Γράφει στο Voria.gr ο Κώστας Καντούρης
Η πρώτη αρχειοθέτηση της υπόθεσης και η επαναφορά στην ανάκριση με διώξεις. Οι κομβικές καταθέσεις όλου του προσωπικού του παιδικού σταθμού και η στάση της κατηγορούμενης. Η απαλλαγή και η αντίθετη πρόταση της εισαγγελέα
Η νηπιαγωγός που μηνύθηκε από τους γονείς τεσσάρων παιδιών για ασέλγεια, στην υπόθεση που από τον Απρίλιο του 2022 συγκλονίζει την Καβάλα, κρίθηκε αθώα. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Καβάλας έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εις βάρος της γυναίκας και ότι οι αφηγήσεις των τεσσάρων νηπίων, ηλικίας 4 χρόνων τότε, δεν συνδέονται με άλλα στοιχεία που να ενισχύσουν το κατηγορητήριο και να οδηγηθεί η υπόθεση σε δίκη.
Η νηπιαγωγός από την πλευρά της έχει ήδη μετακομίσει από την περιοχή όπου εργαζόταν, ζήτησε και έγινε δεκτό να εργαστεί σε διοικητικές υπηρεσίες και να μην έχει επαφές με παιδιά, για τα οποία όπως λένε οι δικοί της άνθρωποι είχε δώσει όλο της το «είναι».
Η υπόθεση των καταγγελιών σε βάρος της νηπιαγωγού είχαν συζητηθεί έντονα την περίοδο εκείνη, όταν διαδοχικά γονείς κατέθεταν μηνύσεις σε βάρος της από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2022. Υποστηρίζουν πως τα παιδιά τους μετέφεραν στους ίδιους ότι η εκπαιδευτικός ασελγούσε σε βάρος τους όταν βρίσκονταν μόνα τους.
Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση και οι τέσσερις μηνύσεις τέθηκαν στο αρχείο με εισαγγελική διάταξη, αφού προηγουμένως, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, λήφθηκαν γνωματεύσεις από ειδικούς οι οποίοι εξέτασαν τα παιδιά και δεν κατέληξαν σε κανένα συμπέρασμα, όπως αναφέρουν στα πορίσματά τους.
Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό στις καταθέσεις τους εκφράστηκαν με βεβαιότητα πως αποκλείεται να συνέβη αυτό το οποίο καταγγέλθηκε. Η δικογραφία όμως οδηγήθηκε στην ανάκριση όταν οι προσφυγές γονέων δύο παιδιών τελεσφόρησαν και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της νηπιαγωγού για κατάχρηση σε ασέλγεια.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Καβάλας κατέληξε στην απαλλαγή της εκπαιδευτικού. «Οι μαρτυρίες των ανηλίκων στους γονείς τους, οι οποίες αφού έχουν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα προς διερεύνηση της αλήθειας τους δεν έχουν ενισχυθεί από έτερα αποδεικτικά στοιχεία, κρίνονται μη επαρκείς από μόνες τους για την παραπομπή της κατηγορούμενης στο ακροατήριο», αναφέρεται στο διατακτικό του δικαστικού συμβουλίου που κατέληξε σε απαλλακτική κρίση.
Ωστόσο η εισαγγελέας Καβάλας στην πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών είναι αντίθετη με την απαλλαγή καθώς ζήτησε την παραπομπή της νηπιαγωγού στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Μάλιστα αναφερόμενη στη μία περίπτωση παιδιού, παραθέτει επτά λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η νηπιαγωγός πρέπει να περάσει τη βάσανο του ακροατηρίου για την απόδειξη της αλήθειας. Μεταξύ αυτών εκτιμά πως οι περιγραφές των τεσσάρων παιδιών, οι οποίες αμφισβητούνται από τους ειδικούς, πρέπει να θεωρηθούν αληθείς.
«Διατάσσεται προκαταρκτική, η εισαγγελέας διορίζει πραγματογνώμονες ψυχιάτρους, παιδοψυχολόγους και γιατρούς, διαφορετικούς σε κάθε παιδάκι για να έχει συγκέντρωση πολλών απόψεων.
Όλοι καταλήγουν ότι σε ένα μικρό κομμάτι δεν μπορούν να αποφανθούν και στο μεγαλύτερο κομμάτι ότι δεν αποδεικνύεται κανενός είδους ασέλγεια ή κακοποίηση. Εξετάζει πέραν των είκοσι μαρτύρων, όλο το προσωπικό, που λένε δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ασέλγεια από τη συγκεκριμένη αφενός επειδή ήταν άψογη και κατά δεύτερο λόγο και να ήθελε να το κάνει στην αίθουσα ήταν μαζί της και άλλη συνάδελφος, ενώ η αίθουσα έχει τζάμια άρα είχαν πρόσβαση όλοι», είπε στη Voria.gr ο συνήγορος υπεράσπισης της νηπιαγωγού Δημήτρης Ραπτόπουλος.
Οι γνωματεύσεις των ειδικών
Το βούλευμα επικεντρώνεται στις γνωματεύσεις των ειδικών οι οποίοι εξέτασαν τα παιδιά, ενώ ψυχίατρος κλήθηκε και εξέτασε και την κατηγορούμενη εκπαιδευτικό. Η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή στα επτά αριθμημένα επιχειρήματά της δεν αναφέρεται καθόλου στα συμπεράσματα των ειδικών.
«Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης δεν επιβεβαιώνει ότι ο ανήλικος έχει υποστεί γενετήσιες πράξεις από την κατηγορούμενη, αλλά ούτε αποκλείει το να έχει υποστεί γενετήσιες πράξεις από την κατηγορούμενη», παρατηρεί σε άλλο σημείο στην παραπεμπτική πρότασή της, σχολιάζοντας τα ήξεις αφήξεις συμπεράσματα των ειδικών. Το δικαστικό συμβούλιο όμως αναλύει τη συμπεριφορά των παιδιών τέτοιων ηλικιών και τους ισχυρισμούς τους, είτε απ’ ευθείας είτε στους γονείς τους.
«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας παράγουν κατά την ανάκληση των αναμνήσεων μικρότερο φάσμα πληροφοριών ενώ συχνά παραλείπονται οι πιο σημαντικές, καθώς υστερούν στη σημασιολογική κωδικοποίηση.
Επίσης συγχέουν αναμνήσεις πραγματικών γεγονότων με αντίστοιχες φανταστικών γεγονότων», υπογραμμίζεται στο βούλευμα το περιεχόμενο του οποίου έχει πληροφορηθεί η Voria.gr. «Όταν λοιπόν (τα νήπια) καθοδηγούνται εκουσίως είτε ακουσίως, μπορεί να αναφέρουν αλλά και να πιστέψουν, ότι έχουν βιώσει γεγονότα που στην πραγματικότητα δεν έλαβαν χώρα.
Στην προκειμένη περίπτωση, ερευνώνται οι καταγγελλόμενες πράξεις με βάση τις αναμνήσεις – μαρτυρίες παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών τα οποία λόγω της ηλικίας τους δίνουν μη ακριβείς απαντήσεις σε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, ενώ αποτελεί γνώρισμα των παιδιών αυτής της ηλικίας η μνήμη τους να υποβάλλεται, ήτοι, οι αναφορές τους να επηρεάζονται μέσω καθοδήγησης (συνειδητής ή ασυνείδητης)», καταλήγει η ανάλυση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει, για ποιόν λόγο οι γονείς μπήκαν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν προέκυψε να υπάρχει διαφορά με τη νηπιαγωγό, ενώ οι μηνύσεις κατατέθηκαν σε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από την εισαγγελέα, η μία μητέρα πριν καταθέσει τη μήνυση ήταν έτοιμη να σταθεί στο πλευρό της νηπιαγωγού μετά την πρώτη καταγγελία σε βάρος της. «Η αντίληψη είναι ότι τα ζευγάρια μεταξύ τους συνδέονται λόγω κοινωνικών συναναστροφών και μακρινής συγγένειας και έτσι ο ένας παρέσυρε τον άλλον», είναι η εξήγηση που δίνει ο κ. Ραπτόπουλος.
«Μπήκαν στη λογική ας κάνουμε καταγγελία για να αποκλείσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Για κάποιους γονείς πάντως ψάχνουμε το κίνητρο και έχουμε υποβάλει μήνυση», κατέληξε θεωρώντας ότι είναι διαφορετικές οι αφετηρίες των μηνυτών.
Η υπόθεση πλήγωσε μία μικρή κοινωνία στην Καβάλα, ενώ η κατηγορούμενη αισθάνεται δικαιωμένη, όπως μετέφερε ο συνήγορός της. «Περιμένει πλέον να ζητήσουν συγγνώμη στο ακροατήριο», σημείωσε και ανέφερε πως η οικογένεια της νηπιαγωγού είδε να γράφονται εναντίον της συνθήματα σε τοίχους κοντά στο σπίτι της, να γίνονται ονομαστικές αναφορές με φωτογραφίες στα social media και το παιδί της να υφίσταται μπούλινγκ.
πηγή: voria.gr