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας να μην αρρωσταίνει συχνά.
Το πρώτο βήμα είναι η υγιεινή και ισορροπημένη ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Ακολουθείστε την μεσογειακή διατροφή.
– καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών που περιέχουν βιταμίνη C.
– χορηγείστε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, όπως ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια (πέστροφα, σαρδέλα, σολομό).
– διατηρείστε τη βιταμίνη D σε φυσιολογικά επίπεδα με διατροφή που περιλαμβάνει κρόκο αυγού, λιπαρά ψάρια, συκώτι. Και σίγουρα έκθεση στον ήλιο. – αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης. – χορηγείστε αντιοξειδωτικές τροφές (φρούτα του δάσους).
– χορηγείστε τροφές με βιταμίνη Α ( αυγό, ψάρι, γαλακτοκομικά, συκώτι, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο). – χορηγείστε τροφές με βιταμίνη C ( ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά). – χορηγείστε μέλι.- χορηγείστε τροφές με προβιοτικά (κεφιρ, γάλα, γιαούρτι, ψωμί με προζύμι)
– χορηγείστε αρκετό νερό.- χορηγείστε προληπτικά ουσίες όπως η πρόπολη, εχινακεια
– χορηγείστε τροφές με ψευδάργυρο ( κόκκινο κρέας, πουλερικά, στρείδια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς). – μειώστε τις επεξεργασμένες τροφές. – καταπολεμήστε την παχυσαρκία
Βάλτε την ΑΣΚΗΣΗ στη ζωή του παιδιού σας. Η άσκηση, κυρίως στη φύση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, βοηθά στην πρόσληψη βιταμίνης D, βοηθά στην εκτόνωση του άγχους και μειώνει την έκθεση σε οθόνες. Στόχο, αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και την συναναστροφή με άρρωστα άτομα.
Μάθετε στα παιδιά τους βασικούς ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ πχ σωστό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και αντισηπτικό, σωστή κάλυψη με το χέρι κατά την βήχα ή το φτέρνισμα, να μην μοιράζονται ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπήρουνα. ΥΓΙΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑ ΥΠΝΟΥ. Φροντίστε το παιδί σας να κοιμάται αρκετές ώρες κυρίως το βράδυ. Προσπαθήστε να έχετε σταθερό ωράριο και αποφύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο. Κρατήστε το παιδί στο σπίτι κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και αρκετές μέρες μετά ώστε να επανέλθει η άμυνα του πριν γυρίσει στο σχολείο.